«Χρειάζονται μέτρα προστασίας για την πρώτη κατοικία και αναστολή των πλειστηριασμών για τα φτωχά νοικοκυριά.»

Σήμερα το πρωί με φιλοξένησαν στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Άκης Παυλόπουλος. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων, την προστασία της πρώτης κατοικίας και του χάσματος μεταξύ του επιτοκίου καταθέσεων και δανείων.

Στην τοποθέτηση μου τόνισα:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι, αν ένα Κόμμα έχει μιλήσει με πράξεις και όχι με λόγια, και έχει στηρίξει και προστατεύσει την πρώτη κατοικία, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ. Ήταν η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που κόντρα στις πολύ μεγάλες πιέσεις της τρόικα, ψήφισε τον Νόμο του 2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ένα Νόμο – επίτευγμα που έσωσε χιλιάδες οικογένειες που βρισκόντουσαν σε πολύ δύσκολη θέση και τον οποίο είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην συνέχεια η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε έναν άλλο νόμο με απογοητευτικά αποτελέσματα, και τώρα η ΝΔ φέρνει έναν απολύτως αποτυχημένο πτωχευτικό κώδικα. Αυτό μας καταδεικνύει ότι και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα κροκοδείλια δάκρυά τους, έχουν αφήσει απολύτως ευάλωτους και ανυπεράσπιστους  τους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει με πράξεις και έχει καταθέσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καταθέτοντας πρόταση νόμου με την οποία ζητούμε πρώτον: την αναστολή των πλειστηριασμών για τα φτωχά νοικοκυριά. Δεύτερον: την δυνατότητα του οφειλέτη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να μπορεί να εξαγοράζει το δάνειο του προτού πωληθεί σε κάποιο fund. Δεν γίνεται τα funds  να αγοράζουν τα δάνεια στο 10% της αξίας τους και να ζητάνε από τους πολίτες να αποπληρώσουν το 100% του δανείου.

Τέλος δεν είναι δυνατόν η χώρα να μας έχει το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, πανευρωπαϊκά. Αυτή η ασυδοσία των τραπεζών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s