«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στους πολίτες προβάλλοντας μία συνολική εναλλακτική πρόταση»

Άρθρο στο περιοδικό «Επίκαιρά» στις 12.11.2022

Ένα χρόνο πριν, το ΚΙΝΑΛ κυμαινόταν στο 6%-7% σ΄όλες τις δημοσκοπήσεις στην απλή πρόθεση ψήφου. Για την ακρίβεια η ίδια εικόνα υπήρχε σταθερή για το διάστημα από τις Βουλευτικές Εκλογές του 2019. Σήμερα τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 11%-12% που σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου αυτό οδηγεί σε ποσοστά της τάξης του 13%-15%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα. Και ακόμα και αν γίνεται επίκληση της μείωσης αυτών των ποσοστών από τον Ιανουάριο του 2022 οπότε υπήρχε ο ενθουσιασμός στα ύψη του μετά την μαζική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, τα επίπεδα στα οποία καταγράφεται η δημοσκοπική μας επίδοση είναι κατ΄αρχας ικανοποιητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζούμε σε ένα κλίμα ικανοποίησης και σιγουριάς.  

Η μάχη ουσιαστικά τώρα αρχίζει, αφού σε επτά- οκτώ μήνες θα έχουμε Βουλευτικές Εκλογές που απ΄ότι όλα δείχνουν , θα είναι και διπλές. Από την μια η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ανησυχεί τα επιτελεία της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ . Προσπαθούν να πιέσουν, να επιβάλουν την ατζέντα τους, να θέσουν διλήμματα. Από την άλλη εμείς θέλουμε την μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επίδοση που να αγγίζει τον διπλασιασμό των δυνάμεών μας, γιατί θέλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα δυναμικής επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, έναρξης ανατροπής των σημερινών συσχετισμών.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας τίποτα δεν θα είναι το ίδιο γεωστρατηγικά, ενεργειακά, οικονομικά στον πλανήτη και στην χώρα. Ταυτόχρονα, η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επανάσταση που θα φέρει και νέα δεδομένα στην ζωή και στην εργασία, το μεταναστευτικό, οι κίνδυνοι από την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, το δημογραφικό συνθέτουν ένα νέο πλαίσιο κινδύνων, προβλημάτων αλλά και προκλήσεων για θετικές απαντήσεις.

Υπάρχει ένα ερώτημα που τίθεται εκ των πραγμάτων: Μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση, το σημερινό πολιτικό σύστημα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς , να εμπνεύσει αισιοδοξία για την πορεία της χώρας; Νομίζω όχι. Η Κυβέρνηση δεν εμφανίζει και ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις σε όσα αντιμετώπισε αυτά τα χρόνια . Οχυρωμένη πίσω από την αυτάρκεια και την επικοινωνία κάνει λάθη, «παίζει» με τα συμφέροντα, δείχνει αδυναμία μεταρρυθμίσεων όπως στη Δημόσια Διοίκηση, την Υγεία, την Δικαιοσύνη κ.ά και κρύβεται πίσω από μια επιδοματοποίηση της Πολιτικής της. Κωφεύει σε θετικές προτάσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Έδειξε και ένα πρόσωπο που πολλοί ψηφοφόροι της ειδικά από τον χώρο του Κέντρου δεν το περίμεναν. Αυτό της Κυβέρνησης που παρακολουθούσε στέλεχος Κόμματος όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και μετά της Κυβέρνησης της συγκάλυψης . Ωστόσο το λεγόμενο δημοσκοπικό προβάδισμά της το οφείλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην ύπαρξη και το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι πολίτες δεν ξεχνούν ότι στην στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλεται το τρίτο Μνημόνιο. Ότι επί αυτής της Κυβέρνησης επιδιώχθηκε να κλείσουν κανάλια και εφημερίδες, κυνηγήθηκαν από το δικαστικό παρακράτος  πολιτικά στελέχη επιδιώκοντας τον διασυρμό τους, χτυπήθηκαν θεσμοί και ανεξάρτητες αρχές. Βλέπουν και ακούν να υπερασπίζονται το ψευτο δημοψήφισμα , να παριστάνουν ότι ξεχνούν το τρίτο μνημόνιο, να υπόσχονται ότι «η δεύτερη φορά είναι αλλιώς», να προβάλουν την βαθιά αντιδημοκρατική θεωρία του ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Να διδάσκουν λαϊκισμό ή τη συστηματική σπίλωση της πατρίδας μας για το πως αντιμετωπίζει τους μετανάστες, φτάνοντας να αναδεικνύουν στρεβλωμένα τα γεγονότα με την νησίδα του Έβρου το Καλοκαίρι. 

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πεδίο δράσης και παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλδημοκρατικής δύναμης που δεν καταγγέλλει απλά, αλλά καταθέτει προτάσεις , προσπαθεί να βρεθεί κοντά στους πολίτες προβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις , συνολική εναλλακτική πρόταση. Ως δύναμης υποδοχής  όσων κεντρώων, κεντροαριστερών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων θεωρούν ότι χρειάζεται μια δύναμη που την χαρακτηρίζει η δημοκρατική ανατροπή, ο σύγχρονος πολιτικός λόγος, η θετική επίδραση στις εξελίξεις, μιας δύναμης χρήσιμης για την χώρα και την κοινωνία.

Αυτό προσπαθούμε όλους αυτούς τους μήνες, αυτό κάνουμε ολοκληρώνοντας τις προγραμματικές επεξεργασίες μας και ήδη υπάρχει ένας κρίσιμος ζωτικός κοινωνικά και πολιτικά χώρος που θέλει ανανέωση, ορθολογισμό, σοβαρότητα, μεταρρυθμισμό, αντιλαϊκισμό. Αυτή την προσπάθεια θα εντείνουμε τους επόμενους μήνες, ώστε να καταφέρουμε να είμαστε η μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Οι αντικειμενικές  προϋποθέσεις υπάρχουν, στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s