“Η ακρίβεια καλπάζει και η Κυβέρνηση περιορίζεται σε αναποτελεσματικά ημίμετρα κωφεύοντας στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ”

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς αν και ελαφρά χαμηλότερα, διαμορφώθηκε στο 9,1% για τον μήνα Οκτώβρη. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022 να παρουσίασε μείωση 1,2%, ωστόσο, για να βλέπουμε την όλη εικόνα, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 9,2%.

Σημειώνω δε ότι σε επιμέρους τομείς οι αυξήσεις στις τιμές είναι κυριολεκτικά σαρωτικές. Το φυσικό αέριο κοστίζει 68% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβότερο κατά 20,8%. Στα καύσιμα -λιπαντικά οι τιμές είναι κατά 17,8% υψηλότερες και όπως προκύπτει, οι τιμές σε βασικά τρόφιμα τρέχουν με ρυθμό διπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού. Τα γαλακτοκομικά είναι 24% ακριβότερα, 19,3% το ψωμί και τα δημητριακά, 17,3% τα κρέατα, 16,6% τα λάδια, 13,2% τα λαχανικά και 12% τα υπόλοιπα τρόφιμα. Συνολικά 16,1% υψηλότερο είναι το κόστος για τα είδη άμεσης κατανάλωσης και ανάγκης ενός νοικοκυριού.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης και της συμπολίτευσης; Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν ότι το κύμα ακρίβειας παραμένει απολύτως αμείωτο παρά τα όποια μέτρα λαμβάνονται και τα οποία, αν θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά, αποδεικνύονται ημίμετρα και απολύτως αναποτελεσματικά. Και το θύμα είναι πάντα ο οικογενειακός προϋπολογισμός, τα πιο ευπαθή οικονομικά στρώματα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ολοένα και περισσότερες οικογένειες να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα, περισσότερα νοικοκυριά να φτωχοποιούνται κυριολεκτικά, περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Συγγνώμη, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι απολύτως ακατανόητη, κύριοι της Κυβέρνησης, η δογματική προσήλωση σας στο να αρνείστε να μειώσετε τον ΦΠΑ στα καύσιμα και στα είδη ευρείας κατανάλωσης που θα μπορούσε να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της επιβάρυνσης του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών κινδύνων από την Κυβέρνηση, από την Κυβέρνηση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή, γιατί λέτε ότι φοβάστε; Εσείς έχετε κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση και επαίρεστε γι’ αυτό. Ταυτόχρονα, είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση ότι κάνετε ελέγχους στην αγορά και την ίδια ώρα να κυριαρχεί η αίσθηση ότι οργιάζει η αισχροκέρδεια σε πολλά προϊόντα. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Το κύμα ακρίβειας είναι μπροστά, ανεβαίνει, είναι εδώ, ανεβαίνει διαρκώς. Χρειάζονται μέτρα τώρα, πραγματικά μέτρα όμως και όχι ημίμετρα, όχι επιδερμικές παρεμβάσεις, «ασπιρίνες» ουσιαστικά, που έχουν φανεί ότι έχουν όρια και δεν λύνουν το πρόβλημα στη ρίζα του, στην ουσία.

Σε σχέση με το σημερινό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε πολύ αναλυτικά τόσο στις επιτροπές όσο και σήμερα στην Ολομέλεια ο ειδικός αγορητής μας, ο κ. Γκόκας, ο οποίος εξήγησε ποιες είναι οι ενστάσεις μας, ποιες είναι οι διαφωνίες μας και γιατί εν τέλει καταψηφίζουμε την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο. Η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ, που κυρώθηκε το 2018, είχε καταψηφιστεί και είχε καταγγελθεί στη Βουλή από την πλευρά μας ως σκανδαλώδης τότε και γι’ αυτό άλλωστε και δεν εγκρίθηκε τελικά, όπως είχαμε προβλέψει, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σήμερα φέρνετε μια τροποποίησή της, κύριε Υπουργέ. Η τροποποίηση, όμως, την οποία φέρνετε -κι έρχεται για μια νέα κύρωση ξανά στη Βουλή-, δεν επιφέρει ουσιώδεις αλλαγές σε όλα αυτά τα οποία είχαμε τότε επισημάνει. Η Κυβέρνηση, παρότι επίσης είχε καταψηφίσει το 2018 -για να τα θυμόμαστε όλα- συνεχίζει σε αυτήν την περίπτωση για μία ακόμη φορά, θα πω εγώ, τη σύμπλευση της με το ΣΥΡΙΖΑ για όσα όμως ως αντιπολίτευση είχατε καταγγείλει. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα καταγγέλλετε ως αντιπολίτευση, τα κάνετε ως συμπολίτευση παρέα και αγκαλιά με το ΣΥΡΙΖΑ.

Για λόγους, λοιπόν, διαφάνειας και για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος η νέα αυτή συμφωνία δεν μπορεί επίσης να ψηφιστεί. Η τροποποιημένη σύμβαση εξακολουθεί να διατηρεί την αλλοίωση όρων της προκήρυξης του διαγωνισμού του 2016. Οι όποιες αυξήσεις στα έσοδα υπέρ του δημοσίου τελούν υπό την αίρεση κάλυψης συγκεκριμένων στόχων σχετικά με τους ετήσιους τζίρους και γι’ αυτό είναι επισφαλείς. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης ουσιαστικά και με την τροποποίηση την οποία έχετε κάνει, ξανά μπορεί να φτάσει τα εξήντα χρόνια. Εξακολουθεί να προβλέπεται η αύξηση της συνολικής επιφάνειας και του όγκου των στεγασμένων χώρων πολύ πιο πάνω από τα 235.000 τετραγωνικά μέτρα χωρίς συγκεκριμένο αντάλλαγμα και τίμημα και το όφελος για το ελληνικό δημόσιο παραμένει μικρότερο από την πρόβλεψη του διαγωνισμού που είχε γίνει το 2016. Και επιτρέπεται και στη νέα σύμβαση η μεταφορά επενδύσεων στην πρώτη περίοδο και κάλυψη με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Προφανώς, προφανέστατα, το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου Πεδίου είναι ένα έργο μεγάλης αναπτυξιακής και γεωστρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Όμως, η Κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να διαπραγματευτεί μια άλλη συμφωνία, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί την έννοια του δημοσίου συμφέροντος στους εθνικούς στόχους, αλλά και τη διαφάνεια που δυστυχώς δεν καλύπτεται με την συγκεκριμένη σύμβαση, όπως τη φέρνετε.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s