«Χρειάζονται στοχευμένα και επικαιροποιημένα προγράμματα και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας , αλλά και μέτρα  προστασίας των σχολικών κτιρίων που συχνά πέφτουν θύμα βανδαλισμού και καταστροφών»

Αθήνα 07 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,

            την Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων  και προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου».

Κύριοι Υπουργοί

Αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει το πρόσφατο περιστατικό αιματηρής επίθεσης σε γονέα  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Δημοτικού Σχολείου στο Ίλιον από ομάδα ανήλικων εξωσχολικών. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα η επίθεση επήλθε ύστερα από παρατήρηση του γονέα που τυχαίνει να είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τον ανήλικο και την ομάδα του προκειμένου να απομακρυνθούν από το χώρο του Δημοτικού. Γονείς αλλά και κάτοικοι γενικότερα της περιοχής καταγγέλλουν πολύ συχνά περιστατικά βίας και επιθέσεων  από ομάδες ανηλίκων, επιτείνοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία γύρω από την αυξανόμενη νεανική παραβατικότητα. Επιπρόσθετα και πέραν του μείζονος ζητήματος συμμετοχής ανηλίκων σε περιστατικά βίας τίθεται το ζήτημα της προστασίας των σχολικών συγκροτημάτων εκτός σχολικού ωραρίου και σε άμεση συνάρτηση με τις εκτεταμένες καταστροφές που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης επίσης από ομάδες ανηλίκων.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων απασχολεί ιδιαίτερα τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς και ειδικότερα στη χώρα μας μια ποσοτική και, κυρίως, ποιοτική διαφοροποίηση στα αδικήματα που διαπράττονται από ανηλίκους ερωτάσθε κκ. Υπουργοί:

  1. Βρίσκεται στις προθέσεις του Υπουργείου η υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας σε συνάρτηση με αρμόδιους φορείς ;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για να προστατευθούν οι χώροι των σχολείων οι οποίοι συχνά πέφτουν θύμα βανδαλισμού και καταστροφών μετά το πέρας των μαθημάτων;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s