«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να είναι η έκπληξη των εκλογών»

Θεωρείτε ότι η υπόθεση των υποκλοπών μετά τις νέες πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, έχει πάρει πλέον εσωκομματικές διαστάσεις για τη κυβερνητική παράταξη; 

To βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν δόθηκε καμία ουσιαστική και πειστική απάντηση στα δύο καυτά ερωτήματα που θέσαμε ως ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, με τον μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό στις θεσμικές λειτουργίες. Ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε από την μια να παρακολουθείται από την ΕΥΠ και από την άλλη να έχει επιχειρηθεί να παρακολουθείται και με το predator. Γιατί τον παρακολουθούσαν, ποιος ήταν ο λόγος; Τελικά ποιος  κατέχει στην Ελλάδα το predator και παρακολουθούσε το τηλέφωνό του;  Συνιστά μείζον πολιτικό πρόβλημα Δημοκρατίας ότι όχι μόνο δεν δόθηκε καμία απάντηση για αυτά τα δύο ερωτήματα, αλλά και ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να ‘’ευνουχίσουν’’ την λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής και να την εμποδίσουν να βρει την αλήθεια. Δεν κλήθηκαν  κρίσιμοι μάρτυρες και όλη η διαδικασία διαπνεόταν από μια αντίληψη «άντε να τελειώνουμε» και βέβαια κρύφτηκαν όλοι πίσω από την επίκληση του ‘’απορρήτου’’. Τώρα, εάν έχει πάρει διαστάσεις το θέμα αυτό μέσα στη Ν.Δ., δεν το γνωρίζω εξ’ ιδίας αντιλήψεως. Ακούω όμως, ότι  πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν συμφωνούν με το χειρισμό της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

Γιατί η “υπόθεση Πάτση” “έσκασε” τώρα ενώ τα γεγονότα ήταν γνωστά εδώ και δύο χρόνια; 

Σε αυτή την υπόθεση ένα είναι σίγουρο. Δεν ήταν κάτι που « ξέφυγε» της Κυβέρνησης,.  Γιατί εδώ και δύο χρόνια ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και συνάδελφοι βουλευτές είχαν καταγγείλει κατ΄ επανάληψη την δραστηριότητα του κ. Πάτση, αλλά  από τη μια η Κυβέρνηση σιωπούσε και από την άλλη  στην Επιτροπή του Πόθεν Έσχες γίνονταν «συστάσεις» προς τον κ. Πάτση! Αυτό είναι το πρόβλημα. Η συγκάλυψη ως μόνιμη αντίληψη λειτουργίας, από κυβερνητικής πλευράς  και η επανεξέταση του τρόπου που λειτουργεί η Επιτροπή του Πόθεν Έσχες, έτσι ώστε να αναδεικνύει έγκαιρα προβλήματα και μάλιστα τόσο σοβαρά.

Με τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς εκτιμάτε ότι οι πολίτες θα ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια; Εν τέλει ποια είναι τα ρεαλιστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση; 

Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη ενεργειακά και οικονομικά συγκυρία. Τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες και τις αγορές τους στα εντελώς απαραίτητα και αναγκαία, καθώς περιμένουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Οι επιπτώσεις της κρίσης πλήττουν προφανώς εντονότερα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Tα μέτρα επιδότησης που έχει εφαρμόσει ως τώρα η κυβέρνηση, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσθετες, διαφορετικές και  γενναίες παρεμβάσεις, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και η θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και η ρύθμιση του συνόλου των οφειλών, σε 120 δόσεις. Είναι ακατανόητο γιατί η Κυβέρνηση κωφεύει απέναντι σε αυτές τις προτάσεις που διαρκώς επιμένει το ΠΑΣΟΚ. Το καλάθι του νοικοκυριού που ΄΄λειτουργεί΄΄ από χθες, δεν νομίζω ότι μπορεί να  διορθώσει  την κατάσταση που επικρατεί. Είναι ένα μετρο αποσπασματικό. Ας περιμένουμε όμως λίγο για να το δούμε….

 Μέσα σε όλα αυτά φαίνεται ότι έχουμε λησμονήσει το τεράστιο χρέος που έχουμε ως χώρα. Η οικονομία μας πόσο μπορεί να αντέξει ακόμη; 

Θέτουμε ως ΠΑΣΟΚ κατ΄ επανάληψη και υπεύθυνα  το πρόβλημα από την τακτική της Κυβέρνησης να επιδοματοποιεί  τα πάντα τρία χρόνια τώρα, προχωρώντας σε τεράστια δημοσιονομική επέκταση, χωρίς αποτελεσματικότητα και δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερους  κινδύνους. Ας μη ξεχνάμε ότι ως χώρα έχουμε το υψηλότερο χρέος της Ευρωζώνης με 189,3% το ΑΕΠ, το οποίο αντιστοιχεί σε 355,665 δις. ευρώ. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, ιδιαίτερα όταν οι  αρμόδιοι αναλυτές βλέπουν ύφεση για την Ε.Ε που ασφαλώς δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα.

Στα του ΠΑΣΟΚ τώρα…θα αντέξετε μέχρι το  τέλος την πίεση  ώστε να συνεχίσετε σε  αυτόνομη πορεία; 

Πέρυσι τέτοια περίοδο το ΚΙΝΑΛ εμφανιζόταν στο 7% στην πρόθεση ψήφου και τώρα βρίσκεται στο 12% κατά μέσο όρο. Υπάρχει δηλαδή μια σημαντική αύξηση. Από εκεί και πέρα, μελετάμε τις δημοσκοπήσεις , βγάζουμε τα συμπεράσματά μας και από την ζωντανή επαφή με τους πολίτες διορθώνουμε πιθανά λάθη μας. Έχουμε κοινωνικά και πολιτικά ζωτικό χώρο και υπάρχει  η δυνατότητα και η δυναμική να ΄΄τραβήξουμε΄΄ κεντρώους ειδικά ψηφοφόρους και τμήματα κεντροαριστερών μεταρρυθμιστών, οι οποίοι είχαν προσανατολιστεί προς Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Αυτά τα ακροατήρια θέλουν να δουν και βλέπουν, πιστεύω, σε εμάς θετικές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις. Από εμάς ζητούν θετικό λόγο, μεταρρυθμιστικό πνεύμα, αποδείξεις ότι μπορούμε να κατευθύνουμε την χώρα σε σωστές επιλογές και σωστή πορεία. Αυτή ακριβώς την προσπάθεια κάνουμε. Είμαι αισιόδοξη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει  να είναι η έκπληξη των εκλογών. Αρκεί να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της εργασίας, στους νέους μας, στους αγρότες, στους επαγγελματίες, στους  συνταξιούχους και γενικά στους μη προνομιούχους Έλληνες.

Να βρεθούμε στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στην ύπαιθρο, παντού με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής και θα καταπολεμά τις διαρκώς διογκούμενες ανισότητες.

Έτσι, όχι μόνο θα αντέξουμε στις πιέσεις της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, συνεχίζοντας τη σωστή πολιτική της αυτόνομης πορείας μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s