«Τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στη ρίζα του προβλήματος»

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Δημήτρη Κοτταρίδη και της Νίνας Κασιμάτη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ1, όπου αναλύσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.  Την συζήτηση μονοπώλησε η κατάσταση της οικονομίας και το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας που μαστίζει την  κοινωνία και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας.

Mε τις παρεμβάσεις μου επεσήμανα:

 « Το ΠΑΣΟΚ – αντίθετα με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης – ψήφισε το «καλάθι του νοικοκυριού», διατηρώντας την πάγια  θέση που έχουμε καθ’ όλη την διάρκεια, τόσο της υγειονομικής, όσο και της οικονομικής – ενεργειακής κρίσης, ότι στηρίζουμε όποιο μέτρο,  ελαφρύνει έστω και λίγο κάθε νοικοκυριό,  έστω και αν είναι ημίμετρο ή αποσπασματικό.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το «καλάθι του νοικοκυριού», είναι λίγες οι ημέρες που έχει εφαρμοστεί και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του μέτρου. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προϊόντα τα οποία είναι εκτός του «καλαθιού», όπως είναι πχ οι βρεφικές πάνες, που όλοι οι γονείς ξέρουμε πόσο επιβαρύνεται το νοικοκυριό νέων οικογενειών, ή ότι το «καλάθι» περιλαμβάνει μόνο προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, κάτι που θα πρέπει να δούμε πως θα μπορούσε να διευρυνθεί. Σημαντικό είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι, και όχι μόνο τις πρώτες ημέρες για την επικοινωνιακή αξιοποίηση. Έλεγχοι που θα διασφαλίσουν την λειτουργία του «καλαθιού», ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές , και ότι έτσι θα μπορούσαν να συγκρατηθούν και σε άλλα προϊόντα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει ότι τέτοια μέτρα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Χρειάζεται μια πιο ολιστική αντιμετώπιση της ακρίβειας και αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο με την μείωση των έμμεσων  φόρων, όπως του ΦΠΑ από 13 στο 6% , όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ που κυμαίνεται από 4 έως 6%, και του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ταυτόχρονα καταρρίπτονται  οι αιτιάσεις της Κυβέρνησης, ότι η μείωση των έμμεσων φόρων θα φέρει δημοσιονομική εκτροπή, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σκυλακάκης έλεγε ότι η μείωση του ΦΠΑ κοστολογείται στο 1 δις, όταν η Κυβέρνηση έχει δώσει επιδοτήσεις για την ενέργεια 1,9 δις μόνο για έναν μόνο μήνα.

Εδώ θα πρέπει να γίνει μια σημαντική παρατήρηση, για την οποία το ΠΑΣΟΚ επιμένει με πολύ μεγάλη ένταση, Μέσα σε όλη την διάρκεια της κρίσης βλέπουμε ότι υπάρχουν τομείς της οικονομίας μας, όπως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, τα supermarket, οι εταιρίες πετρελαιοειδών, η βιομηχανία οι οποίοι κατέγραψαν υπερκέρδη. Σαφώς και είμαστε υπέρ της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, όμως δεν γίνεται οι Έλληνες πολίτες  να είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης μόνο. Είναι απαίτηση να συμμετέχουν όλοι στην αντιμετώπισή της, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη τα τελευταία δύσκολα χρόνια και να βάλουν και αυτοί πλάτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι πάνω από 200 αρτοποιεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει λόγο της αύξηση της ενέργειας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον υπερτετραπλασιασμό του κόστους παραγωγής ψωμιού και την μείωση της κατανάλωσης. Είναι θέμα που είναι πολύ σημαντικό και για το οποία έχω καταθέσει Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό.

Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και δεν απαντούν στη ρίζα του προβλήματος. Η έγνοια της Κυβέρνησης είναι να επιδοτεί τα υπερκέρδη των λίγων και ισχυρών και δεν κάνουν ουσιαστικές κινήσεις για την ανακούφιση των αδύναμων πολιτών, της μεσαίας τάξης.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s