«Επιτακτική ανάγκη η λήψη άμεσων μέτρων για την στήριξη των αρτοποιών από την Κυβέρνηση»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

  1. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα
  2. τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά

Θέμα :«Μέτρα στήριξης των αρτοποιών σχετικά με τη ραγδαία αύξηση του λειτουργικού κόστους παραγωγής άρτου εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και στην αγορά πρώτων υλών».

Κύριοι υπουργοί,

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει τα αρτοποιεία ολόκληρης της χώρας καθώς το δυσανάλογο κόστος τηςενέργειας και των πρώτων υλών οδηγεί σε διαρκείς ανατιμήσεις, προκαλώντας αισθητή κάμψη της κατανάλωσης ενός εκ των  βασικότερων καταναλωτικών αγαθών και μείωση του τζίρου των βιοτεχνικών αρτοποιείων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι από το καλοκαίρι του 2021, ήτοι με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έως σήμερα, τα λειτουργικά κόστη των αρτοποιείων εκτινάχθηκαν, ενώ οι καταναλωτές περιόρισαν και συνεχίζουν να περιορίζουν την κατανάλωση άρτου. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο συνολικός τζίρος των παραδοσιακών αρτοποιείων έχει μειωθεί κατά 20% από τις αρχές του έτους, ενώ ήδη έχουν βάλει λουκέτο πάνω από διακόσια καταστήματα σε ολόκληρη την χώρα, ενώ εκατοντάδες άλλα παραμένουν ανοιχτά με δυσκολία.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η τιμή της φραντζόλας μέσα σε ένα μόλις έτος αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 18,4%, ιδίως το διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2022, όπου καταγράφηκε αύξηση της τάξεως  του 2-3%, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ ως προς την αύξηση της τιμής του ψωμιού.

Οι ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, ο υπερδιπλασιασμός στις τιμές των   πρώτων υλών (ηλιέλαιο, αλεύρι, σουσάμι, ζάχαρη κλπ), η κλιμακούμενη πτώση της κατανάλωσης άρτου, δημιουργεί πολύ σοβαρό προβληματισμό για το πως θα καταφέρουν να επιβιώσουν τα αρτοποιεία της χώρας το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την άλλη σε δεινή θέση βρίσκονται και οι καταναλωτές καθώς το ψωμί τείνει να καταστεί είδος πολυτελείας.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Προτίθεστε να λάβετε μέτρα και ποια συγκεκριμένα για την ουσιαστική στήριξη των αρτοποιών, όπως κρατική επιδότηση της ενέργειας, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο, ώστε να συγκρατηθούν τα λειτουργικά έξοδα των αρτοποιών και ως εκ τούτου και η τιμή του ψωμιού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s