«Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κωφεύει απέναντι στις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα» 25.10.2022

Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη ενεργειακά και οικονομικά συγκυρία. Το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη επιδεινώνεται ραγδαία και όλοι οι δείκτες προεξοφλούν ένα σκληρό χειμώνα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή η  Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αδύναμη να αντιδράσει αποτελεσματικά και  καθυστερεί. Τα νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες και τα σχέδια για αγορές, καθώς περιμένουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Οι επιπτώσεις της κρίσης πλήττουν εντονότερα τους οικονομικά ασθενέστερους και ο κίνδυνος  όλο και περισσότερα νοικοκυριά να βρεθούν σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας, δηλαδή σε αδυναμία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, φωτισμό κ.λπ. είναι ορατός.

Οι πιέσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε και στην χώρα μας γίνονται πλέον ασφυκτικές, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τον περιορισμό της ζήτησης, δημιουργούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας. Σε αυτά προστίθεται πλέον και η επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Χιλιάδες  μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πτώχευση, γεγονός που θα οδηγούσε στην απώλεια θέσεων εργασίας και στην επιδείνωση της φτώχειας. Ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος στην Ελλάδα λόγω του όγκου των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η διαχείριση αυτών των κινδύνων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί μέχρι τώρα το δόγμα «ο καθένας μόνος του». Κι όμως. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες κρίσεις στη μεταπολεμική ιστορία της.

Με τις προσδοκίες ενόψει της νέας Συνόδου Κορυφής στις 20.10.2022 να μην είναι ιδιαίτερα υψηλές, το βάρος της διαχείρισης της κρίσης παραμένει στα χέρια των κυβερνήσεων. Ειδικότερα στη χώρα μας τα μέτρα επιδότησης που έχει εφαρμόσει ως τώρα η κυβέρνηση, αν και αναγκαία, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας. Υπάρχει άμεση ανάγκη για πρόσθετες, γενναίες παρεμβάσεις, όπως μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13% στο 6% και θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και η ρύθμιση του συνόλου των οφειλών, με θέσπιση 120 δόσεων. Είναι ακατανόητο γιατί η Κυβέρνηση κωφεύει απέναντι σ΄ αυτές τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, όταν τα τελευταία χρόνια έχει ‘’μοιράσει’’ πάνω από 50 δις ευρώ οριζόντια, συχνά χωρίς κοινωνικά κριτήρια  και με μια επιδοματική αντίληψη, χωρίς να καταφέρει να βάλει ένα αποτελεσματικό φρένο.

Η πίεση για μια συντονισμένη και γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση πρέπει να συνεχιστεί. Είναι απαραίτητο η Ευρώπη επιτέλους να «ξυπνήσει» όσο είναι καιρός, για να προλάβει μια βαθιά ύφεση, που θα πλήξει άμεσα εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο μεταξύ η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη μάχη απέναντι σε μια ακόμη κρίση και να κάνει ό,τι χρειάζεται, ώστε να παραμείνει ζωντανή. Το ΠΑΣΟΚ συναισθανόμενο τον κίνδυνο δίνει το παρόν με προτάσεις και ιδέες. Ας ακούσει επιτέλους η Κυβέρνηση… 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s