«Η Ε.Ε. πρέπει να επιβάλει εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας»

Σήμερα το πρωί με την Ευλαμπία Ρεβή και τον Γιώργο Σιαδήμα στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open, αναλύσαμε την επικαιρότητα. Επιχειρήσαμε μια αποτίμηση της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στην Πράγα, συζητήσαμε για την Τουρκική επιθετικότητα, για την ολοκλήρωση της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές και βέβαια την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία.

Συγκεκριμένα σχετικά με την σύνοδο της Ε.Ε. επεσήμανα:

« Στην σύνοδο κορυφής φάνηκε ότι ο κ. Ερντογάν συνεχίζει την ακραία, επιθετική ρητορική του που οδηγεί στην απομόνωση της Τουρκίας τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τις χώρες της Ευρώπης. Από την άλλη έγινε προφανές ότι η χώρας μας με την αναβάθμιση των εξοπλισμών της είναι αρκετά δυνατή και ότι διαθέτει ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη αλλά και με τις ΗΠΑ. Βέβαια απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, χρειάζεται ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και μια συνεχής διπλωματική κινητικότητα.

Ωστόσο πρέπει να καταλάβει και η Ευρώπη ότι είναι χρήσιμη η λεκτική καταδίκη της ακραίας Τουρκικής προκλητικότητας, αλλά όταν ένας διεθνής ταραξίας δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και συνεχώς δρα επιθετικά κατά μιας χώρας μέλος της Ε.Ε. αυτό δεν φτάνει. Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία και η Ισπανία να έχουν ανοιχτά εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία. Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν απτές συνέπειες καταδίκης της με εμπάργκο όπλων, όπως άλλωστε κάνουν οι ΗΠΑ με την τροπολογία Μενέντεζ και το πάγωμα των εξοπλισμών.    

Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Μια πρόταση που κάποια στιγμή πρέπει να υποβληθεί δυναμικά και από τον Πρωθυπουργό και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα και όλοι οι Έλληνες να είμαστε μαζί.

Δεν μπορεί να επιχειρείται η μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων ή σοβαρών ζητημάτων όπως είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, από κάποια κόμματα. Το επεισόδιο με την νησίδα στον Έβρο και το περιστατικό στα Κύθηρα και την Λέσβο, με 16 νεκρές γυναίκες, είναι χαρακτηριστικά.»

Αναφορικά με την ολοκλήρωση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, σημείωσα:

«Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος μας, ζήτησε εξαρχής να πέσει άπλετο φως παντού, ώστε να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση. Αντιθέτως αυτά που έγιναν  ήταν, να υπάρξουν άθλιες διαρροές για την ύπαρξη δήθεν λόγων εθνικής ασφάλειας, η σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής – για την οποία η ΝΔ ψήφισε παρών – χωρίς την κατάθεση κανενός πολιτικού προσώπου, με μάρτυρες που κρυβόντουσαν πίσω από το απόρρητο, χωρίς κανένας να εξηγήσει τι γίνεται με το σύστημα Predator και το κερασάκι στην τούρτα με το να μην δοθεί στην δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής. Νομίζω ότι υπάρχει ξεκάθαρα μια προσπάθεια συγκάλυψης όλης της υπόθεσης.»

Τέλος αναφερόμενη στην ακρίβεια, τόνισα:

«Αν για την Κυβέρνηση τα καύσιμα είναι το μείζον ζήτημα, γιατί δεν εφαρμόζει αυτό που παροτρύνει η Ευρώπη να γίνεται, δηλαδή την διενέργεια σοβαρών ελέγχων στα διυλιστήρια και την επιβολή πλαφόν; Αντίστοιχα στην ενέργεια συνεχίζουν την ίδια τακτική απέναντι στους παρόχους. Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταθέσει την πρόταση του για επιβολή πλαφόν στην λιανικής τιμή πώλησης της ενέργειας, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι ηλεκτροπάροχοι να πληρώσουν και εκείνοι το μερίδιο τους για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s