«Επέκταση της δυνατότητας απόσπασης έως 6 έτη για λόγους συνυπηρέτησης και στους τρίτεκνους υπαλλήλους»

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας

Αθήνα, 03 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ :  Τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Επέκταση της δυνατότητας απόσπασης έως 6 έτη για λόγους συνυπηρέτησης και στους τρίτεκνους υπαλλήλους»

Κύριε Υπουργέ,

Σας καταθέτω ως Αναφορά την από 6-9-2022 και με αριθμ. πρωτ. 163 επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε), σύμφωνα με την οποία γίνεται αδικαιολόγητη διάκριση εις βάρος των τρίτεκνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου 4440/2016 «περί κινητικότητας» δίνεται το δικαίωμα απόσπασης, μεταξύ άλλων και σε υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα, για λόγους συνυπηρέτησης στην περιοχή που υπηρετεί η/ο σύζυγος. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο (2) έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέταση από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για εκ νέου απόσπαση έως δύο (2) έτη, στην ίδια ή σε άλλη υπηρεσία της ίδιας περιοχής, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες. Δηλαδή συνολικά παρέχονται τέσσερα έτη.

Περαιτέρω, με το άρθρο 52 παρ. 2 του ν. 4954/2022 τροποποιήθηκε το άρθρο 11 του 4440/2016, προσθέτοντας «Ειδικά για τους πολυτέκνους υπαλλήλους, εφόσον κατά το πέρας των τεσσάρων (4) ετών έχουν τουλάχιστον τέσσερα (4) προστατευόμενα τέκνα, η απόσπαση υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις δύναται να παραταθεί για δύο (2) έτη ακόμα, κατόπιν επανεξέτασης του σχετικού αιτήματος του υπαλλήλου από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας». Συνεπώς κατά την ανωτέρω διάταξη για την περίπτωση των πολυτέκνων με 4 τέκνα συνολικά πλέον παρέχονται έξι έτη απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης.

Το εν λόγω μέτρο ασφαλώς και κρίνεται απολύτως θετικό αφού δίνει μεγάλη ανάσα στις πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα παιδιά και άνω, προκειμένου να μην χωρίζονται οι οικογένειες. Εντούτοις, όπως πολύ σωστά παρατηρεί η προαναφερθείσα Ομοσπονδία, η σχετική τροποποιητική διάταξη δεν συμπεριέλαβε στο πεδίο εφαρμογής της την περίπτωση των τρίτεκνων υπαλλήλων, διαφοροποιώντας την παρόμοια περίπτωση αυτή χωρίς να υφίσταται κάποιος δικαιολογημένος λόγος. Οι τρίτεκνες οικογένειες αντιμετωπίζουν τα ίδια αντίστοιχα προβλήματα, ανάγκες και δυσκολίες όπως και οι πολύτεκνες. Η μη συμπερίληψη τους στο ανωτέρω ευεργέτημα καθίσταται άδικη και αδικαιολόγητη, ιδίως δε όταν η Ελλάδα υποφέρει από υπογεννητικότητα και θα έπρεπε αντιθέτως να δίνονται κίνητρα.

Επισυναπτόμενη η από 6-9-2022 και με αριθμ. πρωτ. 163 επιστολή της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος (Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε).

Κύριε Υπουργέ κατόπιν τούτων,

Παρακαλώ, όπως λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω αναφερόμενα και προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα της περαιτέρω απόσπασης για λόγους συνυπηρέτησης και στους τρίτεκνους υπαλλήλους.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s