«Σοβαρές συνέπειες από το ενδεχόμενο πώλησης των εκτός δικτύου ATM»

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας

Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές συνέπειες από το ενδεχόμενο πώλησης των εκτός δικτύου ATM»

Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας βάσιμες πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι οι Τράπεζες εξετάζουν σοβαρά την πώληση του δικτύου των ΑΤΜ τους που βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων. Σημαντικός αριθμός των λεγόμενων και ως off site μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών αυτών είναι τοποθετημένα σε νοσοκομεία, δημοτικά σχολεία αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία ανά την Ελλάδα, που ναι μεν δεν έχουν ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία, καλύπτοντας πολλές φορές την πλήρη απουσία τοπικών τραπεζικών υποκαταστημάτων.

Το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο καθώς τα τραπεζικά υποκαταστήματα και κατ΄ επέκταση τα εντός δικτύου ATM βαίνουν συνεχώς μειούμενα την τελευταία δεκαετία, με τα τραπεζικά ιδρύματα να έχουν προχωρήσει σε μαζική μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων τους. Συνταξιούχοι σε απομακρυσμένες περιοχές κινδυνεύουν να στερηθούν της δυνατότητας λήψης της σύνταξης τους, όταν πλέον ο μοναδικός τρόπος ανάληψης είναι μέσω των ΑΤΜ και η παρουσία αυτών θα είναι ποσοτικά περιορισμένη σε ελάχιστα σημεία και σε μεγάλες μεταξύ τους αποστάσεις. Αλλά ακόμα και εντός του νομού Αττικής, όπως στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, τα υποκαταστήματα Τραπεζών είναι δυσεύρετα.

Συνεπώς στο όποιο ενδεχόμενο της πώλησης αυτόματα τίθενται δύο σημαντικά ζητήματα, ήτοι εάν θα συνεχιστεί η παρουσία των εκτός δικτύου ΑΤΜ στις συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές όπου πολλές φορές αποτελούν το μοναδικό μέσο τραπεζικής συναλλαγής ελλείψει οποιουδήποτε τοπικού τραπεζικού δικτύου και εφόσον συμβεί αυτό κατά πόσο θα παραμείνουν οι χρεώσεις στα ίδια έως τώρα επίπεδα και αντίστοιχα των εντός δικτύου ΑΤΜ.

Επειδή έχει επανέλθει έντονα η συζήτηση περί της πώλησης των εκτός δικτύου ΑΤΜ, εκ των οποίων μάλιστα τα 2.016 στο σύνολο των 3.346 είναι εγκατεστημένα εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης εξυπηρετώντας ως επί τω πλείστον απομακρυσμένες περιοχές.

Επειδή η χρήση των ΑΤΜ έχει καταστεί εν τοις πράγμασιν υποχρεωτική για την καθημερινότητα και τις συναλλαγές όλων μας.

Επειδή η παρουσία των ΑΤΜ δεν μπορεί να κριθεί με αμιγώς οικονομικά κριτήρια και ζητήματα ανταπόδοσης για τους παρόχους, ιδίως δε όταν οι Τράπεζες έχουν λάβει πακτωλό χρημάτων μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων και δεδομένου ότι όλες σχεδόν οι συναλλαγές γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Επειδή καθίσταται άδικο μερίδα των συμπολιτών μας οι οποίοι έτυχε να διαβιούν στην ύπαιθρο, όπως είναι οι αγρότες, να αποκλείονται από το τραπεζικό σύστημα.

Επειδή οι συνταξιούχοι της υπαίθρου διαμένοντες σε απομακρυσμένες περιοχές, δυσκολεύονται πρακτικά υπέρμετρα ακόμα και στην ανάληψη της συνταξιοδοτικής παροχής τους αφού το κοντινότερο εντός δικτύου ΑΤΜ πολλές φορές θα βρίσκεται σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε και ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύνολο των συμπατριωτών μας σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας εν έτει 2022 δεν θα στερηθεί την εύκολη, ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση του σε κάποιο ΑΤΜ αλλά και να εξασφαλιστούν οι ίσες χρεώσεις ανεξαρτήτως τοποθεσίας εγκατάστασης του εκάστοτε αυτόματου μηχανήματος ;
  • Προτίθεστε γενικότερα να εξετάσετε οποιαδήποτε άλλη εύλογη εναλλακτική δυνατότητα, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της υπαίθρου ώστε μέσω των ΕΛΤΑ (ταχυδρομικές διανομές) ή με άλλο δημόσιο ή δημοτικό φορέα να εξασφαλιστεί ο τρόπος συναλλαγής των υπερηλίκων ή ανήμπορων συμπολιτών μας ;

Η  Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s