“Στασιμότητα στο ζήτημα της διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

  Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος

 Βουλευτής Β2 Τομέα Δυτ. Αθήνας

Αθήνα, 03 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τους Υπουργούς α) Παιδείας και Θρησκευμάτων,

                                          β) Δικαιοσύνης

Θέμα: “Στασιμότητα στο ζήτημα της διερεύνησης σοβαρών καταγγελιών κατά καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου”.

Κύριοι Υπουργοί,

Ιδιαίτερη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία που υπογράφεται από 32 φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, φέρεται να έλαβε χώρα σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας εις βάρος φοιτητριών και καθηγητριών από καθηγητή, πρώην αντιπρύτανη, του εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Το δε, κείμενο της καταγγελίας δημοσιεύθηκε αυτούσιο στην από 26-2-2022 ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Το Θάρρος”, όπου και παραμένει αναρτημένο.

Η σοβαρότητα των καταγγελόμενων πράξεων, του καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη σε περίπτωση που αποδειχθούν  συνιστούν ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά αλλά και ηθικά απαράδεκτες πράξεις τελεσθείσες εντός ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παρά ταύτα, παρατηρείται σημαντική βραδύτητα και στασιμότητα στη διερεύνηση των καταγγελλομένων αυτών ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ έχει εκκινήσει Ε.Δ.Ε. και εισαγγελική έρευνα, καμία εκ των διαδικασιών αυτών δεν έχει τελεσφορήσει ακόμη. Επίσης, σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητών/τριών, φαίνεται ότι έχουν στοχοποιηθεί φοιτητές/τριες, καθώς και καθηγητές/τριες που έχουν καταθέσει ενόρκως εις βάρος του καταγγελθέντος καθηγητή.

Επειδή ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την παρενόχληση, σωματική ή ψυχική, των εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευτικών και μάλιστα εντός ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος χρήζουν άμεσης διερεύνησης, αποτελώντας θέματα μείζονος προτεραιότητας.

Επειδή η βασιμότητα των καταγγελιών, λόγω της σοβαρότητος των φερόμενων αποδιδόμενων πράξεων, απαιτούν άμεσης εξέτασης και τυχόν απόδοσης ευθυνών, με την όποια καθυστέρηση να προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας, προσβάλλοντας το κύρος του πανεπιστημιακού θεσμού και των ακαδημαϊκών αλλά και προκαλώντας ανασφάλεια και ανησυχία στη φοιτητική και εν γένει ακαδημαϊκή κοινότητα.

Επειδή σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κατηγορίες τέτοιας μορφής να λιμνάζουν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις, ολιγωρίες ή παραλείψεις.

Κύριοι Υπουργοί, κατόπιν τούτων,

Ερωτάσθε :

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίσπευση της διερεύνησης των ανωτέρω καταγγελλομένων ;
  2. Έχει τεθεί ο καταγγελλόμενος σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων, κατά τα προβλεπόμενα της παρ. 3, του άρθρου 194 του ν. 4957/2022;
  3. Γενικότερα τι σκοπεύετε να πράξετε για την ταχύτερη διερεύνηση αντίστοιχων καταγγελιών τέτοιας σοβαρότητας και για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, και δη των γυναικών, από καταχρηστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές;

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s