Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και εθνική ενότητα απαντάμε στις προκλήσεις του κ. Ερντογάν

Εμφάνιση στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1

Κανένας διεθνής ταραξίας δεν μπορεί να αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία.

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη της Χριστίνας Βίδου και του Κώστα Παπαχλιμίντζου, στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1. Με τους δύο εξαίρετους δημοσιογράφους συζητήσαμε σχετικά με την αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας και την εμπρηστική ρητορική του κ. Ερντογάν.

Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτηση μου, τόνισα:

«Υπάρχει μια ευρεία γκάμα θεμάτων για την οποία το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική στη Κυβέρνηση (οικονομία, υγεία, παιδεία), όμως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να ενταχθούν σε αυτή. Για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει το πολιτικό σύστημα της χώρας να είναι πολύ προσεκτικό στις τοποθετήσεις του – και είδαμε τι έγινε με το ζήτημα της νησίδα στον Έβρο – και βεβαίως να υπάρχει ομοψυχία ώστε όλοι μαζί να περνάμε το μήνυμα της εθνικής μας γραμμής.

H Τουρκία στην πορεία της προς τις εκλογές βλέπουμε συνεχώς να οξύνει την ρητορική της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολύ σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα. Η Κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να διαχειριστεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, απομονωμένη διεθνώς λόγω και της “πολυδιάστατης” εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Μια πολιτική τακτική που τα αποτελέσματα της θα πρέπει να αναλογιστούν και όσοι στο εγχώριο πολιτικό σύστημα υπήρξαν θιασώτες της.

Από τη μεριά της, η χώρα μας χρειάζεται και πρέπει, να έχει μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των προκλήσεων και μια διαρκή διπλωματική κινητοποίηση σε όλα τα διεθνή φόρα, όπου θα πρέπει να ασκείται ασφυκτική πίεση προβάλλοντας ποιος είναι ο διεθνής ταραξίας.

Ο κ. Ερντογάν είχε το θράσος στη σύνοδο του ΟΗΕ, να μας κάνει μαθήματα ανθρωπισμού – βασιζόμενος σε μια εκστρατεία ψευδών ειδήσεων – και  να εγκαλεί την Ελλάδα, όταν είναι εκείνος που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα, όταν είναι εκείνος που μακέλεψε την Συρία και υποδαυλίζει τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας.

Το ΠΑΣΟΚ ως πατριωτική παράταξη είχε εξαρχής μια ξεκάθαρη στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Αντίθετα με άλλες πολιτικές δυνάμεις που ζητούσαν πολιτικές ίσων αποστάσεων, το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα την βάρβαρη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ειδικότερα ο Πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, είχε επισημάνει ότι, μια χώρα που έχει απέναντι της έναν αναθεωρητή ηγέτη (όπως έχουμε εμείς τον κ. Ερντογάν) πρέπει να παρέχει βοήθεια όπως οι σύμμαχοι μας, σε μια χώρα που αντιμετωπίζει την ίδια επιθετικότητα, προκειμένου να μπορεί να ζητήσει βοήθεια αν χρειαστεί στο μέλλον.

Επίσης επιδεικνύοντας αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας, το ΠΑΣΟΚ, παρόλες τις ενστάσεις, υπερψήφισε την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας μας, καθώς  και τις συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ που ενισχύουν την χώρα στο διεθνές διπλωματικό γίγνεσθαι, κάτι που είναι επιτακτικό έναντι της Τουρκικού αναθεωρητισμού.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s