Η Κυβέρνηση θα  επωμιστεί το βάρος του αυτοεξευτελισμού της, αν αλλάξει δεύτερη φορά στην θητεία της τον εκλογικό νόμο.

Εμφάνιση στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου, «Καλημέρα Ελλάδα». Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε στη ακρίβεια που ταλανίζει την κοινωνία, στα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Σχετικά με την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία, σημείωσα :

«Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι αναμένουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Όπως γίνεται αντιληπτό το μείζον ζήτημα είναι η ενέργεια καθώς από τις τιμές της εξαρτώνται και οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών.

Βέβαια στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπάρχει και η Ευρωπαϊκή διάσταση, με την Ένωση να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων καθώς δεν μπορεί να υιοθετήσει μια ενιαία στάση, όπως επί παραδείγματι είχε γίνει με το ζήτημα της πανδημίας. Ως εκ τούτου θα πρέπει η Κυβέρνηση να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση ώστε να υπάρξει μια συνολική πολιτική της ΕΕ για το θέμα.

Από την άλλη είναι ευθύνη της Κυβέρνηση του κάθε κράτους να προστατεύει τους πολίτες της. Εδώ λοιπόν βλέπουμε την Κυβέρνηση να ακολουθεί, όπως και στην αντιμετώπιση όλων των κρίσεων, μια συγκεκριμένη πολιτική. Εφαρμόζει μια οριζόντια επιδοματική πολιτική η οποία έχει συγκεκριμένους περιορισμούς, τα όρια αντοχής του προϋπολογισμού.

Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακρίβειας στη ρίζα του. Έχουμε επανειλημμένα προτείνει την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η πρόταση μας για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, η οποία μας διαφοροποιεί τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει την θέσπιση ενός κλιμακωτού πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας και όχι στην χονδρική. Γιατί ουσιαστικά με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας, επιδοτείται η ακρίβεια και όσοι έχουν βγάλει υπερκέρδη από την κρίση.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζονται εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Ο αρμόδιος Υπουργός μας βεβαιώνει ότι γίνονται έλεγχοι, ποια τα αποτελέσματα αυτών ελέγχων ; Γιατί συνεχίζει η αισχροκέρδεια;»

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τόνισα :

«Το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροπροσδιορίζεται. Είμαστε το κόμμα που εκφράζει τις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς στην χώρα μας και έχουμε διακριτές θέσεις και προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για αυτόνομη πορεία δεν έχει αλλάξει.

Μέχρι πριν λίγο καιρό κυκλοφορούσαν φήμες και σενάρια για συνεργασία με την ΝΔ, τώρα αντίστοιχα κυκλοφορούν σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ στο παρελθόν δεν ετέθη ζήτημα συνεργασία με την ΝΔ, ούτε και τώρα. Πολύ περισσότερο ύστερα και από όσα έχουν γίνει με την παρακολούθηση των επικοινωνιών του Προέδρου μας.

Κατά την γνώμη μου, την οποία είχα εκφράσει και πριν το ζήτημα των υποκλοπών, το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών καθορίζεται από δύο παράγοντες. 1ον Από τους μετεκλογικούς συσχετισμούς, καθώς δεν μπορούμε να μιλάμε χωρίς να γνωρίζουμε την λαϊκή βούληση. Και 2ον την προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα συζητήσουμε.

Τέλος, μπορεί η Κυβέρνηση δημόσια να διαψεύδει τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, αλλά το ότι κορυφαία στελέχη το αφήνουν ανοιχτό, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι τυχαίο. Η Κυβέρνηση αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος του αυτοεξευτελισμού της. Θα είναι η πρώτη Κυβέρνηση που θα έχει αλλάξει κατά την διάρκεια της θητείας της δύο φορές τον εκλογικό νόμο »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s