«Η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να εμφανίζεται ως η μόνη που ασχολείται με τα προβλήματα του λαού, υποβαθμίζοντας της προσφορά του ΠΑΣΟΚ με τοποθετήσεις και προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.»

«Ας αφήσει την τακτική υποβάθμισης του μείζονος θέματος της υποκλοπής του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σε ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας είμαστε αδιαπραγμάτευτοι. Δεν χωράει καμία υπόνοια ή σκιά σε ζητήματα αντίστοιχης θεματολογίας, αποτελώντας για εμάς  για εμάς κόκκινη γραμμή. Συνεπώς χαιρετίζω την χθεσινή υπερψήφιση του αιτήματος της παράταξης μας και την απόφαση τελικά που ελήφθη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τις τις υποθέσεις των γενόμενων παρακολουθήσεων.

Είναι φανερό βέβαια, ότι από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται συστηματικά μια προσπάθεια υποβάθμισης και αποσιωπησης του εν λόγω προβλήματος, ελπίζοντας πιθανά σε ένα «ξεφούσκωμα» του, όπως από μέρους μας θα επιμείνουμε ώστε να χυθεί άπλετο φως και να δοθούν επιτέλους απαντήσεις.

Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τις  τηλεπικοινωνίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ανδρουλάκη; Επίσης, ποιος έχει προμηθευτεί και ποιος χρησιμοποιεί το σύστημα Predator στη χώρα μας;

Σιγή ιχθύος από μια κατά τα άλλα λαλίστατη και “επικοινωνιακή” κυβέρνηση. Και μέσα σε όλα αυτά η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη.

Μέσα σε έντονες κοινωνικές φουρτούνες και αναταραχές, όπου οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας τους, με το κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή κρίση και ένα χειμώνα ιδιαίτερα παγωμένο όπως προμηνύεται, με την επανεμφάνιση της πανδημίας covid κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, αλλά και με τεταμένα τα εθνικά ζητήματα, την αυξανόμενη εγκληματικότητα και την έλλειψη ασφάλειας, έχουμε ένα ιδιαίτερο καυστικό μίγμα στο οποίο προστίθενται και τα θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας.

Τι να πρωτοπεί κανείς και από που να αρχίσει. Και σε αυτό το σημείο ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Πρώτον μα σταματήσει η περίφημη επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι δήθεν κάποιος ασχολείται με το προβλήματα του λαού και άλλος όχι.

Μας ενδιαφέρουν και έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μαζί με αυτά τα προβλήματα κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα ζητήματα Δημοκρατίας και διαφάνειας που αναδείχθηκαν τα οποία αναδείχθηκαν από τις υποκλοπές και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκης.

Όποιος προσπαθεί να το υποβαθμίσει φοβάμαι ότι έχει ψευδαισθήσεις. Όποιος προσπαθεί αν το υποβαθμίσει ή να το κάνει να ξεχαστεί, αυταπατάται.

Υπάρχει και ένα δεύτερο θέμα πολύ σοβαρό. Είναι φανερό το τι επιδιώκει ο κ. Πούτιν από τη διαχειριστεί του ενεργειακού σε σχέση με την κόντρα του με τη Δύση.  Δεν νομίζω ότι προσφέρει κανείς νέα ανάγνωση με το να το επισημαίνει και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς είμασταν σαφείς, ξεκάθαροι χωρίς αστερίσκους από την πρώτη στιγμή με ποιους είμαστε και ποιους καταδικάζουμε.

Όμως φοβάμαι ότι πάει να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι δήθεν όποιος κάνει αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση ότι δήθεν την αποσταθεροποιεί.

Ξέρετε κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, στις Δημοκρατίες η αντιπολίτευση υπάρχει για να ασκεί κριτική. Όχι για να λιβανίζει την Κυβέρνηση.

Κανείς δεν θέλει καμία αποσταθεροποίηση, πόσο μάλλον το ΠΑΣΟΚ που θέλει λύσεις, μεταρρυθμίσεις, που κάνει σκληρή αντιπολίτευση αλλά πάντα με προτάσεις.  Άλλωστε η Κυβέρνηση αποσταθεροποιείται μόνη της με το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Όμως αλλοίμονο αν όποια δύναμη κάνει κριτική ή λέει ότι χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης να έχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί είτε για επηρεασμό από τον κ. Πούτιν ή με άλλα σενάρια.

Στο τέλος, δηλαδή δεν πρέπει να μιλάμε, να μιλάνε τα κόμματα δηλαδή κατά την άποψη σας, όταν έχουν μια άλλη αντίληψη για το τι χρειάζεται η χώρα. Με κανένα τρόπο δεν θα επιβληθεί σιωπητήριο στην αντιπολίτευση και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, είτε σας αρέσει, είτε όχι!

Τώρα στη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Δυστυχώς οι συγκεκριμένες διατάξεις σηκώνουν πολύ λόγο προς συζήτηση, καθότι ως επί τω πλείστων διαπνέονται από μια γενικότερη αφηρημένη και αόριστη νομοθέτηση με κενά και ασάφειες. Δεν ξέρω αν η Κυβέρνηση είναι οπαδός της δημιουργικής ασάφειας, όπως η προηγούμενη.

Το ιστορικό Ναυπηγείο Ελευσίνας αποτελεί ως γνωστόν το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα. Δυστυχώς όμως και αυτό όπως και άλλα εγχώρια ναυπηγεία σήμερα ή δε λειτουργούν καθόλου ή στην καλύτερη υπολειτουργούν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται βεβαίως και το Ναυπηγείο Ελευσίνας το οποίο κάποτε έσφυζε από ναυπηγική και επισκευαστική δραστηριότητα, οδηγήθηκε σε ύφεση και ουσιαστικό μαρασμό. Εν τοις πράγμασιν το Ναυπηγείο και οι 600 εναπομείναντες εργαζόμενοι του έχουν τεθεί σε καθεστώς ολικής παύσης λειτουργίας και δραστηριότητας. Μόνο ένα μικρό τμήμα αυτού απασχολείται με την παράδοση πυραυλακάτων στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο όμως έργο και αυτό αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί. Και μετά τι; Το απόλυτο τίποτα, μηδέν έργο…

Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανέχειας και της παύσης πληρωμής στην οποία έχουν υπεισέλθει τα Ναυπηγεία αποτελεί το πραγματικό γεγονός ότι το σύνολο των πάσης φύσεως οφειλών του Ναυπηγείου ανέρχεται σε περίπου 440 εκ. ευρώ. Ο δε, μεγαλύτερος πιστωτής είναι το Ελληνικό Δημόσιο.

Με θλίβει βαθύτατα το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια θαλάσσια χώρα, με ισχυρότατη παράδοση στη ναυσιπλοΐα και στενή σχέση με τη ναυπηγοκατασκευαστική τέχνη, στερείται ενός αποδοτικού, βιώσιμου και λειτουργικού Ναυπηγείου.

Διαθέτουμε τόσο πλοία και όχι ένα Ναυπηγείο για την κατασκευή ή επισκευή αυτών, όταν αντιθέτως θα έπρεπε και θα μπορούσαν τα Ελληνικά Ναυπηγεία να αποτελέσουν πόλο έλξης και να συμβάλλουν σημαντικό στήριγμα της εθνικής οικονομίας.

Δεν είναι όμως η ώρα για αναζήτηση ευθυνών και να δούμε τι φταίει και ποιος φταίει. Το βασικό μέλημα είναι πλέον η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων.

Η εξυγίανση και επαναλειτουργία του Ναυπηγείου Ελευσίνας κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Ουδείς θα βρεθεί να πει το αντίθετο. Την αναγκαιότητα άλλωστε διάσωσης, βιωσιμότητας και διασφάλισης των Ναυπηγείων υποστήριξαν οι φορείς, κατά την ακρόασή τους. Αποτελεί ένα στόχο μείζονος σημασίας για τη χώρα, την εθνική οικονομία αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Θα πρέπει όμως αυτό να γίνει με κανόνες, θα πρέπει να επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους, λαμβάνοντας συνάμα υπόψιν το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη. Και φυσικά να εξυπηρετηθεί και το δημόσιο συμφέρον.

Οι βασικοί προβληματισμοί μας έχουν να κάνουν με τα εργασιακά ζητήματα, με την βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου και φυσικά το δημόσιο συμφέρων. Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου δεχτήκατε μετά από πίεση μας να επιλύσετε κάποια από τα εργασιακά ζητήματα που είχαμε θέσει.  

Καλοδεχούμενη η από 30-8-2022 νομοτεχνική βελτίωση, οπότε και ρυθμίστηκαν 3 εκ των 5 ζητημάτων που είχαμε θέσει στις Επιτροπές. Είναι θετικό λοιπόν ότι πλέον υπάρχει πρόβλεψη για τη διατήρηση των 600 περίπου θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης με προτεραιότητα στο υπάρχον προσωπικό και με στόχο τον διπλασιασμός των θέσεων εντός 2 ετών. Θα πρέπει βέβαια να διασφαλιστεί και το είδος της απασχόλησης, μην έχουμε ξαφνικά 600 συμβάσεις μερικής απασχόλησης νέων εργαζομένων και το βασικό μισθό σε αντικατάσταση των παλαιών εργαζομένων. Θα το δούμε βέβαια αυτό και στη συνέχεια, με τη νέα ΣΣΕ.

Ομοίως ορθή και η νομοτεχνική βελτίωση ως προς το ελάχιστο ποσό απόδοσης το οποίο πλέον από 15 εκ ευρώ ορίζεται σε 20 εκ ευρώ. Η άλλη σημαντική διόρθωση που φέρατε  αφορά το άρ. 11 α και  τον τρόπο και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Οπότε και πλέον τίθενται περισσότερο συγκεκριμένα ποσοτικά και χρονικά κριτήρια με τη καταβολή του 30% του συνόλου μετά την ημερομηνία Επικύρωσης της Συμφωνίας από το Δικαστήριο και του υπόλοιπου 70% μετά την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης των Μεταβιβάσεων, ανεξαρτήτως αμυντικών προγραμμάτων.

Για εμάς το θέμα των εργαζομένων αποτελεί ζωτικής σημασίας. Δε νοείται Ναυπηγείο ή εξυγίανση αυτού χωρίς τους εργαζομένους του, τα δικαιώματα και δεδουλευμένα αυτών.  Και επειδή αναφερόμαστε στο κομμάτι αυτό προς περαιτέρω εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους πιστεύουμε ότι θα πρέπει στην παρ 11α του άρθρου 2 να προστεθεί πως αμφότερες οι νέες εταιρείες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις της ΝΒΕΕ έναντι των εργαζομένων για απαιτήσεις τους έως τις 30-9-2021 και όχι μόνο η ΟΝΕΧ ΕΙΕFSIS NAVAL  AND MARITIME ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Περαιτέρω, στο παρόν σχέδιο νόμου ρητά προβλέπεται (άρθρο 2 , παρ. 10) ότι οι νέες εταιρείες μάλιστα δεν αποτελούν διάδοχο εργοδότη, κατά την έννοια του π.δ. 178/2002 (Α’ 162), αλλά αναλαμβάνουν την ενοχική υποχρέωση αποπληρωμής των ρυθμιζόμενων υποχρεώσεων της ΝΒΕΕ προς αυτούς. Θέτει ερωτηματικά η εν λόγω διάταξη.

Σε κάθε πάντως περίπτωση πρόκειται για αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση που ήδη εξ αρχής είχαμε επισημάνει, σίγουρα χρειάζονται όμως και περαιτέρω διορθώσεις.

Θα ήθελα να εστιάσω σε συγκεκριμένες διατάξεις αυτού που έχουν να κάνουν με το επενδυτικό σχέδιο με τα οικονομικά στοιχεία και την βιωσιμότητα του, οι οποίες κατά την άποψη μου εμφανίζονται ως άκρως προβληματικές, έχουνε κενά  και χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων ή διορθώσεων.

Μεγάλης σημασίας, και αυτό  που έθεσε ο ειδικός αγορητής μας, είναι τα μείζονα ζητήματα και ερωτήματα που προκύπτουν για την βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου.

Τι θα συμβεί με τις οφειλές του Ναυπηγείου προς το Ελληνικό Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τις Τράπεζες, που σύμφωνα με δίκες σας δηλώσεις ανέρχονται σε 440 εκ. ευρώ και με το σχέδιο εξυγίανσης επιδιώκεται η διαγραφή του 50%.

Πως θα περικόπτουν; Από που; Δεν δημιουργεί ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων στα ερωτήματα που σας έθεσε ο εισηγητής μας κ. Πάνας αναλυτικά; Δεν είναι απλά λογιστικά, αλλά ουσιαστικά θέματα.

Είναι θέματα βιωσιμότητας των ναυπηγείων, που έχουν να κάνουν και με τα εργασιακά και με το θέμα εκτέλεσης του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν ξέρουμε πιο συγκεκριμένα είναι το επενδυτικό σχέδιο. Δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς θα ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν υπάρχει έλεγχος υλοποίησης. Υπάρχουν ασάφειες και στηρίζεται σε υποθέσεις και θεωρητικά δεδομένα, και δεν ξέρουμε πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις.

Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάγκη ολικής επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου Ελευσίνας με κανόνες και με όρους βιωσιμότητας.  Ασφαλώς και λέμε ναι στην επανεκκίνηση αυτού, όμως το παρόν νομοσχέδιο χρήζει διορθώσεων τις οποίες και έχουμε επισημάνει.

Σας ευχαριστώ.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s