«Να προσκομιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όλος ο φάκελος της παρακολούθησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα κρίσιμα  ερωτήματα που έχουν ανακύψει.»

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Newsroom» του ΣΚΑΪ, όπου με τους δημοσιογράφους Γιάννη Καντέλη και Αντώνη Αντζολέτο συζητήσαμε σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ και τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

« Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που ζητούσε να πέφτει άπλετο φως στις εξεταστικές Επιτροπές για κάθε υπόθεση, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. Αντίθετα με την Κυβέρνηση που αν ενδιαφερόταν για την ουσία της υπόθεσης και όχι για την επικοινωνιακή της διαχείριση, θα συγκαλούσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν την από την προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία στην ελληνική δικαιοσύνη για την παρακολούθηση του από την Ε.Υ.Π. και την απόπειρα παρακολούθησης του με το σύστημα Predator. Και αυτό πρέπει να διαλευκανθεί. Όπως επίσης εάν υπάρχουν στοιχεία και έχουν γίνει καταγγελίες από το Κ.Κ.Ε, θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος.

Όμως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι το μείζον ζήτημα είναι η παρακολούθηση ενός Ευρωβουλευτή και Προέδρου του τρίτου κόμματος της Βουλής από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις επάνω σε αυτό.

Ούτε, επίσης,  θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή η εξεταστική επιτροπή ως μια προσπάθεια συμψηφισμού ή αποπροσανατολισμού της Κυβέρνησης από δύο πολύ σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις:

Πρώτον: Ποιος και γιατί παρακολουθούσε τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη;

Δεύτερον: Ποιος έχει στην κατοχή του το σύστημα Predator και πως ακριβώς λειτούργησε; Φαντάζομαι ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας μας έχει την δυνατότητα να μάθει  ποιος και με ποια ιδιότητα, κατέχει το σύστημα Predator.

Είναι ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι άθλιες διαρροές που διαψεύστηκαν από διάφορους κύκλους, δεν βοηθούν στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, είναι απόλυτα εκτεθειμένοι και έχουν την πολιτική ευθύνη.

Εμείς μιλάμε πάντα θεσμικά και ζητάμε να προσκομιστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όλος ο φάκελος της παρακολούθησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα.

Έχουμε την υποχρέωση να πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους, γιατί ερωτηματικά δημιουργούνται  και από την αποστροφή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες ότι «από όσο γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, δεν παρακολουθούνται άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αναρωτιόμαστε, υπάρχει μια αυτονομημένη Ε.Υ.Π. και ούτε ο Πρωθυπουργός – που πήρε υπό τον έλεγχο του την συγκεκριμένη Υπηρεσία –  δεν γνωρίζει τις ενέργειες της;

Αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και δεν είναι απλά προσωπική υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Είναι ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της Δημοκρατίας και  του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σήμερα μπορεί να είναι ο κ. Ανδρουλάκης, αλλά αύριο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε πολίτης.

Βεβαίως και χρειαζόμαστε οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Όμως υπηρεσίες πληροφοριών που θα λειτουργούν υπό ένα συγκεκριμένο και αυστηρό θεσμικό πλαίσιο με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s