«Προχωράμε αυτόνομα»

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Tο τελευταίο διάστημα γίνεται μια άκαιρη, απολίτικη και άνευ περιεχομένου συζήτηση, με ποιον θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.

Σε καμιά όμως χώρα του κόσμου δεν γίνεται μια τέτοια συζήτηση τρεις μήνες ή ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες, προϋποθέτει δύο απλά δεδομένα. Πρώτο, καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα από κάλπες και δεύτερο, σαφή, συγκεκριμένα προγράμματα με θέσεις για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής από τα οποία μπορεί να απορρέουν δυνατότητες συνεργασιών ή όχι.

Κάθε τέτοια συζήτηση από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, είναι προσχηματική και συνιστά προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής πορείας του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να πετυχαίνει την μετατροπή του εναμισοκκοματισμού που είχαμε μέχρι πρότινος, σε μια τριγωνοποίηση του πολιτικού συστήματος.

Αυτό, ακριβώς, δεν αρέσει στην Ν.Δ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμούν “αδιατάρακτους” τους μεταξύ τους πολιτικούς συσχετισμούς, με τους δύο τους “πρωταγωνιστές” και τους άλλους χρήσιμους “κομπάρσους” στα αδιέξοδά τους.

Από τη μια η Ν.Δ έχει ξεκαθαρίσει, ότι θέλει ΜΟΝΟ την αυτοδυναμία, με διακηρυγμένη την πρόθεσή της να “κάψει” τις πρώτες εκλογές και τα μηνύματα που θα εξαχθούν από τις κάλπες. Τόσο δημοκρατικά!! Τόσο απλά!! Βλέπει την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, ως έναν εν δυνάμει κίνδυνο, έχοντας συνηθίσει σ΄ ένα ΣΥΡΙΖΑ που με την ανερμάτιστη πολιτική του την βοηθάει όσο κανείς άλλος, τρία χρόνια τώρα. Γνωρίζει καλά, επίσης, η Ν.Δ., ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας αναζητεί πλέον άλλη εναλλακτική λύση. Βλέπει την αδυναμία της να διαχειριστεί κρίσεις, την μεταρρυθμιστική της αφλογιστία και την αποτυχία της γενικά, εξαιτίας της συντηρητικής της ιδεοληψίας.

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει, ότι κατάφερε, από δικά του λάθη, να μην μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά και αναζητεί εναγωνίως κάποια εναλλακτική λύση που θα προτείνει για να έχει κάτι να πει. Ανακάλυψε, πολύ όψιμα, την Προοδευτική Διακυβέρνηση, χωρίς να έχει περιγράψει καν πώς την αντιλαμβάνεται ως προς το προγραμματικό περιεχόμενό της. Μάλλον καταλαβαίνει, ότι οι απόψεις του, ειδικά στα εθνικά θέματα, στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για την λειτουργία της Δημοκρατίας, την Δικαιοσύνη, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το πολιτικό του φλερτ με διάφορες μειοψηφίες (αντιδυτικούς, αντιεμβολιαστές κλπ), μαζί με τις απόψεις όπως αυτή «της κατάληψης των αρμών της εξουσίας», τον έχει απομακρύνει από Κεντρώα και Κεντροαριστερά ακροατήρια που αμφισβητούν την προοδευτικότητά του.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν σε καμία προοδευτική διακυβέρνηση. Απλά θέλουν  να λεηλατήσουν και πάλι τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως έκαναν και στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, προσπαθούν να “ρίξουν τον Μουτζούρη” για την αποτυχία τους σε όλους τους άλλους. Δεν θα τα καταφέρουν όμως.

Εμείς δεν  κάνουμε τέτοιες χάρες σε κανέναν και δεν δίνουμε προεκλογικά πολιτικά σωσίβια…

Tώρα επεξεργαζόμαστε και επικαιροποιούμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας δημιουργώντας ένα μετρημένο, ρεαλιστικό και ξεκάθαρο πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί σύντομα και θα αποτελέσει την πειστική εναλλακτική μας πρόταση στους δημοκρατικούς πολίτες. Μας ενδιαφέρει ένα δυναμικό Σοσιαλδημοκρατικό μέλλον και όχι η συντήρηση ενός μίζερου παρόντος ή ο λαϊκισμός που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο όπως δείχνουν και οι ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις σε χώρες. Κοιτάμε μπροστά, επιχειρούμε μια νέα πορεία προς τον λαό, προβάλλοντας τις θέσεις μας, επιδιώκοντας την ενίσχυσή μας και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αγωνιζόμαστε και είμαστε, προσηλωμένοι στην ανάκτηση του Κεντρώου και του Κεντροαριστερού χώρου και δεν μπαίνουμε, σε άσκοπες συζητήσεις που εξυπηρετούν τα στενά κομματικά συμφέροντα της Ν.Δ. και του  ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s