Το διακύβευμα των εκλογών είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και η αλλαγή συσχετισμών

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Δημοκρατική της Ρόδου»

Κυρία Γιαννακοπούλου, να ξεκινήσουμε από την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία λόγω της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων που επηρεάζουν δραματικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών. Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση κατά την άποψή σας αφού έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο είχε φτάσει στο 11,3% και μόλις ένα μήνα μετά, ανέβηκε στο 12,1%. Πρόκειται για μεγάλη διαφορά που επηρεάζει δραματικά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προσπάθεια των νοικοκυριών να αντέξουν αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Μόλις σε διάστημα ενός έτους ο ηλεκτρισμός ακρίβυνε κατά 70,4%, το φυσικό αέριο κατά 117,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 65,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά κατά 45,6%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 15,9%, τα κρέατα κατά 14,9%, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 15,5%, τα έλαια και τα λίπη κατά 24,9% και τα λαχανικά κατά 11,3%. Είναι τεράστιες οι αυξήσεις σε προϊόντα που σχετίζονται με το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και βέβαια οδηγούν πιο κοντά στην καταστροφή την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να μειώσουν τις αγορές βασικών αγαθών, σε μία προσπάθεια περιορισμού των εξόδων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε ανελαστικές υποχρεώσεις.

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Τα μέτρα στήριξης που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή καθώς προσφέρουν μία μικρή ανακούφιση αλλά σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα. Μόνο με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα –τουλάχιστον στο ποσοστό της αύξησης των τελευταίων μηνών- και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, υπάρχει η περίπτωση να υποχωρήσουν οι υψηλές τιμές στην αγορά. Καλά είναι τα επιδόματα και η όποια κρατική μέριμνα, αλλά χωρίς δραστικά μέτρα δεν θα αντέξει η κοινωνία.

 -Να περάσουμε στις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέχρι πρότινος ‘έπαιζε’ το χαρτί των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που το εγκατέλειψε πρόσφατα. Τελικά ποιο θα είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Ζήσαμε ένα δίμηνο παραλογισμού, στην διάρκεια του οποίου ζήσαμε μια έξαρση μιας εκλογολογίας χωρίς όρια με την αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα επιδιώξει να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας συχνά προσθέτοντας κρίσιμα αλλά που τροφοδοτούσαν σενάρια και τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στο σύνολό τους διέρρεαν δημοσιογραφικά ότι οι εκλογές θα γίνουν Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Ήταν μια συζήτηση κουραστική για την κοινωνία που βιώνει σημαντικά προβλήματα λόγω της ακρίβειας , μια συζήτηση που δημιουργούσε προβλήματα στην Οικονομία και οδηγούσε τους Υπουργούς να έχουν ρίξει τα μολύβια κάτω και να τρέχουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Τώρα υπάρχει η δήλωση, η δέσμευση  του Πρωθυπουργού που θα φανεί στην πράξη αν θα τηρηθεί και σε ποιον βαθμό.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε προεκλογική περίοδο και το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε την μάχη της ενίσχυσης των δυνάμεων του χώρου μας, την μάχη της αλλαγής συσχετισμών. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών: Ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και αλλαγή συσχετισμών ώστε να μπορούν να προωθηθούν πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας με σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα. Ο διπλός αυτός στόχος αποτελεί προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας.

-Οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφια ποσοστά στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Είστε αισιόδοξη ότι οι αριθμοί θα είναι διαφορετικοί στην κάλπη και τι είναι αυτό που θα παίξει ρόλο;

Ας σημειώσουμε ότι πράγματι το ΠΑΣΟΚ είναι σε αυτή την περίοδο το μόνο κόμμα που ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις του σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων των δημοσκοπήσεων. Μάλιστα τα μηνύματα σε ορισμένες περιοχές όπως στην Κρήτη, στην Ρόδο , στην Κω και συνολικά τα Δωδεκάνησα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά και δείχνουν ήδη την δυνατότητα να είμαστε δεύτεροι. Αφήσαμε οριστικά πίσω τις δημοσκοπικές επιδόσεις που κυμαίνονταν στο 6% – 7% και προχωράμε με αποφασιστικότητα και μεγάλη αισιοδοξία. Ασφαλώς μελετάμε τα αποτελέσματα των ερευνών, μας δίνουν ορμή, αλλά δεν παρασυρόμαστε από αυτάρκεια. Η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι μπροστά μας είναι σκληρή, αλλά την δίνουμε με αυτοπεποίθηση.

Συγκροτούμε ουσιαστικά από την αρχή ένα κόμμα ώστε να είναι σύγχρονο και πανταχού παρών και ξαναβρίσκουμε το νήμα της επαφής με σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια. Πολίτες από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αναζητούν νέο πολιτικό εκφραστή, απογοητευμένοι από την αδυναμία και την μεταρρυθμιστική άπνοια της Ν.Δ, αλλά και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει ένα σύγχρονο , θετικό λόγο, μη βγάζοντας κανένα συμπέρασμα από το μήνυμα των εκλογών του 2019 και επιμένοντας λαϊκίστικα, μηδενιστικά, τοξικά. Απευθυνόμαστε σε όλες αυτές τις δυνάμεις διαμορφώνοντας ολοκληρωμένες, επεξεργασμένες θέσεις που τους αγγίζουν, τους δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.

Είμαστε σημαντικά αισιόδοξοι και η συνεχής επαφή με την κοινωνία και τους φορείς της αυτή την περίοδο μας κάνει να νιώθουμε ότι στις εκλογές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες, μπορούμε να είμαστε η μεγάλη θετική έκπληξη, οι μόνοι πραγματικά ενισχυμένοι.

-Στην περίπτωση που προκηρυχθούν νέες εκλογές αφού δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, ποιος θα πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και ποιες θα είναι οι παράμετροι που θα συμβάλουν στην απόφαση που θα ληφθεί;

Όλο αυτό το διάστημα γίνεται μια άχαρη απολίτικη συζήτηση για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Επιτρέψτε μου να πω , ότι σε καμία χώρα του κόσμου και ποτέ δεν γίνεται μα τέτοια συζήτηση τρεις μήνες ή ένα χρόνο πριν τις εκλογές. Μια σοβαρή, υπεύθυνη συζήτηση για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες προϋποθέτει δύο απλά δεδομένα: 

Πρώτο: Καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς μέσα από τις κάλπες. Μέχρι τότε είναι λογικό κάθε κόμμα να επιδιώκει την μέγιστη δυνατή επίδοση. Επιπλέον η ψήφος των πολιτών στέλνει σαφή πια μηνύματα προς τις πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να πάρουν υπόψη.

Δεύτερο, σαφή προγραμματικά προτάγματα, αφηγήματα για την πορεία της χώρας, της Οικονομίας. Δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

Κάθε άλλη συζήτηση από Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι προσχηματική και συνιστά προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής πορείας του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να πετυχαίνει την μετατροπή του εναμισοκκοματισμού που είχαμε σε μια τριγωνοποίηση του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και ως ΠΑΣΟΚ κοιτάμε μπροστά, επιχειρούμε μια νέα πορεία προς τον λαό, προβάλλοντας τις θέσεις μας, επιδιώκοντας την ενίσχυσή μας και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε πλήρως προσανατολισμένοι στην αύξηση των δυνάμεών μας και δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε ανούσιες συζητήσεις άνευ περιεχομένου αυτή την στιγμή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s