«Αν ο λαός καταδικάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής…»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontra News»

Η ΝΔ κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη πως «δεν απαντά, ούτε ποια κυβέρνηση επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές, ούτε με ποιον πρωθυπουργό…» Ποια η θέση σας;

Η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ τους τελευταίους μήνες και η τριγωνοποίηση πια του πολιτικού σκηνικού από ένα ασθενικό εναμισοκκοματισμό που υπήρχε έχει ανησυχήσει τόσο την Ν.Δ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Μα γιατί η αύξηση των δυνάμεών μας προέρχεται από ανήσυχους προοδευτικούς κεντρώους, κεντροαριστερούς πολίτες που αναζητούν νέο πολιτικό εκφραστή. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ψηφίσει Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και τώρα μας βλέπουν διαφορετικά, μας ακούν, τους δημιουργούμε ελπίδα και προσδοκία. Αυτό δεν αρέσει ασφαλώς. Για αυτό καταφεύγουν σε ερωτήματα δίχως νόημα και περιεχόμενο. Έχετε δει κάποια χώρα που ένα  χρόνο πριν τις εκλογές να «ανακρίνονται» τα κόμματα τι θα κάνουν μετά τις κάλπες; Μοιάζει γραφικό.

Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε με σαφήνεια ότι αν ο λαός στείλει μήνυμα καταδίκης της Ν.Δ ή και του ΣΥΡΙΖΑ , δεν θα δώσουμε εμείς το φιλί της ζωής. Τι πιο καθαρό ως απάντηση; Έπειτα, αλήθεια γιατί φωνάζει η Ν.Δ; Δεν λέει ότι θα κάψει τις πρώτες εκλογές και θα παλέψει για αυτοδυναμία στις δεύτερες; Ας παλέψει για τους στόχους της όπως θα κάνουμε και εμείς και όλα τα κόμματα που το κάθε ένα θα παλέψει για την άνοδο των δυνάμεών του.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό προϋποθέσεις να συνεργαστεί με ΝΔ ή με ΣΥΡΙΖΑ; Ή είστε διατεθειμένοι να στηθούν δεύτερες ή ακόμα και τρίτες κάλπες με τη χώρα ακυβέρνητη;

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την μάχη της ανόδου των δυνάμεών του και της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, ώστε να μπορεί να επιβάλει θετικές λύσεις με την σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας και μια άλλη προοπτική στην πορεία της χώρας. Όλα τα άλλα έπονται. Καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται χωρίς καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς με βάση την ψήφο των πολιτών στις κάλπες και σαφή τα προγραμματικά προτάγματα του κάθε κόμματος που σε τελευταία ανάλυση εδώ βρίσκεται η ουσία. Αυτά τα δύο θα τα καθορίσουν όλα. Ας μη δίνουν δε κάποιοι μαθήματα εθνικής ευθύνης στο ΠΑΣΟΚ.

Έχετε μετανιώσει για τη συγκυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά το 2012-15;

Ειλικρινά δεν κατανοώ την ερώτηση. Αν τότε τα δύο βασικά αντίπαλα κόμματα της Μεταπολίτευσης μαζί και με την ΔΗΜΑΡ δεν συνεργαζόμασταν σε συνθήκες χρεοκοπίας της χώρας, κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων και έξαρσης ενός τοξικού λαϊκισμού, η Ελλάδα θα όδευε ακυβέρνητη στον γκρεμό. Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν θα επέτρεπε να καταστραφεί η χώρα. Έκανε μια δύσκολη επιλογή, η συγκυβέρνηση δεν ήταν ότι πιο εύκολο, αλλά βρεθήκαμε πολύ κοντά στην έξοδο από τα Μνημόνια, που τελικά χρειάστηκαν άλλα τέσσερα-πέντε χρόνια λόγω της περήφανης διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ που μας έφερε άλλο ένα Μνημόνιο. Θα αναφέρω όμως και κάτι με την ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε και το Καλοκαίρι του 2015 την αντίληψή του. Ψήφισε το 3ο αχρείαστο, σκληρό Μνημόνιο των Τσίπρα- Καμμένου- Βαρουφάκη για να μην βρεθεί η χώρα εκτός Ε.Ε και ΟΝΕ. Αυτή ήταν και είναι το ΠΑΣΟΚ. Μια δύναμη προοδευτική, πατριωτική που βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της πατρίδας.

Ποια στάση θα κρατήσετε από έδω και στο εξής για την υπόθεση Novartis; Θεωρείτε ότι υπάρχει τελικά σκάνδαλο και χρηματισμός πολιτικών;

Υπήρχε παγκόσμιο και ελληνικό σκάνδαλο NOVARTIS και η κύρια αιτία μη διελεύκανσής του είναι η επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην το ψάξουν, να προσπαθήσουν χωρίς στοιχεία να ενοχοποιήσουν πολιτικά στελέχη της Αντιπολίτευσης, ενώ χαρίστηκαν στην NOVARTIS μη επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο όπως έγινε σε χώρες όπως οι Η.Π.Α. Τους ήταν πιο εύκολο να σπιλώσουν, να ψιθυρίζουν για μίζες, να γεμίζουν δυσοσμία τον δημόσιο διάλογο. Σιωπούν ένοχα απέναντι στο γεγονός ότι για εννέα από τα δέκα στελέχη που «κρεμάστηκαν» από τα μανταλάκια έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεσή τους γιατί εκρίθη ότι δεν υπήρχε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Ας μην εμφανίζονται λοιπόν με θράσος αυτοί που δύο κορυφαίοι Υπουργοί τους δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος ή και για παρακώλυση της Δικαιοσύνης.

Τι πρέπει να γίνει για να περιοριστεί ο κορονοϊός, χωρίς όμως να πληγεί ο τουρισμός;

Είναι γεγονός ότι ζούμε μια έξαρση του κορονοϊού, ενώ έχει περάσει ένα κλίμα εφησυχασμού με ευθύνη της Κυβέρνησης. Παράλληλα ακούμε για νέες μεταλλάξεις του ιού και όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί ανησυχία. Αν κάτι πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει μια επανεξέταση της κατάστασης από την αρμόδια επιτροπή επιστημόνων και λήψη νέων μέτρων και παράλληλα όλοι μας να προσέχουμε, να χρησιμοποιούμε μάσκες όπου χρειάζεται, να δουν τον εμβολιασμό όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Θέλω σε κάθε περίπτωση να διατυπώσω την απορία μου και την διαφωνία μου στην ακατανόητη απόφαση, ενώ βλέπουμε μια έξαρση των κρουσμάτων, να σταματήσει η ημερήσια ενημέρωση για τα κρούσματα.

Ποια άμεσα μέτρα πρέπει να παρθούν για να ελαφρυνθεί το λαϊκό νοικοκυριό από την ακρίβεια;

Η κατάσταση με την ακρίβεια διαρκώς χειροτερεύει. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο άγγιξε το 12%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 8%. Παράλληλα σε κάποιες υπηρεσίες και αγαθά ο πληθωρισμός φτάνει και το 25 %. Tα μέτρα που υιοθετεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είναι αποσπασματικά και δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα. O κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση, που επαίρονται ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη δημοσιονομική επέκταση, δεν μειώνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τους έμμεσους φόρους στα καταναλωτικά αγαθά.

Αναρωτιέμαι  πόσο θα κόστιζε η υιοθέτηση αυτών των δύο μέτρων, που θα επέφεραν άμεση ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών, για ορισμένο χρονικό διάστημα (όσο κρατά η κρίση) και μείωση αντίστοιχη της αύξηση του τελευταίου καιρού. Το ΠΑΣΟΚ δεν υποτιμά κάθε μέτρο που ελαφρύνει έστω και λίγο το πρόβλημα. Χρειάζεται όμως συνολικό  σχέδιο , πιο δομικές,  βαθιές αλλαγές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του και αυτές είναι οι αλλαγές στους ειδικούς φόρους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s