Η κοινωνία δεν μπορεί να υπομείνει άλλο το τσουνάμι της ακρίβειας.

Άρθρο στην εφημερίδα «Το Παρόν»

To τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση αξιοποιώντας την οριακή άνοδο των ποσοστών της Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις μετά από ένα οκτάμηνο συνεχούς δημοσκοπικής πτώσης της, προσπαθεί να εμφανίσει επικοινωνιακά μια εικόνα ότι όλα πάνε καλά, όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Χαίρεται που κέρδισε τον τελευταίο μήνα 1% όταν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχει χάσει 5%-6%. Δικαίωμα της Κυβέρνησης είναι να αντιδρά έτσι,  λόγω του μεγάλου άγχους που είχε. Ωστόσο το ίδιο διάστημα η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ταλανίζουν την κοινωνία, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών. Δεν μπορεί να εκπλήσσει κανένα αυτή η κατάσταση. 

Όταν η βενζίνη έχει φτάσει στα 2,50 ευρώ και οδεύει στα 3 ευρώ, όταν με 50 ευρώ βάζεις σχεδόν 20 λίτρα καυσίμου και το ρεζερβουάρ παραμένει περισσότερο μισοάδειο από ότι μισογεμάτο, τότε ναι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.  Το αυτοκίνητο από ένα βασικό και απαραίτητο εργαλείο δουλειάς τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει σε επίπεδα ρεκόρ και ο κάθε Έλληνας το αισθάνεται καλά όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε ένα  μαγαζί, σε ένα supermarket και βλέπει τα καταναλωτικά να αυξάνονται συνέχεια.

Ήδη σε μια χρονιά που προαναγγέλλεται ότι η τουριστική κίνηση «θα σπάσει κάθε ρεκόρ» αξίζει να δούμε πως θα εκφραστεί στους Έλληνες που θα κάνουν διακοπές. Σκεφτείτε τι σημαίνει μια οικογένεια με δύο παιδιά να θέλει να πάει κάποιες μέρες σε ένα νησί και τι σημαίνει η αύξηση τιμών στις μεταφορές, στην βενζίνη, στην διατροφή. Είναι ένας πονοκέφαλος σε μια χώρα που ο μέσος μισθός δεν έχει αυξηθεί περίπου δέκα χρόνια. Για αυτό άλλωστε σε σειρά ερευνών φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία «κόβει δαπάνες» από παντού, από ενέργεια, από τρόφιμα και ρούχα, από την βενζίνη, μέχρι πόσες μέρες θα κάνει διακοπές.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει αυτά τα καυτά προβλήματα καλυπτόμενη πίσω από την παγκόσμια, την πανευρωπαϊκή  διάστασή τους. Ας μην υποτιμά τόσο πολύ τους ανθρώπους η Κυβέρνηση. Όλοι το ξέρουμε αυτό, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία της, την απραξία της όσον αφορά την λήψη ριζικών μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι εθνικές Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να παίρνουν μέτρα και όχι απλά να επικαλούνται τον διεθνή χαρακτήρα της κρίσης. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση  η κυβέρνηση δείχνει να έχει μπλοκάρει, παραμένει άπρακτη και άτολμη να πάρει μέτρα.

Ακόμα και τα όποια μέτρα έχει πάρει ανά διαστήματα, τα έχει πάρει με καθυστέρηση με αποτέλεσμα η ακρίβεια να « τα έχει φάει» εκ των προτέρων. Μέχρι να δώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πληθωρισμός έφτασε κοντά στο 11%. Κοιτάει τώρα την εκρηκτική άνοδο της τιμής της βενζίνης και ο χρόνος περνάει  δηλώνοντας ότι ΘΑ κάνουμε ανακοινώσεις, όταν ΘΑ είμαστε έτοιμοι. Διαρρέει ότι μπορεί να δώσει κάποιου τύπου επιδότηση. Μέχρι να το αποφασίσει, η βενζίνη θα έχει φτάσει τα 3 ευρώ. Η Κυβέρνηση βέβαια θα κριθεί για αυτή την ολιγωρία και ανεπάρκειά της. Το θέμα είναι ότι μέχρι τότε , αυτή την ζοφερή κατάσταση την πληρώνει το κάθε νοικοκυριό.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, προστασίας της κοινωνίας και τέτοιο δεν υπάρχει. Η Κυβέρνηση δεν ακούει κανένα, είναι δέσμια μιας αλαζονικής αυτάρκειας. Δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και καταναλωτικών προϊόντων έστω πρώτης ανάγκης. Κι όμως αυτά μαζί με σειρά μέτρων τα έχουμε προτείνει ως ΠΑΣΟΚ από τον Σεπτέμβριο όταν γινόταν αισθητό το πρώτο κύμα ανόδου του πληθωρισμού. Δεν είναι παντού τα ίδια, δεν γίνεται το ίδιο σε όλες τις χώρες.

Για παράδειγμα, την ίδια ώρα στη Γερμανία απέναντι στις πρωτοφανείς αυτές αυξήσεις, ευελπιστώντας να ανακουφίσει οικονομικά τους δικούς της πληγέντες πολίτες, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση του φόρου κατανάλωσης και στην εισαγωγή μηνιαίου ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ύψους 9 μόλις ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η αντίστοιχη κάρτα μεταφορών χρονικής διάρκειας 30 ημερών στην Ελλάδα κοστίζει 27 ευρώ, 9 ευρώ στο Βερολίνο, 27 στην Αθήνα με Μέσα και υπηρεσίες προβληματικές και υποδεέστερου επιπέδου. Εμείς εδώ πάλι, περιμένουμε κάποιες ανακοινώσεις, αγνώστου περιεχομένου… Η κατάσταση όμως δεν υποφέρεται. Δεν αντιμετωπίζεται επικοινωνιακά. Χρειάζονται μέτρα εδώ και τώρα. Μέτρα σχεδιασμένα, κοστολογημένα, αποτελεσματικά και σειρά τέτοιων έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν. Η Κυβέρνηση κρίνεται κάθε μέρα και αυστηρά. Ας το γνωρίζουν  καλά…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s