Μας χωρίζει χάος με τον ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρει με μπαχαλάκηδες και φιλοπουτινικούς

Συνέντευξη στην εφημερίδα «To manifesto»

Κλιμακώνει η Άγκυρα την ένταση στο Αιγαίο. Να φοβόμαστε για κάποιο θερμό επεισόδιο ή έστω ένα ατύχημα;

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο παράλληλα με την απόφασή της για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η τριπλή κίνηση αποκαλύπτει παραπέρα τον αναθεωρητισμό μιας αυταρχικής εξουσίας η οποία κινείται ανεξέλεγκτα λόγω και της πτώσης των ποσοστών Ερντογάν στην πορεία προς τις εκλογές. Προφανώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι μπορεί να συμβεί, πολύ περισσότερο που οι κινήσεις αυτές δεν φαίνεται να συνδέονται μόνο με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά με την μεγάλη διαπραγμάτευση που θέλει να κάνει η Άγκυρα με την Δύση. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και παράλληλα η Δύση (Ε.Ε, Η.Π.Α) πρέπει να κατανοήσει ότι η γραμμή ανοχής, κατευνασμού και ισορροπιών με μια χώρα ανοιχτά επιθετική, αναθεωρητική δεν φέρνει αποτελέσματα.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να περιορίσει την προκλητικότητα των Τούρκων;

Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή, εξοπλισμένη και με διεθνείς συμφωνίες που την ισχυροποιούν παραπέρα. Συνεχής διπλωματική προσπάθεια αποκάλυψης του χαρακτήρα των κινήσεων Ερντογάν, ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας είναι το τρίπτυχο της στάσης μας. Η χώρα μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και δεν θα επιτρέψει σε κανένα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Απαιτείται κοινή γραμμή στην εξωτερική πολιτική;

Με ρωτάτε το αυτονόητο. Ασφαλώς και είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση για τα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής . Γι αυτό και απαιτούνται κινήσεις πλήρους ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για όλες τις τελευταίες συναντήσεις του Πρωθυπουργού και διαρκής συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει αποδείξει ότι βρίσκεται σ΄ αυτή την λογική σταθερά. Παρά τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις μας, ψηφίσαμε την Ελληνογαλλική και Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, όπως και το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ευθύνη ύπαρξης κινήσεων διαμόρφωσης κοινής γραμμής ανήκει από εκεί και πέρα στην Κυβέρνηση. Όποιο δε κόμμα δεν συμβάλλει σ΄ αυτή την κατεύθυνση, ας το χρεωθεί.

Για άλλη μία νύχτα σημειώθηκαν επεισόδια στο ΑΠΘ. Πώς μπορεί να εκτονωθεί η ένταση στην πανεπιστημιακή κοινότητα;

Στο Α.Π.Θ σπουδάζουν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που δεν έχουν καμία σχέση με τους τραμπούκους και τους κουκουλοφόρους. Δημιουργείται μια ένταση από κάποιες δεκάδες φοιτητές και μη και δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε μια τεχνητή ένταση για λόγους κομματικής αντιπαράθεσης. Παράλληλα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν δέχεται πια να βλέπει να πληρώνει φόρους για να πηγαίνουν όσοι θέλουν και να γκρεμίζουν βιβλιοθήκες , να χτυπάνε καθηγητές και φοιτητές, να θεωρούν τα Α.Ε.Ι χώρο αυθαιρεσίας. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι τέλους και το « μεγάλο όπλο» για αυτό είναι αυτή η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία απέναντι στην οποία κόμματα δείχνουν ασέβεια υπερασπιζόμενα μπαχαλάκηδες.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζεται για δύο θεματικά συνέδρια. Εγκαινιάζει, δηλαδή, μία νέα πρακτική στην πολιτική πραγματικότητα. Τι θα περιλαμβάνουν;

Προχωράμε σε ένα ακόμα βήμα και κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σημαντικό. Την επεξεργασία και την διαμόρφωση μέσα από ένα ευρύ διάλογο των προοδευτικών, μεταρρυθμιστικών, σοσιαλδημοκρατικών θέσεών μας για όλα τα θέματα. Ήδη έχει δοθεί στην δημοσιότητα το σχέδιο ενός συνολικού Προγράμματος. Με τα θεματικά Συνέδρια θα κάνουμε τις προτάσεις μας ακόμα πιο ολοκληρωμένες και πειστικές. Στο σύνολό τους δε θα αναδεικνύουν την νέα, σύγχρονη, μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία μας, την εναλλακτική μας πρόταση για την πορεία της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται μία ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Ανεξάρτητα από την όποια συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αποσαφηνίσει: Μας χωρίζει ιδεολογικό και προγραμματικό χάος από ένα κόμμα που έχει ακόμα την αντίληψη « των αρμών της εξουσίας», που εργαλειοποίησε την Δικαιοσύνη και χρησιμοποίησε δήθεν προστατευόμενους μάρτυρες για να προβεί σε πρωτοφανείς διώξεις πολιτικών αντιπάλων, που προσπάθησε να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και που φλερτάρει με αρνητές του εμβολιασμού, φιλοπουτινικούς, μπαχαλάκηδες. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι το 2022 δεν είναι 2011 και ότι με προσχηματικές προτάσεις περί δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης, που τις απευθύνουν χωρίς κανένα προγραμματικό περιεχόμενο και ενώ χτυπούν τον Πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη, δεν πρόκειται να αλιεύσουν και πάλι ψήφους από τον χώρο μας. 

 Έχει αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας στην αγορά από τα πρόσφατα μέτρα ή απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις;

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των Τιμολογίων ενέργειας απέναντι στα οποία είχαμε μια διαφορετική και πιο αποτελεσματική πρόταση. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί σύντομα στην πράξη. Ωστόσο, πέρα από την ακρίβεια στην ενέργεια, υπάρχει ένα κύμα ακρίβειας στην βενζίνη, στα καταναλωτικά προϊόντα, σ΄ όλα και αυτό απομειώνει τα εισοδήματα. Σκεφτείτε δε ότι αυτό το κύμα ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο και αυτό το διάστημα δυναμώνει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χρειάζονται πιο αποφασιστικά και γενναία μέτρα, όπως μείωση του φόρου σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων και στα καύσιμα, αυστηρούς ελέγχους για την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας, στήριξη των εισοδημάτων. Δυστυχώς η Κυβέρνηση καθυστερεί, κινείται αποσπασματικά, χωρίς συνολικό σχέδιο και αυτό το πληρώνει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s