«Αυτή είναι η ώρα να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ως τον χώρο των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.»

Ομιλία στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Συντρόφισσές και σύντροφοι,

Φίλοι και φίλες ,

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Ενωμένο και με νέα ηγεσία. Αποφασισμένο για την μεγάλη επιστροφή.

Για να πρωταγωνιστήσει και πάλι βάζοντας την σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις και τη πορεία της χώρας.

Πέντε μήνες από την εκλογή του νέου Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη ζούμε καθημερινά ένα διαφορετικό κλίμα στον τρόπο που μας υποδέχεται ο κόσμος, που ακούν τις παρεμβάσεις και προτάσεις μας, ένα κλίμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις αυτής της περιόδου που διπλασιάζουν την εκλογική μας επίδοση του 2019, που δείχνουν ότι αφήνουμε πίσω το δημοσκοπικό τέλμα του 6%-7%.

Υπάρχει μια κοινωνική και πολιτική δυναμική, μια ελπίδα και μια προσδοκία που είναι δική μας ευθύνη να εκφράσουμε, να εκπροσωπήσουμε.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία.

Η ελληνική κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη, κουρασμένη. Δώδεκα χρόνια ζει αλλεπάλληλες περιπέτειες, από τη  χρεοκοπία στα Μνημόνια, από τη πανδημία στην άνοδο του πληθωρισμού, από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή και οικονομική κρίση που εκφράζεται με ιδιαίτερο τρόπο στην χώρα μας. Παράλληλα με αυτά έχουμε την κλιματική κρίσης, τα μεταναστευτικά ρεύματα και βέβαια πάντα παρούσα την Τουρκική επιθετικότητα και  τον Τουρκικό αναθεωρητισμό.

Πολλά τα προβλήματα, πολλές οι δοκιμασίες και μαζί μ΄ αυτά η συνεχής διάψευση των προσδοκιών του λαού που δημιουργούνταν ανά διαστήματα. 

Αρχικά η μεγάλη διάψευση που φέρει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίχθηκε στην κατασυκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ, που λεηλάτησε τον χώρο μας και ανέβηκε στην εξουσία εκπροσωπώντας ένα πρωτόγνωρο λαϊκισμό, με  έναν επικίνδυνο διχαστικό λόγο και υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες ακολούθησε τελικά πολιτικές που ανέδειξαν την μεγάλη πολιτική απάτη του και ισοπέδωσαν την μεσαία τάξη με δυσβάστακτους φόρους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διάψευση από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη την κανονικότητα, την επιστροφή στην ανάπτυξη, υποσχόμενη μεταρρυθμίσεις που έπεισαν ακόμα και κεντρώα έως και κεντροαριστερά ακροατήρια για να ακολουθήσει η απογοήτευση.

Απογοήτευση, από την μεταρρυθμιστική ατολμία της. Από την αδυναμία της να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις κρίσεις, παίρνοντας πάντα καθυστερημένα αποφάσεις, νομοθετώντας αποσπασματικά και με ημίμετρα, δίχως σχέδιο για το μέλλον, έχοντας απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που με την τακτική της την πριμοδοτεί ουσιαστικά.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή είναι η ώρα που εμείς πρέπει να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας σ΄ όλα τα επίπεδα, δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο χώρος των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου της Κεντροαριστεράς, των δυνάμεων της οικολογίας. 

Αυτή είναι η ώρα να δείξουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί δρόμοι, ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση, σοσιαλδημοκρατική λύση.

Γι’ αυτό ας εργαστούμε σκληρά, προγραμματικά, ιδεολογικά , οργανωτικά.

–          Ας μη παρασυρόμαστε από την αισιοδοξία των ερευνών κοινής γνώμης και ας δείξουμε ότι εκφράζουμε κάτι το ριζικά διαφορετικό από τον συντηρητισμό της Ν.Δ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Να αναδείξουμε μια σύγχρονη φυσιογνωμία που θα στηρίζεται σε θαρραλέες, πειστικές, καλά μελετημένες προτάσεις πάνω στα μείζονα θέματα που αφορούν την Ελληνική κοινωνία.

–          Ας παίρνουμε θέσεις χωρίς ούτε-ούτε, αλλά με σαφείς προτεραιότητες και αιχμές. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε από δήθεν δεξιόμετρα και αριστερόμετρα από όσους έχουν να απολογηθούν για όσα έκαναν ή δεν έκαναν.

–          Ας δείξουμε με τις παρεμβάσεις μας ότι εμείς μπορούμε να εκπροσωπήσουμε από την μία δυναμικά κοινωνικά στρώματα που έχουν φιλοδοξία για τον ρόλο και την πορεία της χώρας, που απαιτούν μεταρρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν πάγιες αγκυλώσεις της κοινωνίας μας. Και από την άλλη ότι μπορούμε να εκπροσωπήσουμε ταυτόχρονα τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο με όσα γίνονται, που πιέζονται για να τα βγάλουν πέρα.

–          Ας  αναδείξουμε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη για πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες που γιγαντώθηκαν μέσα στις πολλαπλές κρίσεις που ζούμε. Βρισκόμαστε μπροστά στην τρομακτική προοπτική μιας κοινωνίας διχασμένης ανάμεσα σ’ αυτούς που  μετέτρεψαν τις κρίσεις σε ευκαιρία κερδοσκοπίας και αύξησης των υπερκερδών τους σε μια σειρά κλάδους, όπως η ενέργεια, τα καύσιμα και άλλα, και από την άλλη στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που αδυνατούν να δουν με αισιοδοξία το μέλλον.

–          Ας προετοιμαστούμε όχι μόνο για τις κρίσεις που περνάμε, αλλά και για αυτές που έρχονται στο μέλλον από τις πιθανές καταστροφές λόγω κλιματικής κρίσης. Για  τις αλλαγές στην εργασία, την κοινωνική ζωή, την Παιδεία, αλλαγές θετικές, αλλά και με κινδύνους λόγω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τους νέους μας, που μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει τα βαρύ τίμημα της κρίσης.

Για εμάς η πρόκληση είναι να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και της ευθύνης, του ρεαλισμού και των μεγάλων αλλαγών και όχι την γλώσσα του γλώσσα του χθες.

Να μιλήσουμε την γλώσσα του μέλλοντος.

Τη γλώσσα των προβλημάτων και των αναγκών του λαού μας και ειδικά των νέων.

Να δώσουμε απαντήσεις για αυτά που θέλουμε εμείς και όχι για αυτά που θέλουν να μας βάλουν να συζητάμε εκείνοι, με το θέμα των υποτιθέμενων μετεκλογικών συνεργασιών.

Μπορούμε να ανέβουμε και θα ανεβούμε.

Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και θα το πετύχουμε.

Πρώτος σταθμός είναι οι επόμενες Εθνικές εκλογές.

Η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην πολιτική κυριαρχία στον χώρο του Κέντρου. Στον δικό μας χώρο. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, για να επανακτήσουμε τον χώρο αυτό, ο οποίος δεν έχει καμία πολιτική σχέση και ώσμωση, ούτε με τον συντηρητισμό της ΝΔ ούτε με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να απευθυνθούμε στον κόσμο που είτε έφυγε Αριστερά, Είτε Δεξιά, είτε έμεινε στον καναπέ του. Και μιλάω για τη βάση μας, όχι για αυτούς που πήγαν να πάρουν θέσεις. Για αυτούς που τους έκανε το ΠΑΣΟΚ Γραμματείς και αυτοί αποδείχθηκαν οι χειρότεροι Φαρισαίοι.

Ας πορευτούμε λοιπόν δυνατά με αισιοδοξία, ενότητα, σκληρή δουλειά και σοβαρότητα.

Ας μετατρέψουμε τις επερχόμενες εθνικές εκλογές σε μια πρώτη αποδείξει ότι ναι ανατρέπουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, ότι το ΠΑΣΟΚ Είναι πάλι εδώ για να πρωταγωνιστήσει και θα τα καταφέρει.

Καλό αγώνα σύντροφοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s