Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, όχι μέτρα σε λάθος κατεύθυνση.

Το  πρώτο, στην Ελλάδα, Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ)  που λειτουργεί από το έτος 2003, στο Σχιστό Περάματος, επισκέφθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου όπου συνάντησε τον Πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρη Γουρδομιχάλη και το Δ.Σ. του.   

Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία και δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργίας κατάλληλου εγκεκριμένου χώρου για την παροχή  κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας  στα  εγκαταλειμμένα ζώα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως συναισθανόμενα πλάσματα που αξίζουν την προσοχή και το σεβασμό μας.

Με τους πρωτοποριακούς  νόμους 3170/2003 και  4039/2012  επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς  αλλά και οι οδηγίες του  Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), τοποθετώντας τη Χώρα μας στις Ευρωπαϊκές χώρες με θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει υψηλό επίπεδο προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Οι πρόσφατες αντιεπιστημονικές νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης δυστυχώς γυρίζουν την χώρα μας πριν το 2003, πάρα το γεγονός ότι όλοι σχεδόν  φορείς και κόμματα είχαν επισημάνει εγκαίρως  και τεκμηριωμένα την υποβάθμιση  του πλαισίου προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.     

Τα αδέσποτα ζώα ουσιαστικά αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς  κανένα πλαίσιο προστασίας. 

Απενεργοποιήθηκε η κεντρική αρμόδια αρχή για την προστασία των ζώων συντροφιάς που είναι η κτηνιατρική αρχή.

Καταργήθηκαν όλες οι αυστηρές  προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα καταφύγια,  ώστε να διασφαλίζεται με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων.

Επιλέχθηκε η με κάθε τρόπο εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων από τους δρόμους, σε μια λογική «κρύβω το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και όχι η αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή του.

 Σε αυτή την ζοφερή κατάσταση της κυβερνητικής αδιαφορίας και απραξίας, τέτοιες πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη δημιουργία κατάλληλων και εγκεκριμένων ενδιαιτημάτων που πληρούν την ενωσιακή νομοθεσία  για τη προσωρινή φιλοξενία και τη περίθαλψη των αδέσποτων ζώων μας γεμίζουν ελπίδα και ανακούφιση και προτρέπουμε όλους τους Δήμους να κάνουν ένα βήμα πέρα από την ανεπάρκεια της κεντρικής Διοίκησης και να  συνεχίσουν να προστατεύουν τα εγκαταλειμμένα αυτά πλάσματα όπως προβλέπει η επιστήμη, οι διεθνείς και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όπως έχει αποδείξει στην πράξη θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των αδέσποτων  ζώων συντροφιάς.

Οφείλουμε να παράσχουμε την μέγιστη δυνατή προστασία στα εγκαταλειμμένα αυτά πλάσματα  τα οποία προσπαθούν να επιβιώσουν σε εχθρικό πολλές φορές περιβάλλον, αναζητώντας καταφύγιο και προστασία.

Απευθύνομαι εκ νέου προσωπικά σε κάθε πολίτη  να μη διστάσει και να προχωρήσει στην ΥΠΕΥΘΥΝΗ υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου.

Η υπεύθυνη υιοθεσία και η υπεύθυνη ιδιοκτησία ενός ζώου συντροφιάς είναι να το αισθανόμαστε ως ένα πλάσμα συναισθανόμενο και μέλος της οικογένειας μας και να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Όλα μπορούμε να τα πούμε στο ζώο μας εκτός από «ΑΝΤΙΟ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s