Εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για «Αλλαγή».

Άρθρο στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Τέσσερις μήνες από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής μέσα από μια πρωτόγνωρη μαζική διαδικασία τίποτα δεν είναι όπως πριν. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεφύγει από τη δημοσκοπική στασιμότητα και αυτοοργανώνεται με αισθητή την παρουσία νέων ανθρώπων. 

Ξέρουμε ότι ανοίξαμε ένα δρόμο. Η μεγάλη πρόκληση είναι να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας, να μετατρέψουμε τις θετικές δημοσκοπικές επιδόσεις σε πραγματικό ρεύμα για ένα σύγχρονο, σοσιαλδημοκρατικό κίνημα δημοκρατίας και μεταρρυθμίσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία η παραπέρα επεξεργασία των θέσεων μας, η αποσαφήνιση της σοσιαλδημοκρατικής μας εναλλακτικής πρότασης, η οικοδόμηση νέων σχέσεων εμπιστοσύνης με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Ζούμε σε μια εποχή συνεχών κρίσεων. Μέσα σε αυτό το δύσκολο τοπίο πορευόμαστε και το ερώτημα είναι αμείλικτο: Μπορεί να προχωρήσει η χώρα και η κοινωνία με κυρίαρχες δυνάμεις που συγκροτούν ένα κακέκτυπο δικομματισμό; Μπορούμε να συνεχίσουμε ως χώρα συντηρώντας αέναα αυτό το αρρωστημένο κλίμα εχθροπάθειας, και αλληλοεξόντωσης χωρίς στοιχειώδεις συνεννοήσεις; Εμείς απαντάμε κατηγορηματικά ΟΧΙ.

Όμως, για να αλλάξει αυτό πρέπει να τα αλλάξουμε όλα και πριν από όλα να ενισχυθούν δυνάμεις που αντιπολιτεύονται αλλά και  δεν φοβούνται να στηρίξουν κάθε θετικό βήμα, που δεν κραυγάζουν αλλά δείχνουν εναλλακτικές λύσεις , που εναρμονίζονται με το μήνυμα που έρχεται από όλη την Ευρώπη και δείχνει ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η Σοσιαλδημοκρατία που μπορεί να παρέμβει προωθητικά, καινοτόμα, ενωτικά, ανατρεπτικά. Αυτή η δύναμη στην Ελλάδα δεν είναι άλλη από το ΠΑΣΟΚ, που η μεγάλη ενίσχυσή του στις εκλογές θα  αλλάξει το πολιτικό κλίμα, θα επιβάλει πραγματικά και όχι κατ΄ όνομα προοδευτικές πολιτικές. Για αυτό ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα θυμήθηκε τις κυβερνητικές συνεργασίες ενώ μέχρι τώρα επέμενε κάθετα ότι διεκδικεί την αυτοδυναμία βλέποντας ότι καθημερινά απομακρύνεται από αυτή. Για αυτό από το ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για Προοδευτική Συνεργασία βλέποντας ότι τα ποσοστά τους δεν επανακάμπτουν με τίποτα, μη κάνοντας καμιά αυτοκριτική για την διακυβέρνησή τους με τους ΑΝΕΛ που καταδικάστηκε σκληρά από τον λαό και παραμένοντας αμετακίνητοι στον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες τους. Ο «Πολακισμός» είναι πάντα παρών δηλητηριάζοντας την κοινωνία μας και μας γυρίζει σε επικίνδυνες εποχές το ίδιο και το σταθερό φλερτ με κάθε είδους «αντί» (αντιεμβολιαστές, αντιδυτικούς κ.ά). 

Μην ανησυχούν και οι δύο. Ασφαλώς και κυβερνητικές συνεργασίες μπορεί να είναι αναγκαίο να υπάρξουν. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει δείξει τον σημαντικό, καθοριστικό ρόλο της σε αυτή την κατεύθυνση διαχρονικά. Αυτό όμως προϋποθέτει : Σαφείς θέσεις για τα προβλήματα, σαφή Προγράμματα γιατί εν τέλει στο σημείο αυτό θα φανεί ποιοι μπορεί να συνεργαστούν και ποιοι όχι, αλλά και καταγεγραμμένους πολιτικούς συσχετισμούς από την κάλπη. Όλα τα άλλα είναι λόγια εκ του πονηρού.

Οι πολίτες απαιτούν σωστές και ολιστικές πολιτικές, μεταρρυθμίσεις, προστασία του εισοδήματός τους. Σε αυτό εμείς είμαστε προσανατολισμένοι και όχι σε μια κουραστική συζήτηση για τον χρόνο των εκλογών και τις κυβερνητικές συνεργασίες. Σε αυτή την απαίτηση δίνουμε καθημερινά απάντηση και αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε στην πορεία για το Συνέδριο  μας. Εμείς δεν έχουμε να λύσουμε προβλήματα για το πως θα επανεκλέξουμε τον πιο παλιό πολιτικό αρχηγό που κουβαλάει ήδη τρεις ήττες, ούτε να αναλωθούμε με εσωτερικά θέματα. Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι η προτεραιότητά μας και για αυτό αν κάποιοι μπορούν να μιλήσουν για «Αλλαγή» είμαστε εμείς και όχι όσοι την δυσφήμισαν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s