Υπάρχει μια συνολικότερη λάθος στρατηγική της Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σήμερα το πρωί με φιλοξένησαν ο Γιάννης Ντσούνος και ο Χρήστος Κούτρας στην εκπομπή «Αταίριαστοι». Στη συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί την κοινωνία, και στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών.

Στην τοποθέτηση μου σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ανέφερα:

«Το μεγαλύτερο θέμα στην ελληνική κοινωνία είναι οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια που δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του πολέμου στην Ουκρανία. Η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια έχει ξεκινήσει πολύ πριν την ρωσική επέμβαση.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην Κυβέρνηση, η οποία, δυστυχώς, κωφεύει. Έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουμε προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έχουμε προτρέψει την Κυβέρνηση να  εντατικοποιήσει του ελέγχους στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Έχουμε προτείνει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να αντισταθμιστεί έστω και λίγο η απώλεια του εισοδήματος από τις ανατιμήσεις. Και τέλος, την υιοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όμως, ακόμη και όταν τελικώς λαμβάνει μέτρα η Κυβέρνηση, αυτό γίνεται με τεράστια καθυστέρηση.

Νομίζω ότι υπάρχει μια συνολικότερη λάθος στρατηγική της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτό γίνεται αντιληπτό από το ότι μέσα στην κρίση η Κυβέρνηση αύξησε την εξάρτηση της χώρας – η μοναδική στην Ε.Ε.- σε φυσικό αέριο κατά 24%.

Βεβαίως με τις υπάρχουσες γεωπολιτικές συνθήκες είναι αναγκαία η χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με έναν σοβαρό σχεδιασμό, στην υιοθέτηση των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). »

Αναφερόμενη για την περίπτωση μετεκλογικών  συνεργασιών, επισήμανα:

«Για το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής στόχος είναι το πως θα μπορέσουμε να δυναμώσουμε, πως θα μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα  ζητήματα, πως θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια άλλη εναλλακτική πολιτική επιλογή, την Σοσιαλδημοκρατική πρόταση που αναφέρει ο Πρόεδρος μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για να μιλήσουμε για το ενδεχόμενο συνεργασιών θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστούν οι πολιτικοί συσχετισμοί – όπως αυτοί θα διαμορφωθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα – και εν συνεχεία πάνω σε ποια προγραμματικά πλαίσια θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνεργασία.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s