Δήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα φροντίδας των Αδέσποτων Ζώων.

Τιμούμε σήμερα 4η Απριλίου 2022 , όπως κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε για την φροντίδα τους, για συμπεριφορές που πρέπει να αλλάξουν, για μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Τα ζώα που ονομάζουμε «αδέσποτα» (ειδικά τα ζώα συντροφιάς) δεν γεννιούνται  αδέσποτα. Έχουν υιοθετηθεί η αγοραστεί από κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν ή τα αφήνουν αστείρωτα με αποτέλεσμα να γεννούν ανεξέλεγκτα και τα ανεπιθύμητα παράγωγά τους, καταλήγουν εγκαταλειμμένα και αδέσποτα. Η  εγκατάλειψη αυτών  συνιστά  ειδεχθής κακοποίηση.  

Τα ζώα συντροφιάς και ιδίως οι σκύλοι είναι προσαρμοσμένα να ζουν μαζί με τον άνθρωπο υπό την φροντίδα του. Η προσπάθεια πολλών εγκαταλελειμμένων ζώων να επιβιώσουν σε ένα αφιλόξενο και πολλές φορές εχθρικό περιβάλλον,  δεν τιμά μια κοινωνία που θέλει να είναι πολιτισμένη.

Τα ζώα αυτά αναζητούν καθημερινά καταφύγιο και προστασία από το κρύο και τη βροχή, ψάχνουν για τροφή μέσα σε κάδους απορριμμάτων ή τραυματίζονται στην προσπάθειά τους να περάσουν κάποιο δρόμο.  Οι συνθήκες ζωής τους είναι απαράδεκτες, συνήθως υποσιτίζονται και αναπαράγονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ η επιβίωσή τους στον δρόμο δεν ξεπερνά τα δύο με τρία χρόνια. .

Έχουμε χρέος  λοιπόν, όλοι μας, πρώτα και κύρια ως πολίτες, αλλά και ως πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, φιλοζωικοί και επιστημονικοί φορείς να συμμετάσχουμε σε εκστρατεία ευαισθητοποίησης που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη γενεσιουργό αιτία του φαινομένου των αδέσποτων, δηλαδή την έλλειψη παιδείας  που οδηγεί εν τέλει στην εγκατάλειψη ιδίως των σκύλων. Έχουμε χρέος όλοι μαζί, να τους παρέχουμε αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας παρέχοντας την κατάλληλη στέγη και εξασφαλίζοντας την υγεία και την ευζωία τους.

Ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε περήφανοι γιατί το ΠΑΣΟΚ  το 2003 (ν. 3170/2003) εισηγήθηκε τον πρώτο νόμο για τη προστασία των ζώων συντροφιάς και την μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων με μέτρα σεβασμού της ύπαρξής τους ως συναισθανόμενα όντα που ζουν κοντά στον άνθρωπο, καταργώντας  το επονείδιστο μέτρο για την μείωση του αριθμού τους: την ευθανασία.

Με τον Ν 4039/12, έναν νόμο που σήμερα οι τότε πολέμιοι τον αναγνωρίζουν ως πρωτοποριακό νόμο, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς  αλλά και οι οδηγίες του  Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), τοποθετώντας τη Χώρα μας στις Ευρωπαϊκές χώρες με θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει υψηλό επίπεδο προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δημιουργήθηκε αξιόπιστη κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων με τους ιδιοκτήτες τους που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και κατ’ επέκταση την  προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση και την εγκατάλειψη.  Ποινικοποιήθηκε η παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς με καθυστέρηση 9 χρόνων, σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανονισμών. Αυστηροποιήθηκαν οι ποινές κακοποίησης, εγκατάλειψης.

Όλες λοιπόν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν ως επίκεντρο και γνώμονα τα ζώα συντροφιάς και την αποτελεσματικότερη προστασία τους. Συνέπεια αυτών των πολιτικών σύμφωνα και με τους διεθνείς οργανισμούς είναι η μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων.

Αντί λοιπόν το νομοθετικό πλαίσιο να ενισχυθεί  προς την κατεύθυνσή της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης  για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (Ν 2017/1992)  και των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE), με τις τελευταίες αντιεπιστημονικές νομοθετικές παρεμβάσεις η χώρα μας υποβαθμίζεται ως προς το επίπεδο  προστασίας των ζώων συντροφιάς. Κύριος στόχος του νέου πλαισίου «προστασίας» είναι η με κάθε τρόπο εξαφάνιση των αδέσποτων ζώων από τους δρόμους αδιαφορώντας για την τύχη τους, πρακτική που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής όπως έχει αποδείξει στην πράξη θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των ζώων συντροφιάς. 

Προσωπικά, καλώ  την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα να σκεφτούν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν υπό την προστασία τους ένα αδέσποτο ζώο και να το υιοθετήσουν υπεύθυνα. Όλοι μαζί  οφείλουμε να συμμετάσχουμε σε εκστρατεία ενημέρωσης για την μείωση των εγκαταλελειμμένων  ζώων. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια  ώστε να εμπεδωθεί πλήρως και να γίνει πράξη η υπεύθυνη ιδιοκτησία,  ως η μόνη βιώσιμη λύση  για τον περιορισμό και την εξάλειψη του αριθμό των αδέσποτων ζώων.

Η κινητοποίηση των πολιτών, της πολιτείας, της  τοπικής αυτοδιοίκησης, των φιλοζωικών και επιστημονικών φορέων  είναι σήμερα περισσότερα  παρά ποτέ αναγκαία.

Απευθύνομαι προσωπικά στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα κάτοχο δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς.  Όταν αποκτούμε ένα ζώο συντροφιάς να το αισθανόμαστε ως ένα πλάσμα συναισθανόμενο και μέλος της οικογένειας μας. Πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη  της φροντίδας του μέχρι το τέλος της ζωής του.  Ο δεσμός με ένα ζώο συντροφιάς χαρακτηρίζεται από  ανιδιοτελή αγάπη, αφοσίωση,  συμπόνια και πλήθος άλλων συναισθημάτων.   

Όλα μπορούμε να τα πούμε  στο ζώο μας εκτός από «Αντίο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s