Τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση δεν μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στο κύμα ακρίβειας που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Γιώργου Παπαδάκη, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που ταλανίζει τα μεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά, και εξανεμίζει το οικογενειακό εισόδημα.

Συγκεκριμένα κατά την τοποθέτηση μου, ανέφερα:

«Η αλήθεια είναι ότι ένας βάρβαρος, απάνθρωπος πόλεμος λαμβάνει χώρα ύστερα από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με αποτέλεσμα την ισοπέδωση και την εξαφάνιση της  από τον κ. Πούτιν.  Αυτό έχει γεωστρατηγικές επιπτώσεις τις οποίες πρέπει να μελετήσουμε πολύ σοβαρά.

Ειδικά σε ότι αφορά στην ενέργεια, θα πρέπει να σχεδιάσουμε το πως θα οδηγηθούμε στη ταχύτερη δυνατή ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Παράλληλα υπάρχουν άμεσες οικονομικές συνέπειες, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία με την σειρά τους οδηγούν σε αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά.

Το Κίνημα Αλλαγής, με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, από το Σεπτέμβριο κιόλας, είχε επισημάνει την αναγκαιότητα συνολικής αντιμετώπισης της ακρίβειας. Γιατί η κρίση της ακρίβειας μπορεί να επιδεινώθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Επίσης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την παράμετρο μια ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης, καθώς η Ουκρανία – ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ευρώπης – καταστρέφεται.»

Στην συνέχεια επισήμανα τις θέσεις και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

« Πρόσφατα ακούσαμε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ένα πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ως Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν υποτιμούμε οποιαδήποτε βοήθεια δίνεται στους πολίτες σε τόσο δύσκολες συγκυρίες, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όμως αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Δεν μπορούν να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Γι’ αυτό εμείς προτείναμε μια δέσμη 5 προτάσεων που θα προσφέρουν μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προτείνουμε, να εφαρμοστεί πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

Προτείνουμε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών.

Προτείνουμε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Η Κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχει υπεραπόδοση από την είσπραξη του  ΦΠΑ της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Προτείνουμε την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Η οποιαδήποτε αύξηση δοθεί μετά από δυόμιση μήνες, όπως έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση, θα έχει εξανεμιστεί από την ανατίμηση των αγαθών.

Τέλος, έχουμε προτείνει την επαναφορά του ΕΚΑΣ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ένα μέτρο που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ προεκλογικά υπόσχονταν να επαναφέρει, χωρίς να το έχει κάνει μέχρι τώρα.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s