Τα μέτρα της Κυβέρνησης ανακοινώθηκαν  με μεγάλη καθυστέρηση και  είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με την ακρίβεια να καλπάζει, τις επιπτώσεις του πολέμου να είναι εμφανείς και έναν κορονοϊό εκ νέου σε έξαρση το μέλλον της χώρας και δη των πολιτών, τουλάχιστον το άμεσο, αν μη τι άλλο προμηνύεται ιδιαίτερα δυσοίωνο.

Παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή προχθές και ο καταναλωτής υποφέρει , η  κατανάλωση πέφτει. Σε μια χώρα με μισθούς Βαλκανίων και τιμές Λουξεμβούργου το εισόδημα του πολίτη εξαϋλώνεται ανάμεσα σε αυξήσεις βασικών προϊόντων, καυσίμων, ενέργειας και ενοικίων. 

Το μέσο νοικοκυριό δεν τα βγάζει πια πέρα. 

Σειρά επιχειρήσεων δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν κατ’ αρχήν στους λογαριασμούς της  ενέργειας και ταλαντεύονται αν θα απολύσουν ή αν θα αναστείλουν την λειτουργία μας.

Δύσκολη κατάσταση και η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο αφού υπάρχει μια πλήρης ασάφεια για τον χρονικό ορίζοντα, για τον χρόνο διάρκειας αυτής της κρίσης. Χθες ακούσαμε για παροχές και μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και πάντως δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Κοινωνικό κράτος σημαίνει ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές πολιτικές στήριξης όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Γι’ αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να αφήσει τα ημίμετρα. Να υιοθετήσει -επιτέλους- τις προτάσεις μας για άμεση ανακούφιση και στοχευμένη στήριξη των πλέον ευάλωτων πολιτών με: Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, Αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως είναι απολύτως λογικό οι οικονομικές εξελίξεις και ο πόλεμος μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλων μας. Όμως εδώ κληθήκαμε σήμερα και για έναν άλλο λόγο, να συζητήσουμε και επί ενός νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά ιδίως με τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, ή αλλιώς πιο απλά για το ΕΣΠΑ.

Το παρόν λοιπόν νομοσχέδιο είναι διαχειριστικό για τους Ευρωκοινοτικούς Πόρους, που προέρχονται από το Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία για την νέα χρονική περίοδο 2021-2027.

Καταρχήν είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός. 

Γιατί το ζητούμενο δεν είναι απλώς η απορρόφηση των πόρων αλλά η στρατηγική, δίκαιη και έξυπνη αξιοποίηση τους, με ευελιξία και κανόνες διαφάνειας, ώστε να παραχθεί το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα και να αποτυπωθεί η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία. Η δημιουργία συνεπώς μιας γενικής αρχής συντονισμού συμφωνούμε ότι κρίνεται  αναγκαία στην εξέλιξη των προγραμμάτων και στην σοβαρή εκπροσώπηση της χώρας μας στο νέο ΕΣΠΑ.

Υπό αυτή την οπτική, το παρόν φερόμενο νομοσχέδιο κρίνεται καταρχήν ότι κινείται προς σε μια σωστή κατεύθυνση.

Όλοι μας θα συμφωνήσουμε ασφαλώς ότι είναι θετικό να καθορίζεται το πλαίσιο διακυβέρνησης και να θεσπίζονται κανόνες για την προγραμματική περίοδο 2021-2027, κάτι το οποίο άλλωστε είναι παραπάνω από επιτακτικό αλλά και επιβεβλημένο από τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφορικά τώρα με τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας, με την επωνυμία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.», αυτό αποτελεί, προφανώς, μία σημαντική εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας και να υποστηριχθεί μία στοχευμένη τεχνολογική πολιτική και πολιτική καινοτομία, τεκμηριωμένη για τη στήριξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Προσωπικά επίσης θα ήθελα να σταθώ σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τουλάχιστον θεωρητικά υλοποιείται και μιλάω για τη δημιουργία τεχνικής βοήθειας και δράσεων προς τους αδύναμους δικαιούχους, δίνοντας μία λύση σε όλους τους δικαιούχους οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα υλοποίησης μετά την ένταξη στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Μένει βέβαια να δούμε και την υλοποίηση όλων αυτών στην πράξη. Εμείς το Κίνημα Αλλαγής επιζητούμε και χαιρετίζουμε την απορρόφηση των πόρων εκ του ΕΣΠΑ, αλλά ως θιασώτες της ουσίας και όχι του φαίνεσθαι η απορρόφηση αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται και από αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Απορρόφηση μετά αξιοποιήσεως λοιπόν.

Σας Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s