Με αποσπασματικά μέτρα δεν καταπολεμάται η ακρίβεια

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε στο κύριο ζήτημα που απασχολεί τη κοινωνία, την ακρίβεια.

Κατά την τοποθέτηση μου επισήμανα:

«Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει λόγω της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία και αφορά κατά κύριο λόγο τα μεσαία και ευάλωτα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον αγροτικό κόσμο. Βλέπουμε ήδη να αυξάνονται οι αναστολές λειτουργίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της ανεργίας. Ενώ το επόμενο δίμηνο περιμένουμε να υπάρχει αύξηση του πληθωρισμού στο 9% και ανατιμήσεις στο 35% με 40%.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα θετικά διακείμενο σε οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει έστω και λίγο την ελληνική κοινωνία από την ακρίβεια. Όμως μόνο με αποσπασματικά μέτρα δεν καταπολεμάται η ακρίβεια. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος από την πλευρά της Κυβέρνησης, την οποία δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα.

Από την πρώτη στιγμή το Κίνημα Αλλαγής είχε προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, την επιβολή πλαφόν στη τιμή της βενζίνης, τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Είναι άδικο για τους πολίτες να πληρώνουν 13% ΦΠΑ για βασικά προϊόντα, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι από 4% έως 7%. Είναι άδικο για τη κοινωνία, το κράτος να έχει υπεραπόδοση από την είσπραξη έμμεσων φόρων με τις ανατιμήσεις της τάξης 400 εκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς όλο αυτό το κέρδος θα πρέπει να αποδοθεί στον κόσμο που πλήττεται από την ακρίβεια.

Και βεβαίως το σημαντικότερο όλων όσων έχουμε προτείνει, είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν υπάρχει το περιθώριο να το συζητάμε για μετά από δυόμισι μήνες. Οι ανατιμήσεις με τον ρυθμό που γίνονται μέχρι τον Μάιο θα έχουν εξανεμίσει την όποια αύξηση δοθεί.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s