«Στεκόμαστε όλοι  στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Διεθνούς Δικαίου»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όλοι καταδικάζουμε σθεναρά την αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ουκρανικού λαού, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι σ’ όλους αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω σε σκοτεινές εποχές.   

Και σ’ αυτόν τον αγώνα κύριες κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να απαντήσουμε με μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη Ευρώπη, προσαρμόζοντας τις πολιτικές μας.

Η εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση θα έχει οικονομικές, ενεργειακές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, για αυτό η Ε.Ε. πρέπει να φανεί δυνατή και αλληλέγγυα στηρίζοντας όλες τις χώρες που θα δοκιμαστούν οικονομικά το επόμενο διάστημα λόγο του πληθωρισμού, της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Χάρη την ισχυρή και συντονισμένη μας απόκριση η Ε.Ε. μπόρεσε να μετριάσει των αντίκτυπο της πανδημίας και να ανακάμψει εντυπωσιακά γρήγορα. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτέλεσε καταλυτικό παράγοντα αντιμετώπισης της πανδημίας και το ίδιο μπορεί να κάνει και για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και της ψηφιακής μετάβασης.

Σαφώς και είναι αναγκαίο να κάνουμε επενδύσεις, όμως η Ε.Ε. πρέπει να βρει την σωστή ισορροπία μεταξύ της μείωσης του χρέους και της στήριξης της ανάπτυξης.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ σε ένα ρητό των αρχείων Ελλήνων Στωικών φιλοσόφων που έλεγαν «ουδέν κακόν, αμιγές καλού». Αν λοιπόν μέσα σ’ όλο αυτό το σκοτάδι και την βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας υπάρχει κάτι θετικό τότε αυτό είναι το γεγονός ότι συνταράχθηκε η ευρωπαϊκή συνείδηση των πολιτών και των Λαών της Ε.Ε., ζητώντας περισσότερη Ευρώπη, ζητώντας μια αποτελεσματική Ευρώπη σε τομείς ιδιαίτερα όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

To video της ομιλίας:

Φωτογραφικό υλικό:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s