«Κανένας «εκσυγχρονισμός» του ΕΦΚΑ δεν επέρχεται με το παρόν νομοσχέδιο»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Επιτρέψτε μου ορισμένες επιβεβλημένες επισημάνσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν εξ αρχής. Βλέπετε χρειάζονται πάντα καθαρές κουβέντες.

Δεν περνάει  μέρα που να μην αντιλαμβανόμαστε πόσο έχουν θορυβηθεί και η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ από την ισχυροποιημένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής, η οποία καταγράφεται ανεξαιρέτως σε όλες, μα όλες τις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα.

Από τη μια δεχθήκαμε για παράδειγμα έντονη κριτική από την Ν.Δ γιατί ψηφίσαμε την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λες και έχει ποτέ υπάρξει κόμμα αντιπολίτευσης στα μεταπολιτευτικά χρονικά που στήριξε την Κυβέρνηση σε πρόταση  μομφής ή που ψήφισε στο σύνολο τον Προϋπολογισμό μιας Κυβέρνησης στηρίζοντάς την. Σαν να μην έφτανε αυτό ακολούθησαν βαθυστόχαστες αναλύσεις αν αυτό δείχνει ότι «κοιτάμε προς ΣΥΡΙΖΑ» .

Από την άλλη πλευρά αυτού του κακέκτυπου δικομματισμού μας εγκαλούν συχνά για το πως αντιπολιτευόμαστε. Ποιοι;

Αυτοί που με την αοριστολογία, την αδυναμία και τον λαϊκισμό τους αποτελούν δυόμισι χρόνια τον καλύτερο χορηγό της Κυβέρνησης , φροντίζοντας να της δίνουν σανίδα σωτηρίας κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θυμάστε. Όταν η Κυβέρνηση δεχόταν βέλη από παντού για την πλήρως αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, αυτοί κατέθεταν πρόταση μομφής, βοηθώντας την Ν.Δ να συσπειρωθεί και μάλιστα κατά την  αποτυχημένη διαχείριση του χιονιά, όταν όλη η κοινωνία ήταν απέναντι στην Κυβέρνηση.

Αυτοί που ψηφίζοντας παρών προχθές έδωσαν τον χώρο της πατριωτικής ευθύνης στην Κυβέρνηση και έπρεπε να υπάρχει το ΚΙΝΑΛ για να δείξει ως γνήσιος εκφραστής των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς τι σημαίνει ευθύνη απέναντι στην θωράκιση της χώρας.

Χθες δεχτήκαμε επίθεση για το ΠΑΡΟΝ στην αίτηση αντισυνταγματικότητας. Ήταν λένε «άχρωμη στάση». Αυτό το είπαν εκείνοι που είχαν ψηφίσει το ίδιο ακριβώς σε αντίστοιχη πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ,  όταν συζητούσαμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάποιοι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για στελέχη του έβγαλαν τα δεξιόμετρα και τα αριστερόμετρα. Αυτοί που κυβέρνησαν με μια από τις πιο ακραίες εκδοχές της λαϊκίστικης ακροδεξιάς και που δεν τολμούν ακόμα και σήμερα να δεχτούν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή στην χρεοκοπία της χώρας , μας εγκαλούν ότι δεν είμαστε πολύ αντιδεξιοί όπως δήθεν είναι αυτοί. Προχθές ο κ. Ηλιόπουλος μου επιτέθηκε και προσωπικά, λέγοντας ότι εγώ δήθεν δεν τολμώ να κατονομάσω τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη για όσα συμβαίνουν στην χώρα. Αστειότητες. Καταλαβαίνω την δυσκολία τους, δεν καταλαβαίνω όμως ένα κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τόσο αδιάβαστο. Γι’ αυτό στην εποχή του διαδικτύου ζούμε ας διαβάσει τις  προτάσεις, τις ανακοινώσεις  και τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής δυόμισι χρόνια τώρα, και μαζί μ΄ αυτές – αφού δείχνει τόσο έντονο ενδιαφέρον για τις τοποθετήσεις μου- όλες τις δηλώσεις, όλες τις τοποθετήσεις μου. Για να καταλάβει τι σημαίνει αντιπολίτευση, σκληρή αλλά συγχρόνως σοβαρή και στοιχειοθετημένη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Λοιπόν ας, αφήσουν κάποιοι τις φτηνές κουτοπονηριές. Ας μαζέψουν τις μεζούρες ένθεν κακείθεν. Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν. Το καταλαβαίνει όμως πριν απ΄ όλα ο ελληνικός λαός.

Το παιχνίδι αυτό όμως τέλειωσε.

Δεν έχουμε ανάγκη από συμβουλάτορες και από υποβολείς.

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής θα προχωρήσει ανανεωμένο, αυτόνομο, ενωμένο, συσπειρώνοντας όλο και ευρύτερες δυνάμεις, ανατρέποντας τους πολιτικούς συσχετισμούς. Τίποτα δεν είναι πια όπως χθες. Ας το πάρουν όλοι χαμπάρι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο  για θέματα που συγκεντρώνουν  το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των πολιτών. Ο εισηγητής μας ανέπτυξε πλήρως τις θέσεις μας . Θα σταθώ επομένως σε κάποιες βασικές παρατηρήσεις .

Ο  τίτλος του παρόντος νομοσχεδίου είναι μεγαλεπήβολος, προμηνύει κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο και υποσχόμενο : “Εκσυγχρονισμός του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση”. Ξέρετε εκσυγχρονισμό ακούμε και διαβάζουμε, πραγματικό όμως εκσυγχρονισμό δεν βλέπουμε . Πριν απ΄ όλα δεν βλέπουμε πως θα πάρουν γρήγορα όλη την  σύνταξη οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιουχοι που περιμένουν χρόνια για να πάρουν την πλήρη σύνταξή τους. Δεν βλέπουμε πως θα βελτιωθεί πραγματικά η λειτουργικότητα, η δομή, η ανταπόκριση του ΕΦΚΑ στις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Κυβέρνηση, θεωρούσε το τότε νομοθέτημα του, τον ΕΦΚΑ ως κάτι πρωτοποριακό, μια ρυθμιστική τομή με όραμα και μέλλον. Στη συνείδηση του κόσμου βέβαια ο ν. 4387/2016,  λεγόμενος και νόμος Κατρούγκαλου, αποτυπώθηκε ως ένα άδικο και  αποτυχημένο εγχείρημα. Για το εγχείρημα του ΕΦΚΑ αυτό, νωπές είναι ακόμα βέβαια οι δηλώσεις του τότε τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, για «συνειδητή εξαπάτηση των πολιτών και της κοινωνίας» από την τότε κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ν.Δ. για κατάργηση του ν. 4387/2016. Και τελικά αντί για κατάργηση, ήρθε και από τη  ΝΔ μια ακόμα «μεταρρύθμιση», ο Ν. 4670/2020 ή αλλιώς ο νόμος Βρούτση, οπότε και το Ν.Π.Δ.Δ μετονομάστηκε από απλά ΕΦΚΑ σε e-ΕΦΚΑ. Μιλάμε δηλαδή για μεγάλη Μεταρρύθμιση, αν δεν το έχετε αντιληφθεί. Στην πράξη ασφαλώς σχεδόν τίποτα δεν άλλαξε, καμία χειροπιαστή διαφορά δεν αντιλήφθηκε ο πολίτης. 

Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός κ. Υπουργέ δεν έρχεται μόνο με ευχολόγια και ονοματοδοσίες. Έρχεται με πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλες τις πλευρές.

Δεν είναι εκσυγχρονιστικός ένας νόμος απλά και μόνο επειδή τον βαφτίζουμε έτσι ή τον συστήνουμε κατά τον τρόπο αυτό. Τα πάντα κρίνονται στην πράξη. Και στην πράξη ο ΕΦΚΑ παραμένει για πολλούς ένα προβληματικό σύστημα συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών παροχών, το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον ασφαλισμένο. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα συμβεί και μετά την ψήφιση του νέου Νομοθετήματος.

Το τ. ΙΚΑ παρέμεινε κατ’ ουσίαν ΙΚΑ αλλά ονομάζεται πλέον ΕΦΚΑ μισθωτών, ο δε τ. ΟΑΕΕ παρέμεινε ομοίως στον πυρήνα του ΟΑΕΕ αλλά ονομάζεται πλέον ΕΦΚΑ μη μισθωτών, στα πλαίσια μιας φαινομενικής και κατ’ όνομα ενοποίησης. Τη στιγμή αυτή ο ασφαλισμένος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε σε διαφορετικό τοπικό υποκατάστημα από το συγκεκριμένο που το σύστημα τον έχει καταχωρήσει.

Άρα για ποια ενοποίηση μιλάμε;

Θέλετε να ακούσετε και το χειρότερο ;  

Με το ν. 4670/2020 λοιπόν, πολύ σωστά θα συμφωνήσω, αυξήσατε τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους με τουλάχιστον 30 έτη απασχόλησης. Για πολλούς όμως ακόμα και σήμερα η νομοθετικά αυτή προβλεπόμενη αύξηση παραμένει όλως θεωρητική. Ο ΕΦΚΑ λόγω έλλειψης οργάνωσης και υλικοτεχνικό υποδομών εξακολουθεί να εκδίδει συνταξιοδοτικές αποφάσεις υπολογίζοντας το ποσό της σύνταξης με τρόπο που έχει νομοθετικά τροποποιηθεί, δηλαδή με τα παλαιά χαμηλότερα ποσοστά. Αδυνατεί ο ΕΦΚΑ να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, εις βάρος πάντα των συνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις από τις δικαιούμενες. Μιλάμε τώρα για διάταξη του 2020 με αναδρομική μάλιστα εφαρμογή από το 2019. Απίστευτα πράγματα ….  Αλήθεια αυτά πότε σκοπεύετε να τα διορθώσετε και να τα εκσυγχρονίσετε ;

Το Κίνημα Αλλαγής, όπως καταψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου, έτσι καταψήφισε και το ν. Βρούτση, σημειώνοντας επιτυχώς πως το νέο τότε από μέρους σας ασφαλιστικό κύριε Υπουργέ αποτελεί απλά μια συνέχεια του προηγούμενου νόμου και επισημαίνοντας τις πολλές αστοχίες του. Αστοχίες που εξακολουθούν να διαιωνίζονται σε μεγάλο βαθμό έως σήμερα. Παραμένουμε δε, σκεπτικοί και αντίθετοι όσον αφορά στο παρόν νομοσχέδιο, το οποίο προβληματίζει αντί να επιλύει και φοβάται να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητούμενα.

Υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό χώρο; 

Νοσεί το υπάρχον σύστημα; Χρειάζονται επειγόντως διορθωτικές κινήσεις και μεταρρυθμίσεις; Ασφαλώς.

Είναι όμως η ίαση στο υπάρχον παθογενές σύστημα το παρόν νομοσχέδιο; Δεν το πιστεύω.

Άπαξ και τοποθετήσουμε δηλαδή στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του Οργανισμού πρόσωπα της αρεσκείας μας, θα επιλυθούν με μιας, έτσι μαγικά, τα χρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ;  

Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε; 

Ότι το Golden Boy, με πτυχίο ΑΕΙ και δίπλωμα Lower, μισθού όμως 8.000 ευρώ μηνιαίως που θα τοποθετήσετε, θα μετατρέψει τον ΕΦΚΑ σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή παραγωγής συντάξεων; Golden Boys είναι κύριοι της κυβέρνησης, όχι ταχυδακτυλουργοί. Ακόμα μια άστοχη και αναπόδεικτη προτεινόμενη λύση, μακριά από τον πραγματικό πυρήνα του προβλήματος.

Ακούστε κ. Υπουργέ τους συνταξιούχους, ακούστε τους εργαζόμενους τι λένε και για το νέο σας νομοσχέδιο; Κάτι ξέρουν και αυτοί.

Δεν αρνούμαστε βέβαια ότι όντως υπάρχουν παθογένειες, στρεβλώσεις, κακοδιοίκηση  που πρέπει ν’ αλλάξουν. Δεν αλλάζουν όμως έτσι..

Όπως θα εκδίδονταν και οι συντάξεις με ένα κλικ …. Όπως ο πολίτης θα έβρισκε την απάντηση με ένα τηλεφώνημα στο 1555, το οποίο εν τοις πράγμασι αποτελεί ένα τηλεφωνικό κέντρο κατάθεσης παραπόνων και σίγουρα όχι εξεύρεσης λύσεων. Απλά για να υπάρχει δηλαδή….Ή μήπως όπως θα εξέδιδαν συντάξεις ιδιώτες, πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι… Που είναι όλα αυτά;

Σταματήστε να δημιουργείτε φρούδες ελπίδες στους πολίτες και να καλύπτετε τις δεδομένες αδυναμίες του συστήματος με ημίμετρα, απλά για να έχουμε να λέμε.

Για άλλη μια φορά, η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί  προβληματικού Δημοσίου συνεχίζεται. Τι εξυπηρετεί αυτή η απαξίωση; Μήπως απλά χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να καλύψει απλά τις κυβερνητικές σας αδυναμίες και να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών; Επιρρίπτοντας τις ευθύνες σας στον κακό ΕΦΚΑ, στο κακό Δημόσιο και τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους, δεν εξαπατάτε κανέναν πλέον.

Είστε Κυβέρνηση εδώ και δυόμιση χρόνια . Φτάνουν πια τα λόγια.

Κύριε Υπουργέ,

Ακούω δηλώσεις σας πως οι εκκρεμείς συντάξεις μειώνονται και «από 190.000 το καλοκαίρι του 2019 και 155.000 όταν αναλάβατε έχουν πέσει στις 120.000 τον Οκτώβριο 2021». Η πραγματικότητα των Ελλήνων πολιτών βεβαίως σας διαψεύδει. Με αλχημείες και ωραιοποίηση των δεδομένων δεν θα πετύχετε κάτι. Η δε, υπόσχεση σας περί τέλους των εκκρεμών συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2022, μάλλον ως όνειρο θερινής νυκτός μπορεί να εκληφθεί. Μακάρι λέω εγώ, αλλά δεν πιστεύω να υπάρχει έστω και ένας πολίτης που να συμμερίζεται την αισιοδοξία σας αυτή..

Ταυτόχρονα, το 27,4% των συνταξιούχων, δηλαδή 675.389 συμπολίτες μας λαμβάνουν μηνιαία μικτή σύνταξη έως 500 ευρώ. Πως θα επιβιώσει κάποιος σε αυτή τη χώρα με αυτή την ακρίβεια με τέτοιο ποσό; Εδώ χρειάζονται μέτρα και αυτά δεν τα βλέπουμε.

Εμείς μιλάμε για ένα νέο ΕΚΑΣ με βάση περιουσιακά στοιχεία για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους…

Βλέπουμε μόνο ημίμετρα η κάποια οριζόντια μέτρα, ενώ υπάρχει ζήτημα επιβίωσης και πρέπει να στηριχθούν αυτοί που δεν τα βγάζουν πέρα.

Κανένας «εκσυγχρονισμός» του Φορέα δεν επέρχεται με το παρόν νομοσχέδιο.

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής αφουγκραζόμενο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, καταθέτει τις δικές του προτάσεις:

1ον. Άμεση σύνταξη και έκδοση Ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών. Επί τόσο καιρό δεν έχει γίνει ούτε καν η ενοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεως αναπηρίας που ρητά προβλέπεται κάτι τέτοιο στο Νόμο ήδη από το 2016. Καμία λειτουργική ενοποίηση δεν έχει γίνει αφού εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, διαφορετικές προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών από Ταμείο σε Ταμείο. Εδώ εξακολουθεί να ισχύει ακόμα κατά τόπον και κατά είδος αυτοτέλεια, όπου το τοπικό κατάστημα ΕΦΚΑ αδυνατεί να εξυπηρετήσει ασφαλισμένο άλλου τοπικού υποκαταστήματος ή διαφορετικής ασφαλιστικής ιδιότητας.

2ον Πλήρης μηχανογράφηση του Φορέα και ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού. Ακόμα δεν έχει φτιαχτεί μια απλή μηχανογραφική εφαρμογή για το συνυπολογισμό στη σύνταξη του παράλληλου χρόνου ασφάλισης με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συντάξεων να έχει υπολογιστεί με λάθος τρόπο.

Κύριε υπουργέ σας πληροφορώ ότι από 01-01-2019 και μετά, για χιλιάδες συνταξιούχους, ειδικά για διπλοσυνταξιούχους και όχι μόνο, το μηχανογραφικό σύστημα δεν χορηγεί μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα στους συνταξιούχους. Δείτε τουλάχιστον αυτό. Φυσικά το ίδιο γινόταν και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

3ον Αντικατάσταση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού. Υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι που στο γραφείο τους έχουν υπολογιστή 20ετίας και με πεπαλαιωμένο λογισμικό, που υπολειτουργούν. Πως να αποδώσουν οι άνθρωποι;

4ον Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Τα τελευταία μόνο χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν το 30% των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, ιδίως δε έμπειρα και με ειδική γνώση στελέχη. Μόνο το 2021 αποχώρησαν περίπου 900 υπάλληλοι. Αντικατάσταση; Καμία.

5ον Πλήρη αξιοκρατία στον ΕΦΚΑ (όχι ύποπτες μεταθέσεις, μετακινήσεις και τοποθετήσεις). 

6ον Απόσυρση των απαράδεκτων διατάξεων για τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού σκοπού και ενίσχυση των Τεχνικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με προσωπικό, με  μηχανολογικό εξοπλισμό και πληροφοριακό σύστημα και  αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών σε Γενική Διεύθυνση Υποδομών.

Ολοκληρώνω. Το νομοσχέδιο αυτό θα αποβεί αλυσιτελές και χαρακτηρίζεται από πελατειακή λογική, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, αναποτελεσματικότητα και υπονόμευση θα έλεγα  του δημοσίου συμφέροντος.

Κανένας «εκσυγχρονισμός» του Φορέα δεν επέρχεται με το νομοσχέδιο. Καμία πρόοδος.

Γι’ αυτό και δεν θα το ψηφίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s