«Χρειάζονται μέτρα στήριξης της Κοινωνίας για να μπορέσει να αντέξει το κύμα της ακρίβειας.»

Με τον Γιώργο Πιέρρο, στην εκπομπή Briefingτου του Action24, αναλύσαμε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Στη συζήτηση μας αναφερθήκαμε στην ακρίβεια που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, στις προτάσεις του Κινήματος αλλαγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, στην πολιτική στρατηγική που το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί.

Αναφερόμενη στην πολιτική στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, είπα μεταξύ άλλων :

«Κρατάμε μεγάλες αποστάσεις,  από την Κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φανεί απολύτως αναποτελεσματική στην διαχείριση κρίσεων (Covid, ακρίβεια, κακοκαιρία), αλλά και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Από την άλλη έχουμε  ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που εκπέμπει, τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους θεσμούς, τις απόψεις και θέσεις που τα στελέχη του εκφράζουν για την Δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κράτους, τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Όλα αυτά αποτελούν διαχωριστική γραμμή για εμάς.

Η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη: προχωράμε με αυτόνομη πολιτική πορεία. Αυτό είναι και το μήνυμα των 270.000 πολιτών που ήρθαν στις κάλπες για την εκλογή του νέου μας αρχηγού, του Νίκου Ανδρουλάκη.»

Σχετικά με τα μέτρα για την ακρίβεια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, επισήμανα:

«Μακριά από το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, ο μηδενισμός. Αναγνωρίζουμε έστω και το ένα ευρώ που θα δοθεί στον Έλληνα πολίτη για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Όμως, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν. Έχουμε επισημάνει στην Κυβέρνηση ότι ο πληθωρισμός είναι σαρωτικός. Έχουμε επισημάνει ότι οι ανατιμήσεις είναι πολύ μεγάλες και τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν επαρκούν για να ενισχύσουν τους πολίτες.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μας έχει μπερδέψει πολύ η Κυβέρνηση και ειδικά ο κος Σταϊκούρας. Από την μια μας κατηγορεί για κινδυνολογία και λαϊκισμό, όταν εμείς προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα στην Επίκαιρη Επερώτηση μας, μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ, η μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την άλλη δηλώνει στα μέσα ενημέρωσης ότι εξετάζει τα μέτρα που εμείς του προτείναμε! Ας αποφασίσει η Κυβέρνηση αν μπορεί ή δεν μπορεί, αν θέλει ή δεν θέλει να προχωρήσει σ’ αυτά τα μέτρα.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκα στο πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, σημειώνοντας:

« Η επαναφορά του ΕΚΑΣ, που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και που προεκλογικά η ΝΔ υποσχέθηκε να επαναφέρει, αφορά πάρα πολύ κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ  που έχει ταυτιστεί με την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ζητά με κοστολογημένη πρόταση, να υπάρξει ένα νέο ΕΚΑΣ. Είναι μια πρόταση που αφορά 350.000 συνταξιούχους.»

Αναφερόμενη στη δυσβάσταχτη αύξηση στην ενέργεια και τα μέτρα που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής για την ακρίβεια, τόνισα:

« Ακούσαμε από τον κ. Σκρέκα την παράταση μέτρων τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται. Από τις 07 Ιανουαρίου είχαν ανακοινωθεί μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών, όμως έχουμε φτάσει στον Φεβρουάριο και αυτές οι ελαφρύνσεις δεν έχουν φανεί στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Βεβαίως και η κρίση είναι παγκόσμια, όμως δεν μπορεί η κουβέντα μας να αναλώνεται σ’ αυτό, καθώς η κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, μέτρα στήριξης των πολιτών της. Δεν υποτιμούμε τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση όμως δεν είναι λυσιτελή.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ / Κίνημα Αλλαγής είμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ άμεσα και όχι από την 1ηΜαϊου. Και το προτείνουμε αυτό γιατί μέχρι την 1ηΜαϊού που θα γίνει η αύξηση που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα  ουσιαστικά έχει εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις των προϊόντων.

Για τα είδη πρώτης ανάγκης, έχουμε προτείνει την μείωση του ΦΠΑ από το 13 στο 6% στα βασικά είδη διατροφής, για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2022. Προτείνουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%. Προτείνουμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Η Κυβέρνηση μιλά για ανάπτυξη 8,5%. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να δοθεί στην κοινωνία. Να δοθεί ένα πραγματικό κοινωνικό μέρισμα στον κόσμο. Με βάση την κοστολόγηση που έχουμε κάνει πιστεύουμε ότι τα μέτρα τα οποία προτείνουμε, μπορούν να εφαρμοστούν.»

Τέλος σχετικά με την συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστική Επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα», ανέφερα:

«Αυτή η Εξεταστική Επιτροπή δεν μας έκανε σοφότερους. Δεν μας έκανε σοφότερους γιατί, με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν μπορέσαμε ν’ ασκήσουμε τα πλήρη ανακριτικά μας καθήκοντα και να καλέσουμε ως αντιπολίτευση όλα εκείνα τα πρόσωπα που θα έπρεπε να ερωτηθούν. Μιλάω κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα. Συζητήσαμε για την «Λίστα Πέτσα» και ενώ ζητήσαμε να έρθει ο βασικός μάρτυρας ο κος Πέτσας και να μιλήσει για το θέμα, με ευθύνη της συμπολίτευσης, δεν κλήθηκε ποτέ.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s