«Στον χώρο του Κέντρου είναι το κλειδί»

Άρθρο στο ενημερωτικό site News247

Δύο μήνες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, μέσα από μια μαζική διαδικασία 270.000 ενεργών πολιτών, τίποτα δεν είναι πλέον όπως χθες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά μια μεγάλη αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, μετά από δυόμισι χρόνια πολύ προβληματικών δημοσκοπικών επιδόσεων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Φαίνεται συνολικά να έχει δρομολογηθεί μια αναδιάταξη των πολιτικών συσχετισμών, με την Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν φθορές. Σαν να άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και ένας άνεμος να αναμορφώνει το πολιτικό σκηνικό που φαινόταν παγιοποιημένο, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μονότονα την Ν.Δ να προηγείται με διψήφια διαφορά ενός πληγωμένου και ζαλισμένου ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής αδύναμο. Αυτό πλέον άλλαξε.

Δεν μας αρέσουν οι βιαστικοί πανηγυρισμοί, ο ενθουσιασμός από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα δύο μηνών. Οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν μια εικόνα της στιγμής και για να διαπιστωθούν τάσεις, χρειάζεται χρόνος. Όμως σίγουρα, αν μη τι άλλο δείχνουν την δυνατότητα που έχει το Κίνημα Αλλαγής. Δείχνουν το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Δείχνουν πως σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις αναζητούν μια άλλη μορφή πολιτικής εκπροσώπησης. Πρόκειται για πολίτες που απογοητεύονται από τη διαχειριστική αδυναμία, την αναποτελεσματικότητα και τη μεταρρυθμιστική άπνοια  που δείχνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ, αλλά και την αντιπολιτευτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά πριμοδοτεί την Κυβέρνηση, την αδυναμία του να απεμπλακεί από τον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες που τον χαρακτηρίζουν. Υπάρχει και μια άλλη όμως κατηγορία που συχνά ξεχνάμε. Πρόκειται για πολίτες που απογοητευμένοι από την λειτουργία του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, απείχαν από τις πολιτικές διεργασίες, πολλοί από αυτούς δε, δεν ψήφισαν καν.  Στην πράξη βλέπουμε πια να επαληθεύεται η εκτίμηση που κάναμε πολλοί, πριν καν τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η ανησυχία που εκφράζεται με εκνευρισμό και επιθέσεις  των επιτελείων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κύριο, όμως, αυτή την ώρα είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή, μη θεωρώντας τίποτα δεδομένο. Για να γίνει η « εικόνα της στιγμής τάση» , για να σταθεροποιηθεί η ανοδική πορεία των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής, χρειάζεται να εκφράσουμε πριν απ΄ όλα τον χώρο του Κέντρου. Σ΄ αυτόν τον χώρο άλλωστε κερδίζονται ή χάνονται πολιτικά στοιχήματα. Πολλοί θεωρούν ότι ο χώρος αυτός είναι άχρωμος πολιτικά και ιδεολογικά, ότι υποδηλώνει ισορροπίες ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά. Λάθος. Ο χώρος αυτός είναι ο χώρος  δυνάμεων της λογικής και του ορθολογισμού, δυνάμεων που θέλουν να βλέπουν την χώρα να προχωράει μπροστά και να πραγματοποιούνται μεταρρυθμίσεις. Είναι ο χώρος των δυνάμεων  που γυρνάνε την πλάτη « στον πολιτικό θόρυβο» , στον λαϊκισμό, στην ανούσια αντιπαράθεση ως αυτοσκοπού. Αυτός ο χώρος θα καθορίσει τις εξελίξεις και, αν και εκφράστηκε στις προηγούμενες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα η αλλαγή στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δείχνει  την δυνατότητα να διεκδικηθεί.

Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Μόνο που αυτό απαιτεί πλήρη ανασυγκρότηση του κόμματος και εκσυγχρονισμό του με συλλογικότητα , δημοκρατία, ψηφιοποίησή του, δικτύωσή του σε κάθε χώρο. Προϋποθέτει σκληρή δουλειά για την επεξεργασία ουσιαστικών, ρεαλιστικών προτάσεων για τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας που θα διαμορφώνουν ένα συνολικό νέο αφήγημα. Απαιτεί σοβαρή, εποικοδομητική, αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε προτάσεις που θα ακούγονται και θα πείθουν. Μόνο έτσι θα εκφράσουμε τον χώρο του Κέντρου και θα μπορέσουμε να κάνουμε την σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση σταδιακά πλειοψηφική. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολος, είναι όμως εφικτός. Μπορούμε  να λειτουργήσουμε σαν καταλύτης μιας νέας αρχιτεκτονικής του κομματικού συστήματος και επομένως μιας νέας πορείας της χώρας. Είμαι αισιόδοξη…

Διαβάστε το άρθρο και εδώ:

https://www.news247.gr/politiki/nantia-giannakopoyloy-ston-choro-toy-kentroy-einai-to-kleidi.9525821.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s