Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», συζητήσαμε σήμερα για την ακρίβεια, το σχόλιο του κ. Σκυλακάκη για την ενιαίο φόρο κατανάλωσης, αλλά και τα πρόσφατα σχόλια της κας. Χριστοδουλοπούλου.
Αναφορικά με την μομφές που εξαπολύει η ΝΔ προς το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερα:
«Το γεγονός ότι δεχόμαστε τώρα πυρά, τόσο από την ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι μάλλον τα πάμε καλά. Ειδικά από την μεριά της ΝΔ, βλέπουν ότι γίνεται μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, μια σοβαρή αντιπολίτευση, μακριά από εξαλλοσύνες, τσιτάτα και αυτό τους ανησυχεί.
Αυτό φάνηκε και στην χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή. Προσήλθαμε σ’ αυτή την Κοινοβουλευτική διαδικασία με θέσεις, με προτάσεις και με πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο.
Δυστυχώς όμως όταν η ΝΔ δεν έχει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις καταφεύγει σε εύκολα τσιτάτα όπως το «είσαστε λαϊκιστές» και το «δεν έχετε υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος».
Εμείς χθες φέραμε στη Βουλή το πιο σοβαρό ζήτημα που αυτή τη στιγμή απασχολεί τον Έλληνα πολίτη, και αυτό είναι η ακρίβεια. Προτείναμε μια συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και καλέσαμε την Κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις προτάσεις μας.
Προτείναμε την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ζητήσαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα, και όχι τον Μάιο, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός γιατί μέχρι να δοθεί θα έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις του επόμενου τριμήνου. Ζητήσαμε εντατικούς ελέγχους στην αγορά για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία είναι ανεξέλεγκτα και επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση.
Στην τοποθέτηση μου χθες, ρώτησα ευθέως τον κ. Σταϊκούρα γιατί δεν μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, όπως ζητούμε; Είναι επειδή δεν είναι δημοσιονομικά επιτρεπτό ή επειδή είναι ένας “δίκαιος φόρος” που δεν επηρεάζει τα φτωχά νοικοκυριά, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης;
Ας αποφασίσουν τελικά. Γιατί αυτό δείχνει ότι ο λόγος που η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης είναι βαθιά ιδεοληπτικός.»
Σχετικά με τις δηλώσεις της κα. Χριστοδουλοπούλου, επισήμανα:
«Δεν με εκπλήσσουν καθόλου οι δηλώσεις της κας. Χριστοδουλοπούλου. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τη γνωστή θεωρία για «τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας» ή «ότι την επόμενη φορά θα τα κάνουμε όλα διαφορετικά».
Νομίζω ότι αυτές οι αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απολύτως ενδεικτικές του τι πρεσβεύει το κόμμα αυτό. Αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις πάνω σε θεσμικά ζητήματα είναι μια από τις βασικές διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.»