«Η Κυβέρνηση έχει χρέος να στηρίξει  εδώ και τώρα με συγκεκριμένα μέτρα την κοινωνία απέναντι στο κύμα ακρίβειας.»

Στην εκπομπή «από τις έξι» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά, συζητήσαμε για την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία, το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και για την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα.

Σχετικά με την οικονομική κρίση, είπα:

«Παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η ενεργειακή κρίση, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας και θα συμπαρασύρει σε μια αύξηση των τιμών των υπολοίπων προϊόντων.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξουν δημοσιονομικές ανάσες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, κάτι που όπως φαίνεται έχει αρχίσει να συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, εκτός από την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της επιπτώσεις έχει να αντιμετωπίσει και τον πληθωρισμό. Αυτή την στιγμή ο πληθωρισμός στην χώρα μας είναι στο 5,1 με αυξητική τάση, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι στο 5,0.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο οικονομικό τοπίο που συμπιέζει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Στο Περιστέρι και στις άλλες περιοχές της Δυτική Αθήνας που κυκλοφορώ και συνομιλώ με μικρομεσαίους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νέους που αμείβονται με τον βασικό μισθό, οφείλω να σας ομολογήσω ότι η οικονομική κρίση διαλύει τον  κοινωνικό ιστό περισσότερο από την πανδημία.

Όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τη χώρα μας είναι στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά το εισόδημα στο 60%, τι καταλαβαίνουμε όλοι; σημαίνει ότι μαζί και με τις πληθωριστικές τάσεις συμπιέζεται ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής κάνουμε δημιουργική και προγραμματική αντιπολίτευση. Θέση μας είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να υποστηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα την κοινωνία. Ο κόσμος δεν έχει το περιθώριο, να περιμένει τον Μάιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα; Είναι μια πολύ απλή ερώτηση, που ζητά μια συγκεκριμένη απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Αντιστοίχως γιατί δεν μπορεί άμεσα να συζητηθεί μια μείωση των έμμεσων φόρων, που είναι από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη; Μιλάμε, τόσο για μείωση του Φ.Π.Α.  σε βασικά είδη στο λαϊκό καλάθι και από την άλλη για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας.

Ενώ αναμένουμε να δούμε, ποιες είναι οι ενέργειες της Κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας με περισσότερους ελέγχους στην αγορά.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, είπα:

«Βέβαια και δεν φοβόμαστε τις εκλογές, όποτε και αν προκηρυχθούν θα είμαστε έτοιμοι. Όμως στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι εν μέσω πανδημίας, με τόσες χιλιάδες κρούσματα από την μετάλλαξη «Όμικρον», κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο και τυχοδιωκτικό.»

Αναφορικά με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, είπα:

«Είναι νομίζω πάγιο μοτίβο της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, κάθε φορά που πιέζεται να ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Όμως πλέον δεν μιλάμε για τουρκική προκλητικότητα, αλλά για μια ξεκάθαρη επιθετικότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s