«Θέλουμε ανοικτά σχολεία που να λειτουργούν με ασφάλεια για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές»

Στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου, συζητήσαμε για το προσεχές άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την Κυβέρνηση.

Στην τοποθέτηση μου αναφορικά με την επανέναρξη των μαθημάτων, είπα:

«Είμαστε μπροστά στην επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», που όπως φαίνεται να είναι υπερμεταδοτική. Μπορεί να μην έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες στις ΜΕθ, αφού κατά κύριο λόγο οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί νοσούν κυρίως με τη μετάλλαξη «Δέλτα», όμως η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Το μεγάλο ζητούμενο που αφορά όλες τις οικογένειες, είναι τί πρόκειται να γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, πώς τα παιδιά μας θα γυρίσουν με ασφάλεια στις τάξεις.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ένας διάλογος όπου καθηγητές τάσσονταν υπέρ ή κατά του ανοίγματος των σχολείων. Οφείλω να ομολογήσω ότι και εγώ, όπως και πάρα πολλοί γονείς, συμμεριζόμουν την ανησυχία αυτή και σκεφτόμουν ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος ν’ ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα, δέκα ημέρες αργότερα, εάν υπάρξει αναπλήρωση στις διακοπές του Πάσχα ή αργότερα το καλοκαίρι.

Όμως, όσο και αν έχουμε εύλογες ανησυχίες και όσο και αν αφουγκραζόμαστε τις ενστάσεις που εκφράζουν κάποιοι από τους ειδικούς,  η Επιτροπή των ειδικών αποφάσισε και έχουμε νέα δεδομένα.

Ως κόμμα ακούμε και ακολουθούμε πάντα τι λένε οι επιστήμονες και θέλουμε ανοικτά τα σχολεία. Τα θέλουμε όμως με πραγματική ασφάλεια για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς,  γι’ αυτό και θέτουμε κάποια ζητήματα.

1.       Θεωρούμε ότι το μέτρο του 50+1 είναι προβληματικό και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί από την Κυβέρνηση λόγω και της υπέρ μεταδοτικότητας της Όμικρον.

2.       Κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα πρέπει να διενεργούν έστω δειγματοληπτικά rapid tests στα σχολεία. Καθώς επίσης πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας) που διενεργούν δωρεάν tests.  Εμείς δεν θα πούμε ούτε 47 ευρώ που λέει η Κυβέρνηση, κλείνοντας το μάτι στα ιδιωτικά συμφέροντα, ούτε αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ να το φορτωθεί ο φορολογούμενος με την συνταγογράφηση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: περισσότερα σημεία δωρεάν ελέγχου με διεύρυνση ωραρίου.

3.       Χρειάζεται το Υπουργείο να ξέρει την Κυριακή, πόσοι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να γυρίσουν την Δευτέρα στα σχολεία. Πόσοι νοσούν ή όχι. Γιατί εάν το 20% των εκπαιδευτικών νοσεί, αναρωτιέμαι μήπως είναι δώρον άδωρον αυτό που πάμε να κάνουμε; Μήπως τα παιδιά δεν είναι ασφαλή;

4.       Τέλος η Κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει κατά πόσο είναι έτοιμη για την τηλεκπαίδευση, εάν στο ενδεχόμενο, που όλοι απευχόμαστε, υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων; Έχει ενσωματώσει τις παρατηρήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Γιατί ακούμε πολλά από την εκπαιδευτική κοινότητα.»

Σχετικά με την γενικότερη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Κυβέρνηση, είπα:    

«Η εξάπλωση της πανδημίας είναι ένα φαινόμενο σ’ εξέλιξη. Τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα, δύσκολα και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση.

Χρειάζεται η Κυβέρνηση να είναι έτοιμη να επιδείξει την απαραίτητη και κατάλληλη ευελιξία προκειμένου είτε ν’ αναθεωρήσει αποφάσεις, είτε να μην τρέχει ύστερα από τις εξελίξεις. Κάτι που έχουμε δει πάρα πολλές φορές να συμβαίνει.

Βλέπουμε την αντιφατικότητα που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης. Εδώ και αρκετούς μήνες το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής σας ζητούμε την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες που είναι σε άμεση επαφή με τον κόσμο, όπως είναι η εστίαση και η Αστυνομία.

Αυτή την στιγμή 2.000 αστυνομικοί είναι εκτός υπηρεσίας, επειδή νοσούν από Covid. Για ποιό λόγο δεν διευρύνεται ο εμβολιασμός και στα σώματα ασφαλείας; Τόσο ο κύριος Θεοδωρικάκος, όσο και ο κύριος Σκέρτσος, πετούν την μπάλα στην εξέδρα στις οχλήσεις του Κινήματος Αλλαγής και εμού προσωπικά για το θέμα.

Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα για τα οποία είναι υπόλογοι η Κυβέρνηση. Εμείς δεν επενδύουμε στην καταστροφή όπως κάνουν άλλοι. Εμείς αγωνιούμε γι’ αυτό και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις.»

Σχολιάστε