«Δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε την Κυβέρνηση που δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας  στην αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Ομιλία ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συμπληρώνουμε τον δεύτερο χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο ολόκληρα χρόνια ζούμε στην Ελλάδα και σ΄ όλο τον πλανήτη μια σκληρή δοκιμασία. Η πανδημία είναι ασφαλώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο, ένας εχθρός όλης της ανθρωπότητας που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον αόρατο εχθρό.

Αυτό που διαφοροποιεί όμως την κατάσταση στην μια χώρα από την άλλη είναι οι κυβερνητικές πολιτικές που ακολουθούνται, τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται και βέβαια το διαφορετικό επίπεδο εμβολιασμού.

Η χώρα μας παρουσιάζει μια καταπληκτική πρωτοτυπία που στις συνθήκες που ζούμε είναι δυστυχώς επικίνδυνη. Ενώ στο πρώτο κύμα υπήρξαν έγκαιρες αποφάσεις  μετά από πρόταση των επιστημόνων και είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα, στην συνέχεια η εικόνα άλλαξε. Οι δείκτες δείχνουν ότι από εκεί και πέρα μέχρι και σήμερα , από κύμα σε κύμα χειροτερεύουν τα μεγέθη που δείχνουν κρούσματα, διασωληνώσεις και ανθρώπινες απώλειες , ενώ υπάρχει μια συνεχής πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει φτάσει στα όριά τους τους γιατρούς και νοσηλευτές μας που δίνουν ένα ηρωικό αγώνα για δύο χρόνια.

Πριν λίγες μέρες συζητήσαμε για τον Προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία και κατά την διάρκεια της συζήτησης έγιναν πολλες αναφορές για την πορεία της πανδημίας και τις καθυστερήσεις της , τις ευθύνες της Κυβέρνησης.

Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει αυξάνει την ανησυχία μας, αυξάνει την ανησυχία και την αβεβαιότητα για το μέλλον , την απαισιοδοξία των πολιτών. Ακόμα και για το τι ακριβώς test θα πρέπει να γίνουν υπήρχαν διαρροές, επαμφοτερίζοντα μηνύματα, μπέρδεμα.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν το λέω με ικανοποίηση. Ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι η πανδημια μπορεί και πρέπει να είναι στο επικεντρο του κομματικού ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή ασκήσαμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, με κριτική , αλλά ακόμα και με προτάσεις για τις οποίες δεν φοβηθήκαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Στηρίξαμε δε δύσκολα μέτρα όταν άλλες δυνάμεις της Αντιπολίτευσης  ισοπέδωναν τα πάντα ή και έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους. Δεν μπορούμε όμως να σιωπήσουμε όταν κάθε μέρα η Κυβέρνηση φαίνεται άτολμη, όταν δείχνει να ταλαντεύεται διαρκώς, και να καθυστερεί.

Ας το πούμε ακόμα πιο καθαρά. Η αβελτηρία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, την έχει κάνει να χάσει τον έλεγχο.

–          Κάνει λιγότερα από όσα πρέπει και αυτά με μεγάλη καθυστέρηση.

–          Οι εμβολιασμοί καθυστέρησαν.

–          Οι έλεγχοι καταργήθηκαν στην πράξη.

–          Τα μέτρα κοινωνικής απόστασης στις δημόσιες μεταφορές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.

–          Δεν έκανε ποτέ μία ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο.

–          Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία όσο το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Δεν προσπάθησε καν να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές ανισότητες που εμφανίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μοιραία αποτελέσματα για χιλιάδες πολίτες.

Δεν τόλμησε καμία δομική μεταρρύθμιση του Ε.Σ.Υ

–           Ακόμα και σήμερα δεν έχει προωθήσει την τηλεργασία στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για να αποσυμφορηθούν οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

–          Όσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και στους Δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, επιμένουμε  από πέρυσι την άνοιξη. Δυστυχώς στην προσπάθεια αυτή δεν βοήθησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει να κόψει τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με τη δημαγωγία.

Το σημερινό κλίμα διχασμού και όξυνσης υπονομεύει κάθε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσουν οι φωνές της επιστήμης και της λογικής. Αυτό λοιπόν που δεν μπορεί να κάνει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση θα το κάνουμε εμείς!!!!!! Όπως ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος Πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινάμε ως Κίνημα Αλλαγής   ενημερωτική εκστρατεία για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αυξημένα, οι θάνατοι περιορίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πορτογαλία όπου υπάρχει κατά 19 μονάδες μεγαλύτερη κάλυψη και ενώ έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς, έχουν μόλις 15 θανάτους και 143 διασωληνωμένους κατά μέσο όρο έναντι 96 θανάτων και 700 διασωληνωμένων στη χώρα μας. Είναι λοιπόν εθνική ανάγκη να σπάσουμε το φόβο και την παραπληροφόρηση.

Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Ως Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλουμε με κριτική, προτάσεις και δικές μας πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την χώρα, την κοινωνία , τους πολίτες. Δεν θα κάτσουμε να παρακολουθούμε την Κυβέρνηση που δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας και να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες ξεπεράσαμε τα 20.000 θύματα.

Η Όμικρον έρχεται και η Κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές.

Οι δε επιστήμονες είναι  παροπλισμένοι κ. Υπουργέ. Χθες ζήσαμε την απόλυτη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη Συνεδρίαση της Επιτροπής πριν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αντί να συνεδριάσει πρώτα και το Υπουργικό Συμβούλιο να πάρει τις αποφάσεις με βάση τις προτάσεις των επιστημόνων.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να παραδέρνει. Άλλα δηλώνουν Υπουργοί την μία μέρα, άλλα αποφασίζονται την άλλη. Επιστρατεύονται έωλα επιχειρήματα για να στηριχθούν τα αστήρικτα , όπως ότι οι αστυνομικοί δεν κολάνε !!!!! Εκφράζονται πολύ σοβαρές αντιφάσεις και είναι επικίνδυνο αυτό. Υπάρχει ο κίνδυνος λόγω αυτών να φτάσουμε σε ένα σημείο και πιθανά σε κρίσιμες στιγμές από την μία οι εμβολιασμένοι να μην πείθονται για τα όποια αναγκαία μέτρα στο επόμενο διάστημα και από την άλλη οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών να τα επικαλούνται ως απόδειξη κατά του εμβολιασμού. Το έχετε σκεφτεί αυτό;;;;

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΟΙΠΟΝ

 – ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ-

ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ-

ΓΡΗΓΟΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ – ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ. Αυτά χρειάζονται.

Χάνουμε χρόνο και αυτό είναι ανεπιτρεπτο. Εδώ και τόσες ημέρες ασχολούμαστε με το αν έλαβε το γραφείο του Πρωθυπουργού την επιστημονική έκθεση των κ. Τσιόδρα – Λύτρα. Η θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ αυξάνεται και ένα ποσοστό 38,5% από τους νεκρούς του δεύτερου και του τρίτου κύματος θα μπορούσε να έχει γλιτώσει αν υπήρχαν περισσότερες ΜΕΘ και περισσότερο προσωπικό, καταλήγει αυτή. Αυτονόητα και απολύτως λογικά πράγματα επιβεβαιώνει δηλαδή η ως άνω έκθεση. Χρειαζόμαστε περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερο προσωπικό και ιατρούς. Δεν περιμένουμε καμία μελέτη να μας επιβεβαιώσει το αυτονόητο και αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.Το θέμα δεν είναι να συζητάμε τα αυτονόητα αλλά τι κάνουμε . Το θέμα είναι τι κάνουμε συνολικά !!!!!

Και ερχόμαστε τώρα στο σημερινό φερόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Ένα ακόμα νομοσχέδιο σκούπα, που κατατίθεται με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας και τρέχει να προλάβει τις γιορτές. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι πλέον βαδίζουμε στην πανδημία χωρίς κανένα πραγματικό σχέδιο ή πλάνο, εντελώς ευκαιριακά και πρόχειρα. Η δε, παγιωμένη πλέον ανησυχία αυτή, οι αμφιβολίες και η δυσπιστία της κοινωνίας εδραιώνεται.

Είναι ξεκάθαρο, ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει διατάξεις στις οποίες είμαστε κάθετα αντίθετοι και έχουμε εκφράσει εντόνως τη διαφωνία μας .

Οι κατά παρέκκλιση διατάξεις για προμήθειες υγειονομικού και λοιπού υλικού, που συνεχίζουν το «πάρτι» στις δαπάνες υγείας, οι απαλλαγές από φόρους υπεραξίας τίτλων  συμμετοχής εταιρειών σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, οι εκτεταμένες τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ΕΟ Πατρών-Πύργου χωρίς σοβαρή επεξεργασία, οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία των αιρετών συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή στις 9 Ιανουαρίου!!! Είναι μερικές απ’ αυτές.

Εργαλειοποιούνται οι επιτροπές των ΟΤΑ με αλλαγές στις συνθέσεις, με τεχνητές πλειοψηφίες, σε βάρος της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων , απλοί διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου, θα ασκούν καθήκοντα δημοτικής αστυνομίας, χωρίς ειδική εκπαίδευση! Δίνονται παρατάσεις με κατά παρέκκλιση διαδικασία συμβάσεων προμηθειών και παροχή υπηρεσιών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία. Κατά παρέκκλιση προσλήψεις και συμβάσεις μετακλητών υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χορήγηση goldenvisa χωρίς έλεγχο προϋποθέσεων όπως φαίνεται να προκύπτει από το άρθρο 140. Ράβε ξήλωνε στον ΕΦΚΑ , για τα μάτια του κόσμου, με τις εκκρεμότητες στις συντάξεις να τους έχουν πνίξει!

Νομιμοποίηση, εκ των υστέρων, κατά παρέκκλιση δαπανών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ζητούμε την άμεση απόσυρση των φωτογραφικών αυτών διευθετήσεων της τελευταίας στιγμής.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση καταγράφεται, για άλλη μια φορά, η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση με το 63% να δηλώνει δυσαρεστημένο ενώ το 41% θεωρεί ότι το 2022 θα είναι χειρότερο για την Ελλάδα από το 2021. Το δε, 75,4% κρίνει τα έως τώρα κυβερνητικά μέτρα ως μη επαρκή.

Και τι κάνετε τώρα εσείς για αυτό ; Σχεδόν τίποτα. Όλη η Ευρώπη είναι στο πόδι και εσείς δίνετε την εντύπωση ότι η πανδημία τελείωσε, μεταδίδοντας ένα μήνυμα εφησυχασμού, χωρίς όμως αποδέκτες.

Καμία εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού δεν έχει εκπονηθεί. Καμία επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν προωθείται. Ξέρετε δε, ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της παγκόσμιας πρωτοτυπίας του ΣΥΡΙΖΑ, που προτείνει « εθελοντική υποχρεωτικοτητα». Τι αλήθεια φοβάστε; Γιατί δεν τολμάτε;

Για τη δε γνωστή σε όλους μας υποστελέχωση του ΕΣΥ, ουδεμία πρόβλεψη. Μπαλώματα και προχειρότητες με εκ νέου παρατάσεις των επικουρικών και μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά. Οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση επικουρικών ιατρών που θα έδιναν ανάσα έμπειρου προσωπικού στα νοσοκομεία μας, γρήγορα ξεχάστηκαν. Οι προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών που είχατε εξαγγείλει, κρίνοντας ορθά τότε είναι απαραίτητες, ουδέποτε προχώρησαν. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι 7.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί παραμένουν και ορθώς εκτός συστήματος, αναδεικνύεται μετά εμφαντικότητας το πόσο φτωχός και ανεπίκαιρος υπήρξε ο σχεδιασμός σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με τη στελέχωση των ΜΕΘ, κ. Υπουργέ, αλήθεια τι κάνατε ; Τραγική και εκεί η κατάσταση, όπου όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει ως Παράταξη, τα ομολογουμένως πολλά κενά καλύπτονται από ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι εν μια νυκτί αναγκάζονται να μετακινηθούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων και να εργαστούν σε συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες και επίπονες. Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά να φαίνεται ότι διαθέτουμε ΜΕΘ, αλλά να λειτουργούν αυτές και να στελεχωθούν όπως πρέπει.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα διαθέτει 6,1 γιατρούς και 3,3 νοσηλευτές ανά 1.000 άτομα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 3,5 και 8,8. Δεν διαθέτουμε ούτε νοσηλευτικό προσωπικό και τα νοσοκομεία μας πασχίζουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Σε έτερο φερόμενο άρθρο παρατείνονται οι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων προμήθειες. Πακτωλός εκατομμυρίων  διατίθενται στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς κανέναν όμως έλεγχο. Ομοίως και οι δωρεές, υπό καθεστώς συσκότισης. Θα έρθουν ποτέ στη Βουλή στοιχεία για τη διάθεση των δωρεών και των χρημάτων αυτών όπως συνεχώς σας έχουμε ζητήσει ; Αναμένουμε.

Κύριες και Κύριοι της Κυβέρνησης,

Φοβόμαστε, ότι δυστυχώς τα χειρότερα έπονται.

Η όμικρον σύντομα θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας. Οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη λαμβάνουν μέτρα. Εμείς διατηρούμε το κλίμα ανοχής. Κανένα μέτρο δεν τηρείται στην πράξη, συνωστισμός παντού και πάντα, στους δρόμους, στα μπαρ, στις εκκλησίες, ανύπαρκτα μέτρα κοινωνικής απόστασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει να βλέπουμε τους ανθρώπους ως ξεχωριστές οντότητες και προσωπικότητες, όχι ως απλή στατιστική. Για το λόγο αυτό λάβετε όχι σήμερα, χθες, όλα τα απαραίτητα μέτρα που κατά καιρούς σας φωνάζουμε.

–          Ενισχύστε το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία.

–          Εφαρμόστε τα μέτρα και τους ελέγχους κοινωνικής αποστασιοποίησης σε όλους τους χώρους, χωρίς αστερίσκους ή εξαιρέσεις.

–          Διορθώστε το ζήτημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επενδύστε στην τηλεργασία, προωθώντας την και κάντε την ελκυστική στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

–          Προωθήστε το εμβολιαστικό κίνημα.

Είναι μερικά εξ αυτών που εμείς προτείνουμε. Απλά πράγματα δηλαδή χρειαζόμαστε και ΚΥΡΙΩΣ πολιτική βούληση.

Πάμε τώρα σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου έτερων Υπουργείων. 

Ο νομοθετικός αχταρμάς συνεχίζεται.

 Σε τί συνάδει αυτή κατάσταση με την διακηρυγμένη θεση σας για βέλτιστους τρόπους νομοθέτησης; Είναι ένα καλό ερώτημα .

–          Στις διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορούν στην αγορά ενέργειας επικρατεί ξανά ο πρόχειρος, αλλά επιτελικός κατά τα άλλα, ενεργειακός σχεδιασμός σας. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή ενεργειακή χώρα της Ευρώπης καθώς αγοράζουμε την ηλεκτρική ενέργεια 85% πιο ακριβά από το μέσο όρο. Νομοθετείτε όμως για αυτό ;Όχι, αφήνοντας το μέσο πολίτη να αγωνιά καθημερινά από το κόστος ενέργειας και τους λογαριασμούς της εκάστοτε ΔΕΗ.

–          Στο ίδιο έργο θεατές για το έργο το αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος του Υπουργείου Μεταφορών (άρθρα 79-82). Μετά από 2,5 έτη διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το έργο ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, την ίδια ώρα που το προβλεπόμενο κόστος αυξάνεται και προχωράνε 200 αλλαγές στις συμβάσεις παραχώρησης, χωρίς να δίνετε λύση στο θέμα υλοποίησης του υπόλοιπου κομματιού μέχρι την Τσακώνα, παρόλο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ο ίδιος ανακοινώσει την ολοκλήρωση του έργου.

–          Τέλος, με τα άρθρα 95 επόμενα εισάγονται νέες τροποποιήσεις στην οργανωτική δομή του πολύπαθου και ταλαιπωρημένου ΕΦΚΑ. Οργανικές μονάδες καταργούνται, αρμοδιότητες μεταφέρονται, άδειες ανακαλούνται για το θεαθήναι, ράβε – ξήλωνε, και την ίδια ώρα οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν. Το Σεπτέμβριο του 2021 σε 150.000 υπολογίζονταν αυτές, με τους δικαιούχους σύνταξης να προσπαθούν να ζήσουν όλο αυτό τον καιρό με το έναντι των 300 – 400 ευρώ.

Κλείνοντας,

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την συνολική διαφωνία μου και την θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης , ευκαιριακής νομοθέτησης.

Το video της ομιλίας:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s