«Ο Προϋπολογισμός που προτείνεται βρίσκεται στον αέρα, χωρίς να δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστούν τα καυτά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τις τελευταίες 4 ημέρες, σε αυτή εδώ την αίθουσα, το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου, συνάδελφοι απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, καλούμαστε να τοποθετηθούμε για τον Προϋπολογισμό του έτους 2022. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε όμως το εξής : Πέραν της κάθε πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής θεώρησης, η συζήτηση αυτή διεξάγεται ΓΙΑ ΑΚΌΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ σε συγκεκριμένες συγκυρίες που μας φέρνουν μπροστά σε νέες προκλήσεις και δυνατότητες, αλλά κυρίως κινδύνους.

Δυστυχώς, η έννοια του Προϋπολογισμού ενός κράτους και το αίσθημα σταθερότητας που πρέπει να εξάγεται απ’ αυτή τη διαδικασία, τα τελευταία δύο χρόνια,  λόγω των συνθηκών,  εκλείπει. Τα στοιχεία που οδηγούν στην κατάρτιση ενός τέτοιου πλαισίου προγραμματισμού της Εθνικής Οικονομίας, γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον, πως πολύ εύκολα μπορούν ν’ ανατραπούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Γι’ αυτό τον λόγο, θέλω να εστιάσω, όχι τόσο στη τεχνική ανάλυση του Προϋπολογισμού, όπως κατατέθηκε, αλλά στους στόχους που αυτός θέτει, φανερώνοντας τις προθέσεις, τις πολιτικές προτεραιότητες και τον σχεδιασμό, τη γενική κατεύθυνση της Κυβέρνησης για την οικονομία της χώρας και τον αντίκτυπο αυτής της πολιτικής στην ελληνική κοινωνία.

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, του Τύπου, των πολιτών. Η τοποθέτηση καθενός απ΄ εμάς και κατ’  επέκταση των πολιτικών κομμάτων που συγκροτούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έκανε ξεκάθαρο στον δημόσιο διάλογο την οπτική με την οποία αντιμετωπίζεται πολιτικά ο οικονομικός σχεδιασμός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα, για την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τα εισοδήματα  της μέσης ελληνικής οικογένειας και κατά συνέπεια της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα.

Ήδη, ο Προϋπολογισμός του 2022 αποσκοπεί να φέρει τα δημοσιονομικά μεγέθη πιο κοντά στα πλεονάσματα που θα απαιτηθούν από το 2023 και μετά, οπότε και θα αρθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου σταθερότητας. Ως στόχος για το μέλλον είναι θεμιτός αλλά οι επιλογές χρήζουν κριτικής.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει μέσω της αιτιολογικής έκθεσης του προϋπολογισμού -και μιας ομοβροντίας δημοσιευμάτων- το 2022 ως έτος «ολικής επαναφοράς» και επιστροφής στην «κανονικότητα». Ποια είναι η πραγματικότητα όμως;;;

–          Οι επενδύσεις και η Ανάπτυξη αποτελούν ακόμα μια προσδοκία, ένα ζητούμενο.

–          Η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα,

–          Οι όποιες οριακές μειώσεις φόρων, εισφορών και τα όποια επιδόματα που καταγγέλατε και τώρα δίνετε, δεν βελτιώνουν τη θέση όσων κύρια δέχτηκαν την πρωτοφανή φοροεπιδρομή τα προηγούμενα 6 χρόνια. Αναφέρομαι στην μεσαία τάξη, που κάθε φορά ορίζεται διαφορετικά.

–          Ακόμα και η σχετικά θετική δημοσκοπική  εικόνα της Κυβέρνησης για την Οικονομία, που όλο και χειροτερεύει βέβαια, περισσότερο οφείλεται σε μια ελπίδα παρά σε χειροπιαστές πολιτικές και αποτελέσματα.

Το πρόβλημα σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι να δούμε συνολικά, στρατηγικά την πορεία της χώρας, προς τα που θέλουμε να προχωρήσει.

Κάποια πολύ σοβαρά προβλήματα είναι ήδη εδώ και οι επιπτώσεις τους στο άμεσο κιόλας μέλλον, φαντάζουν τεράστιες. Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις, η έλλειψη καυσίμων και ενέργειας, η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το φυσικό αέριο, η τεράστια  κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές προϊόντων προκαλούν το πολιτικό σύστημα να δράσει άμεσα . Μαζί μ΄αυτά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις μεγάλες ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ , για την αντιμετώπιση της εποχής της κλιματικής κρίσης και τη θωράκιση της Πολιτικής Προστασίας.

Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, που αγγίζει το 5%, θα αποτελέσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, μετά την πανδημία, που θα κληθεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό κι επιχείρηση ν’ αντιμετωπίσει και οι επιπτώσεις τους είναι ήδη φανερές στην ελληνική κοινωνία.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός που κατατέθηκε, φαίνεται να μη λαμβάνει σοβαρά αυτούς τους δύο καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην οικονομία όλων των χωρών και πλέον στην οικονομία της χώρας μας. Σίγουρα, δεν μπορείτε να πείτε ότι δεν ξέρατε ή να ζητήσετε ανοχή σε όσα θα κληθούμε ως χώρα ν’ αντιμετωπίσουμε πάνω σε αυτούς τους τομείς.

Από τον Σεπτέμβριο ως Κίνημα Αλλαγής, σας είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε τονίσει την ανάγκη να ληφθεί μια δέσμη μέτρων μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα αυξήσεων κι ανατιμήσεων του ενεργειακού κόστους που ερχόταν. Η απάντηση που λάβαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ήταν για ακόμα μία φορά «εικονικά καθησυχαστική». Πλέον, όμως δεν μπορείτε να κρυφτείτε άλλο πίσω από υποσχέσεις και δήθεν δεσμεύσεις. Τα πρώτα εκκαθαριστικά της ΔΕΗ και των λοιπών εταιρειών ενέργειας έφτασαν στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τί έχετε να πείτε τώρα;;;;; Και τί έχετε να τους απαντήσετε, μέσω αυτού του προυπολογισμού για το 2022 για όλα όσα θ’ ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες;;;

Οποιαδήποτε εξήγηση για όλα τα παραπάνω εκ μέρους της Κυβέρνησης, μόνο ως δικαιολογία θ’ ακουστεί. Γνωρίζουμε όλοι ότι όσο κι αν επηρεάστηκε η ενεργειακή ακρίβεια από τις διεθνείς αναταράξεις της οικονομίας, η Ελλάδα όλους τους περασμένους μήνες αποτελούσε αδικαιολόγητα μία από τις πιο ακριβές χώρες στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας . Η Κυβέρνηση σας, για ακόμα μία φορά, αναγκάστηκε να τρέξει πίσω από τα γεγονότα και τις εξελίξεις, όπως κατά κόρον κάνει και στον χώρο της υγείας αυτούς τους 20 μήνες της πανδημίας.

 Έχουμε μια χώρα που ταλανίζεται 10 χρόνια με την κρίση και ακόμα δεν έχουμε σταθεροποιήσει μια αναπτυξιακή πορεία, που να εγγυάται το δυνάμωμα της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Δεν υπάρχει κάποιο Στρατηγικό  Σχέδιο, ενώ περισσεύει η υπεραισιοδοξία με προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης την ίδια ώρα που οι προβλέψεις όλων των διεθνών Οργανισμών είναι πιο συγκρατημένες και ενώ όλα μπορεί να ανατραπούν από την επιβράδυνση της διεθνούς Οικονομίας και από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.

Κύριες και κύριοι Συνάδελφοι,

είναι προφανές ότι η ανάκαμψη για ένα μεγάλο μέρος των ευάλωτων ομάδων αλλά και για πολλούς από τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όχι μόνο δεν έχει κάποιο πραγματικό αντίκρισμα αλλά μέσω της ακρίβειας οδηγεί σε ταχεία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ακόμα και η αύξηση της απασχόλησης γίνεται σε μια αγορά εργασίας με πολλές στρεβλώσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Καμία απάντηση δεν δίνεται με την ανάγνωση του Νομοσχεδίου για τη μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τις ανατιμήσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με την περίφημη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που «φορτώνει» δυσθεώρητα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες, τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο και την εστίαση 30% τουλάχιστον, μετά την εφαρμογή των αναγκαίων νέων μέτρων, όπως βλέπουμε να συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες της Ένωσης βορειότερα από εμάς.  Αυτά είναι ξεκάθαρα σημάδια πως παρά την ανάκαμψη του 2021 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο αυξανόμενος πληθωρισμός να καταστήσει πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά οριστικά ουραγούς στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Αξιοσημείωτη είναι η έκθεση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων  της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εντοπίζει αύξηση χρεών, εκτεταμένη ανασφάλεια, εύθραυστη βιωσιμότητα και κίνδυνο μαζικών «λουκέτων» των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, κατά την επιστροφή της οικονομίας σε σχετικά ομαλές συνθήκες και την απόσυρση των μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί  ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται πλέον πέρα από τα όρια επιβίωσής τους και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα κόκκινα δάνεια δε βαίνουν μειούμενα ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε φάση πιστωτικής συρρίκνωσης. Η Κυβέρνηση επαίρεται αλλά το γεγονός είναι ότι η ονομαστική αξία των δανείων υπό διαχείριση από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις  τον Ιούνιο του 2021 ξεπέρασε τα 61,7 δισ. ευρώ τα οποία αθροιστικά με τα 29,4 δισ. ευρώ ακόμα εντός ισολογισμού τραπεζών , αγγίζουν τα 91 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο απόγειο τους το 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άγγιξαν τα 107 δισ. ευρώ. Άρα η μείωση από τις ρυθμίσεις και διαγραφές δανείων για τις οποίες επαίρεται η Κυβέρνηση (και παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι μακριά από ικανοποιητική.

Στην ουσία έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα πνιγμένο στη ρευστότητα αλλά από την άλλη πιστωτική συρρίκνωση και πολλά δισ. ευρώ παρκαρισμένα στις εμπορικές τράπεζες και από αυτά πίσω στην ΤτΕ.

Ας δούμε όμως και κάτι ακόμα.

Μια ακόμα παθογένεια, μία πληγή της ελληνικής κοινωνίας που αγγίζει κάθε σπίτι και το τί προβλέπει γι’ αυτόν τον τομέα ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε. Με τί προθέσεις και με ποιόν τρόπο η Κυβέρνηση αποφασίζει να επιλύσει για το επόμενο έτος το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί τη λειτουργία του τομέα ασφάλισης.

Στο κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπεται αύξηση των δαπανών για κύριες συντάξεις κατά μόλις 50 εκ. Στην πραγματικότητα, το 2022 ούτε θα μειωθούν οι εκκρεμότητες των κύριων συντάξεων, ούτε οι «συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη» θα πάρουν τα οφειλόμενα, καθώς ο αριθμός αιτήσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι πολύ μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις αυτές.

Όσον αφορά στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, η πρόβλεψη δεν είναι απλώς υπεραισιόδοξη, αλλά εκτός πραγματικότητας.

Ενδεικτικά: Για τον μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα από τις εισφορές του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 160 εκατ. ευρώ. Μεσούσης της πανδημίας, με τα γνωστά προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους μισθούς καθηλωμένους είναι εξωπραγματική αυτή η πρόβλεψη. Γι’ αυτό άλλωστε και οι  Θεσμοί προβλέπουν  έσοδα μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Όπως γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό, ο προϋπολογισμός του ασφαλιστικού τομέα είναι ανεφάρμοστος και εκτός πραγματικότητας. Κρύβει σοβαρά ελλείμματα ενώ οι προοπτικές ουσιαστικής μείωσης των εκκρεμών συντάξεων, παρά τις συνεχόμενες διακηρύξεις περί αυτού, είναι ελάχιστες.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ακόμα μία απόδειξη των όσων έχουμε δηλώσει ως Κίνημα Αλλαγής για τη δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης . Οι προεκλογικές υποσχέσεις της για επαναφορά του ΕΚΑΣ, όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά πλέον οι Υπουργοί της Κυβέρνησης επιχειρηματολογούν πάνω στο γιατί δεν γίνεται να δοθεί ξανά στους δικαιούχους του.

Ο φετινός προϋπολογισμός κατατίθεται από τη Κυβέρνηση που ας μη ξεχνάμε, έχει αρνηθεί πεισματικά την τροπολογία που το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει 12 φορές για την ένταξη στα Βαρέα  των εργαζομένων στον Τομέα της Υγείας. Την ίδια Κυβέρνησή που, παρά την αντίθετη και  ρητή πρόβλεψη του νόμου που ψήφισε, περικόπτει –παρανόμως- κατά 30% όλη τη σύνταξή του, ακόμη κι αν ο χαμηλοσυνταξιούχος κάνει ένα μεροκάματο το μήνα!!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για το τέλος της ομιλίας μου αφήνω το πιο σημαντικό κι επίκαιρο θέμα που έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας και τη στήριξη του ΕΣΥ.

Εμείς οι ίδιοι εδώ στο Κοινοβούλιο, πρέπει ν’ αλλάξουμε πρώτα για ν’ αλλάξει το κλίμα στη κοινωνία. Δεν πρέπει επ ουδενί η πανδημία να γίνεται πεδίο αντιπολιτευτικής διάθεσης και διαμάχης από κανέναν. Από την άλλη κύριοι της Κυβέρνησης, πρέπει πρωτίστως εσείς ν΄ ακούτε καλύτερα πρώτα τους επιστήμονες και γιατί όχι τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, όταν είναι σωστές. Είναι αλήθεια κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι δεν γίνονται όλα καλά.

Στις συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ, στα σχολεία, στα γήπεδα και γενικά όπου υπάρχει πολύς κόσμος δεν τηρούνται απόλυτα τα μέτρα. Αυτοί και άλλοι χώροι είναι εστίες μόλυνσης. Πρέπει να πείσουμε πάση θυσία τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και γενναία. Ναι, πρέπει η υποχρεωτικότητα να επιβληθεί όπου κριθεί αναγκαία από τους επιστήμονες. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ το λέμε εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει απέναντι στη πανδημία, όχι μόνο να φαινόμαστε ενωμένοι, αλλά να είμαστε πραγματικά ενωμένοι και σοβαροί, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι. Μακριά από κραυγές, αμετροέπειες, απρέπειες και μισαλλοδοξίες. Μας αδικούν όλες και όλους τέτοιου είδους συμπεριφορές κι όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνουν .

Το ΕΣΥ, είναι φανερό σε όλους πια, παραμένει υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο, με προσωπικό που βρίσκεται στα όρια του. Χρειάζεται πραγματική στήριξη αυτός ο τομέας. Πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούσατε καλύτερα. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!

Κυρίες και κύριοι, εμείς στον δυτικό κόσμο και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες έχουμε δωρεάν τα εμβόλια και αρκετοί αρνούνται πεισματικά, όχι μόνο να τα κάνουν αλλά και τα πολεμούν κιόλας. Υπάρχουν όμως και οι χώρες που δεν έχουν τα εμβόλια και σε ορισμένες απ’ αυτές τα ποσοστά των εμβολιασμών, είναι ανύπαρκτα. Η παγκόσμια κοινότητα δεν θα μπορεί να βγει ποτέ από τον φαύλο κύκλο που έχει μπει, εάν η πολιτική μας οπτική είναι κοντόθωρη και ο καθένας νομίζει ότι αρκεί να προσέχει τον εαυτό του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να είμαι πιο αισιόδοξη. Ο Προϋπολογισμός που κατατέθηκε, δεν μου το επιτρέπει . Είμαστε μακριά από το να μπορούμε να πειστούμε ότι το μέλλον για την χώρα και τους ανθρώπους θα είναι πραγματικά αυτό που τους αρμόζει. Για όλους αυτούς λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, υπερψηφίζουμε όμως τις δαπάνες για την Εθνική Άμυνα και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

To video της ομιλίας:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s