«Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ μεγάλο, να έρθουν την Κυριακή να ψηφίσουν».

Το Κίνημα Αλλαγής ήταν το πρώτο κόμμα που είχε ζητήσει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όταν η Κυβέρνηση φοβόταν ακόμα να πάρει μέτρα

Στην εκπομπή του Σωτήρη Ξενάκη «Παρεμβάσεις», αναλύσαμε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως  η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, το πρόστιμο των εκατό ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, την κατάσταση της οικονομίας και το εφάπαξ επίδομα των διακοσίων πενήντα ευρώ της Κυβέρνησης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ενώ μου δόθηκε η ευκαιρία να απευθύνω πρόσκληση σ’ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν την Κυριακή και να ενισχύσουν την δυναμική επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πρόστιμο των εκατό ευρώ, είπα:

«Φοβάμαι ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης. Βλέπουμε τον φόβο των ειδικών παγκοσμίως για την μετάλλαξη Omicron, και τις ενδεχόμενες μελλοντικές μεταλλάξεις. Ακούσαμε την Πρόεδρο της Κομισιόν να λέει ότι πρέπει να δούμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε καθολικό επίπεδο, σε όλη την Ευρώπη, βλέπουμε άλλα κράτη να την εφαρμόζουν ήδη, και εδώ φοβάμαι ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, ήταν το πρώτο κόμμα που, εδώ και πολύ καιρό, είχε ζητήσει υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Η αείμνηστη Πρόεδρος μας το είχε πει πρώτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχίζει να το λέει εδώ και μήνες. Αυτό όμως που εισπράξαμε ήταν μια πολύ μεγάλη φοβικότητα από την Κυβέρνηση, η οποία έφερε την υποχρεωτικότητα πολύ αργά το καλοκαίρι και πολύ περιορισμένα. Ενώ εμείς ζητούσαμε να έρθει πολύ νωρίτερα και με διεύρυνση των επαγγελματικών κατηγοριών που αφορούσε, όπως πχ τους εργαζόμενους στην εστίαση και στα σώματα ασφαλείας. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράλογο φαινόμενο: να ελέγχουν έναν εμβολιασμένο που έχει πάει σ’ ένα εστιατόριο όπου εργάζονται μη εμβολιασμένοι, μη εμβολιασμένοι αστυνομικοί.

Έρχεται λοιπόν η Κυβέρνηση, που φοβόταν το πολιτικό κόστος πιο πολύ από τον κορονοϊό, στο και πέντε να λάβει μέτρα, θυμούμενη την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. Όταν μέχρι τώρα Υπουργοί της το έπαιζαν πιο ειδικοί από τους ειδικούς, και  αγνοούσε τους επιστήμονες που ζητούσαν μέτρα. Εμείς λέμε ότι έστω και τώρα καλά κάνει.

Από την άλλη είναι αδιανόητη η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «ήξεις – αφήξεις», δίνει λάθος μήνυμα. Τόσο καιρό υποτίθεται ότι έψεγε την Κυβέρνηση γιατί δεν έφερνε την υποχρεωτικότητα και τώρα που την φέρνει στις ηλικίες άνω των 60 ετών (που κινδυνεύουν περισσότερο), λέει ότι είναι αντισυνταγματικό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Ως δικηγόρος, διαβάζω και ακούω με προσοχή τι λένε οι συνταγματολόγοι, και ξέρω ότι το υπέρτερο συμφέρoν για την δημόσια υγεία, δημόσια ασφάλεια αλλά και την προστασία των ίδιων των πολιτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, επιτάσσει την ανάγκη και την υποχρεωτικότητα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενστάσεις για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, γιατί δεν κατέθεσε, όπως μπορούσε να κάνει, ένσταση αντισυνταγματικότητας;

Δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, όμως τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σημείο και οφείλουμε όλοι να είμαστε όλοι ενωμένοι σ’ αυτόν τον αγώνα.

Εμείς στην Δυτική Αθήνα με δική μου πρωτοβουλία, η οποία βρήκε ανταπόκριση απ’ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές όλων των κομμάτων και τους Αυτοδιοικητικούς, καλέσαμε όλους του πολίτες να εμβολιαστούν.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το εμβόλιο είναι ένα δώρο. Είναι ένα δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα. Και βλέπουμε ότι και οι όποιες παρενέργειες υπήρχαν τον πρώτο καιρό, πλέον φαίνονται να έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Χώρες στην Αφρική και την Ασία παρακαλούν να τους δοθούν εμβόλια, ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τoν Δυτικό κόσμο, και εδώ πετάμε αυτό το θείο δώρο.»

Αναφερόμενη στο εφάπαξ επίδομα των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους και την κατάσταση της οικονομίας, είπα:

«Είμαι της γνώμη ότι ακόμα και 1 ευρώ να δοθεί στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχουν πραγματικά δοκιμαστεί τα τελευταία 10 χρόνια από την οικονομική και υγειονομική κρίση, είναι κάτι θετικό.

Όμως πρέπει να δούμε ποια είναι η πραγματική εικόνα. Εδώ λοιπόν μιλάμε για ένα εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ, που αφορά μια συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων που παίρνουν πραγματικά χαμηλές συντάξεις κάτω των 500 ευρώ. Μιλάμε για την κατηγορία των συνταξιούχων που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε το ΕΚΑΣ, που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ για την στήριξη τους, και που η ΝΔ είχε δεσμευτεί προεκλογικά θα επαναφέρει, αλλά ακόμα δεν το έχει κάνει.

Μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και δυόμιση χρόνια υγειονομικής κρίσης, που τσάκισαν την ελληνική κοινωνία, και από την στιγμή που τα «νούμερα» στην οικονομία πάνε τόσα καλά όσο συχνά επαίρεται ο Πρωθυπουργός, νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Μια συζήτηση χωρίς να λαϊκίζουμε και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί δεν γίνεται άλλο να δίνουμε επιδόματα μια φορά τον χρόνο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να νοιάζεται για τους ισχυρούς και αφήνει εκατομμύρια πολιτών εκτός.

Η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και αυτό δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί με εφάπαξ επιδόματα των 250 ευρώ. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, νομίζουμε ότι μια αύξηση στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού, είναι μια καλή αρχή και θα μπορούσε ο κόσμος να καταλάβει ότι πραγματικά κάνουμε κάτι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.»

Τέλος σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής είπα:

«Το ΠΑΣΟΚ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας ασκεί μια υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο κόσμος ξανακοιτά προς το ΠΑΣΟΚ γιατί υπάρχει ένα πολιτικό κενό που ούτε η ΝΔ , ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να καλύψουν. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα μας και σας καλώ όλους να συμμετέχετε αυτή την Κυριακή στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος μας.   Απευθύνουμε ένα ευρύ κάλεσμα, σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που αγαπούν το ΠΑΣΟΚ, που κοιτούν προς το ΠΑΣΟΚ, που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι έφυγαν είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε προς την ΝΔ. Πολίτες που θέλουν μια σοβαρή πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο, που θα ασκεί σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Τους καλούμε να έρθουν να συμμετάσχουν στις εκλογές μας αυτή την Κυριακή. Με ασφάλεια και σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες, ελάτε να κάνουμε την δυναμική επανεκκίνηση του πολιτικού μας χώρου. Μόνη προϋπόθεση η ταυτότητα σας και 3 ευρώ.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s