«Να κάνουμε την επανεκκίνηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει.»

«Η Κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος, μόνιμα καθυστερεί να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την πανδημία

Την Παρασκευή με φιλοξένησαν ο Άγγελος Γαβρής και Λυδία Κοκκινά, στην εκπομπή Alpha Πρωινό. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πλούσια θεματολογία. Η κουβέντα μας περιελάμβανε την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τη διαχείριση της, ενώ μιλήσαμε και για την θέση της γυναίκας σήμερα, τη ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών και τα πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο. Τέλος αναφερθήκαμε και στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο κόμμα μας.  

Αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας και τη διαχείριση της είπα:

«Είναι προφανές ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση και αυτό το μαρτυρούν η αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνομένων ασθενών και των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους από κορονοϊό. Ενώ και οι γιατροί μας λένε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με σταθεροποίηση σε τριψήφια νούμερα.

Φοβάμαι ότι υπήρξε ένας εφησυχασμός και μια υποτίμηση της πανδημίας από τη μεριά της Κυβέρνησης. Θεώρησαν ότι μετά το καλοκαίρι και το άνοιγμα των σχολείων, επειδή είχαν συγκρατηθεί τα κρούσματα σ’ ένα επίπεδο δεν θα χειροτέρευε η κατάσταση.

Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όποιος υποτιμά την πανδημία και δεν ακούει τους ειδικούς, το πληρώνει ακριβά. Εδώ και ενάμιση με δύο μήνες οι επιστήμονες έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα.

Όλοι θυμόμαστε τον κύριο Μητσοτάκη φέτος στη ΔΕΘ, να κάνει την αυτοκριτική του για την περσινή έξαρση. Είχε πει ότι ήταν λάθος της διακυβέρνησης του που δεν πάρθηκαν μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Αναρωτιέμαι από την στιγμή που έκανε αυτή την αυτοκριτική γιατί δεν πήρε μέτρα φέτος για την προστασία του κόσμου και τον έλεγχο της διασποράς; Υπήρξε μια φοβικότητα, ένας δισταγμός.

Νομίζω ότι περισσότερο από τον κορονοϊό, αυτή η Κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος. Φοβάται μην στεναχωρήσει τους ψηφοφόρους της. Το είδαμε στο ζήτημα των λατρευτικών χώρων και των εκκλησιών, όπου ήταν πολύ διστακτική. Ακόμα θυμόμαστε τι έλεγαν κάποιοι Υπουργοί, ότι δεν γίνεται να ζητάμε πιστοποιητικά για να μπαίνει ο κόσμος στις εκκλησίες. Τελικά η ίδια η Εκκλησία της Ελλάδος βγήκε πολύ πιο προχωρημένη και πολύ πιο υπεύθυνη, απέναντι σ’ αυτή την Κυβέρνηση.

Τα πράγματα είναι σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Είναι θετικό που, αν και καθυστερημένα, πάρθηκαν κάποια μέτρα, όμως χρειάζεται να υπάρξει μια ευαισθητοποίηση του κόσμου. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση, αρχής γενομένης από την επικοινωνιακή εκστρατεία.

Είναι καλό που έκανε το διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, όμως αν δεν γίνει μια καμπάνια για τα στοιχειώδη (μάσκα, πλύσιμο χεριών κλπ.), αν δεν γίνει μια ανακεφαλαιοποίηση των μέτρων, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.

Επίσης χρειάζεται μια διαρκής ευαισθητοποίηση για το θέμα του εμβολιασμού. Βεβαίως και ένα ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι αρνητές, όμως υπάρχουν και πάρα πολλοί που απλά φοβούνται, έχουν εύλογες ανησυχίες έχουν προβλήματα υγείας. Δεν είναι όλοι αρνητές όπως προσπαθεί η Κυβέρνηση να μας πείσει.

Το γεγονός ότι ύστερα και από την έξαρση έχουν υπάρξει πολλά ραντεβού για πρώτες δόσεις, αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει πειθώ και τεκμηριωμένες απαντήσεις, ο κόσμος καταλαβαίνει την κατάσταση και προσέρχεται να εμβολιαστεί.

Όμως πρέπει να τονιστεί και το πόσο σημαντικό είναι να γίνει η τρίτη δόση. Πρέπει οι πιο ευάλωτες ηλικίες να ενημερωθούν ότι μόλις παρέλθει το εξάμηνο, επτάμηνο πρέπει να κάνουν την Τρίτη δόση.

Βεβαίως θα πρέπει να δούμε το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, είναι το μόνο που έχει μιλήσει δίχως «ήξεις – αφήξεις» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, οι οποίες έρχονται σ΄ επαφή με τον κόσμο. Δυστυχώς η Κυβέρνηση είναι φοβική και σ’ αυτό το θέμα.

Τέλος ένα τέταρτο σοβαρό θέμα είναι η στήριξη του ΕΣΥ. Δεν μπορούν ν’ αναβάλλονται χειρουργεία εδώ και 1 – 2 χρόνια λόγω του κορονοϊού. Δεν γίνεται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς) να μην μπορούν να κάνουν τις θεραπείες τους κανονικά, επειδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει παραλύσει λόγο του κορονοϊού. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, χρειάζεται επίταξη του ιδιωτικού τομέα.»

Τοποθετούμενη για την θέση της γυναίκας σήμερα και την έξαρση των γυναικοκτονιών, είπα:

« Σίγουρα και έχουν γίνει βήματα μπροστά, σε σχέση με τις εποχές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας.  ‘Όμως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα. Χρειάζεται αλλαγή προτύπων, αλλαγή στερεοτύπων στην κοινωνία. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, είτε είναι αγόρια, είτε είναι κορίτσια. Πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομία μας. Οι ανισότητες στις αμοιβές ανδρών – γυναικών, η γυναικεία ανεργία, οι παρενοχλήσεις στο χώρο εργασίας, είναι υπαρκτά φαινόμενα που πρέπει να αγωνιστούμε για την πάταξη τους.

Βεβαίως η πιο φρικτή, η πιο αποτρόπαια παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων, είναι η γυναικοκτονία. Δυστυχώς μόνο μέσα στο 2021 έχουν γίνει 13 γυναικοκτονίες. Μιλάμε για μια επιδημία μέσα στην υγειονομική πανδημία.

Προφανώς πολλοί άνδρες, λόγω των στερεοτυπικών αντιλήψεων αλλά και των ψυχολογικών και οικονομικών πιέσεων, που έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας που ζούμε, βρήκαν ως μέσο εκτόνωσης, ως σάκο του μποξ, είτε τις συζύγους τους, είτε τις συντρόφους τους. Και όταν οι γυναίκες αντιδρούν στην υποτίμηση τους και αποφασίζουν να τους χωρίσουν, τις δολοφονούν χρησιμοποιώντας την εξοργιστική δικαιολογία «την σκότωσα για την αγαπούσα» ή οτιδήποτε άλλο.

Η θεσμοθέτηση του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα, κάτι που η Κυβέρνηση δεν έκανε στην τελευταία του αναθεώρηση, και η χρήση του στον δημόσιο διάλογο είναι από τα ζητήματα για τα οποία πρέπει ν΄ αγωνιστούμε. Η αυστηροποίηση των ποινών του νέου Ποινικού Κώδικα για αδικήματα όπως είναι ο βιασμός, είναι βήματα προς την θετική κατεύθυνση, που το Κίνημα Αλλαγής και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ζητούσε.

Ως γυναίκα, ως μητέρα 3 κοριτσιών και ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπή Ισότητας της Βουλής, αποτελεί σκοπό ζωής ο αγώνας για την πλήρη ισότητα των φύλων. Είναι ένας αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, άνδρες και γυναίκες, για να πετύχουμε.   

Θα το πετύχουμε κάνοντας αλλαγές. Αλλαγές όπως την εισαγωγή στην εκπαίδευση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου τα παιδιά ν’ αποδεχθούν την διαφορετικότητα και έτσι να αποφευχθεί η βία.

Αλλαγές με ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο για την πρόληψή, την αντιμετώπιση, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία δραστών ενδοοικογενειακής βίας. Αλλαγές στην εκπαίδευση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, γιατί είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις που η ΕΛΑΣ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σ’ αυτά τα ζητήματα και να καταστούν προτεραιότητα για όλους μας, είτε έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ΕΛΑΣ , είτε με την στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Βέβαια υπάρχουν  43 συμβουλευτικά κέντρα και 19 ξενώνες που λειτουργούν γι’ αυτό τον σκοπό, όμως με την έξαρση που παρουσιάζει το φαινόμενο δεν επαρκούν, χρειάζονται περισσότερα.

Επίσης χρειάζεται να δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις (πχ φοροελαφρύνσεις) ώστε να προσλαμβάνουν γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.»

Τέλος, αναφορικά με την διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, είπα:

«Νομίζω ότι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι η μαζική συμμετοχή του κόσμου, κάτι που φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά και την επαφή μας με τους πολίτες.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική συμμετοχής, κάτι το οποίο θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για τον επόμενο Πρόεδρο μας. Είναι άλλο να ψηφίσουν 100 με 150 χιλιάδες και άλλο 300 χιλιάδες, όπου θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα επανεκκίνησης του χώρου μας, το οποίο είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Άρα μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία, απευθύνουμε ένα κάλεσμα σ’ όλους τους πολίτες. Σ’ όλους εκείνους οι οποίοι κοιτούν προς το μέρος μας, εκείνους που αγαπούν το ΠΑΣΟΚ, εκείνους που είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αλλά για δικούς του λόγους επέλεξαν κάποια άλλα κόμματα.

Είμασταν ένα κόμμα του 46% και βρεθήκαμε στο 6%. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτού του 40% που χάσαμε πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως ένα κομμάτι στη ΝΔ. Σ’ όλον αυτό τον κόσμο απευθυνόμαστε, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει φοβικότητα από κάποιες πλευρές, προσπαθώντας να περιορίσουν στο ποιον  απευθυνόμαστε.

Σ’ όλους αυτούς του πολίτες τους λέμε, ελάτε στις 5 Δεκεμβρίου με την ταυτότητα σας και 3 ευρώ να ψηφίσετε. Ελάτε να κάνουμε την επανεκκίνηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Τώρα είναι η ώρα να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει. Από την μια μεριά έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία υφίσταται φθορές από τη μη αποτελεσματική διαχείριση πολύ σοβαρών θεμάτων, όπως η πανδημία και η οικονομία. Από την άλλη έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Έχει έρθει η ώρα για το ΠΑΣΟΚ, για το Κίνημα Αλλαγής να παίξει τον ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων και της Προοδευτικής Παράταξης.

Εγώ από την μεριά μου έχω από την πρώτη στιγμή μιλήσει ξεκάθαρα ότι στηρίζω την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Πιστεύω ότι έχει εκείνη την απαραίτητη γνώση, εμπειρία και μπορεί να δώσει μέλλον και προοπτική στην Παράταξη. Ήταν πάντα παρών στην πρώτη γραμμή δίνοντας μάχες μέσα στην Βουλή. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί οι μάχες απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Τσίπρα θα δοθούν μέσα στην Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα και πάνω από τα πρόσωπα όσοι περισσότεροι πάνε να ψηφίσουν σ’ αυτές τις εκλογές, τόσο πιο δυνατό θα είναι το μήνυμα για το νέο ξεκίνημα της Παράταξης μας.

Κλείνοντας, θεωρώ αυτονόητο ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, δυνατοί. Όλοι, δίνοντας έναν όρκο τιμής απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, η οποία ένωσε την Παράταξη μας, οφείλουμε με τον ίδιο τρόπο να μείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε δυνατά αυτή την πορεία, με όποιον εκλέξει ο Ελληνικός λαός που θα συμμετέχει στις διαδικασίες μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s