«Η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες που ξέφυγε τόσο η πανδημία».

«Να γίνει η 5η Δεκεμβρίου δημοκρατική γιορτή συμμετοχής στις εκλογές και της νέας αφετηρίας του ΠΑΣΟΚ».

Την Πέμπτη ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Σωτήρη Ξενάκη, στον Blue Sky. Κατά την συζήτηση μας αναφερθήκαμε σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την επικαιρότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η οικονομία αλλά και η διαδικασία εκλογής Προέδρου στην παράταξη μας.

Στην τοποθέτηση για την εκλογή Προέδρου είπα:

«Χθες στο Περιστέρι κάναμε με τον Ανδρέα Λοβέρδο μια πολύ μαζική εκδήλωση, που η δυναμική της δίνει ένα μήνυμα νίκης. Ένα πολύ ηχηρό μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ.

Το ενθαρρυντικό όμως, είναι ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον από τους πολίτες για τις διαδικασίες μας, πέρα από τα πρόσωπα. Το γεγονός ότι ο κόσμος συμμετέχει στις εκδηλώσεις των υποψηφίων, ότι γίνεται τόση συζήτηση, κάτι που το βλέπουμε όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες, δείχνει ότι ξαναέρχεται το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Καλούμε λοιπόν όλον αυτόν τον κόσμο να συμμετέχει σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία. Καλούμε όλον τον δημοκρατικό κόσμο, τον προοδευτικό κόσμο που αγαπά και ενδιαφέρεται για το ΠΑΣΟΚ, που έχει ψηφίσει ΠΑΣΟΚ  στο παρελθόν και είχε επιλέξει κάποιο άλλο κόμμα στις τελευταίες εκλογές, να έρθει με την ταυτότητα του και τρία ευρώ και να συμμετάσχει στις εκλογές.

Απευθυνόμαστε στον κόσμο, στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στον πολιτικό μας χώρο, όχι σε στελέχη που για άλλους, προσωπικούς τους λόγους, επέλεξαν να συνταχθούν με άλλα κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα του 46% και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του έφυγε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Αυτό τον κόσμο καλούμε να συμμετέχει στην εκλογική μας διαδικασία και να μπορέσουμε να ξανακάνουμε την Δημοκρατική Παράταξη δυνατή.»

Σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας ανέφερα ότι:

«Είναι εμφανές ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και η Κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό. Βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ότι έγινε πριν έναν χρόνο, δηλαδή να υπάρχει ένας εφησυχασμός. Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι πήγε καλά, τα σχολεία άνοιξαν, ξεκίνησαν οι δραστηριότητες και προφανώς, θεώρησαν στην Κυβέρνηση, ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί δεν είμαστε στο «τελευταίο μίλι», όπως έλεγε η Κυβέρνηση, αλλά έχουμε πολλά μίλια ακόμα να διανύσουμε.

Δυστυχώς η μπάλα ξεκίνησε να χάνεται τους τελευταίους 2 μήνες, δηλαδή πολύ πριν από την έξαρση που εμφανίζουν οι άλλες χώρες. Όταν οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν γινόταν τίποτα.

Πέρσι από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, ο κύριος Μητσοτάκης, έκανε υποτίθεται, την αυτοκριτική του, αναγνωρίζοντας ότι ήταν λάθος της διακυβέρνησης του, το ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου. Φέτος τι μέτρα πάρθηκαν για να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό;

Διακρίνω μια φοβικότητα όσον αφορά το θέμα των μέτρων, όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα.  Ήμουν η εισηγήτρια του κόμματος μου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το καλοκαίρι, και ψέξαμε την Κυβέρνηση για το ότι καθυστέρησε πάρα πολύ να πάρει αυτή την απόφαση. Η Ιταλία είχε πάρει την ίδια απόφαση αρκετούς μήνες νωρίτερα και με καλύτερα αποτελέσματα, εδώ περιμέναμε να φτάσουμε στα μέσα του καλοκαιριού για να γίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα φοβικά.

Είδαμε την Εκκλησία της Ελλάδος να βγαίνει μπροστά και πολύ πιο προχωρημένα, απ’ ότι η Κυβέρνηση, που ανησυχώντας μήπως χάσει ψηφοφόρους είναι διστακτική στο να πάρει μέτρα για τις εκκλησίες.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση δείχνει πιο πολύ να φοβάται το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των μέτρων, παρά τον ίδιο τον κορονοϊό. Με αποτέλεσμα να λειτουργεί με «ήξεις – αφήξεις» που φοβίζουν τον κόσμο.

Όμως εμείς δεν κάνουμε ισοπεδωτική αντιπολίτευση. Ναι έχει γίνει μια προσπάθεια και έχουν παρθεί κάποια μέτρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέτρα έρχονται πολύ αργά και η Κυβέρνηση πολλές φορές αγνοεί τους επιστήμονες, με αποτέλεσμα να είναι υπόλογοι  για το ότι τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε τρεις άξονες:

1.       Επανεκκίνηση των πάντων. Από την επικοινωνιακή εκστρατεία για το πλύσιμο των χεριών και την χρήση μάσκας, μέχρι τον εμβολιασμό. Γιατί μπορεί να υπάρχουν αρνητές, αλλά δεν ανήκουν σ’ αυτούς όλοι οι ανεμβολίαστοι, όπως η Κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει με τον άκρως διχαστικό της λόγο. Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εύλογα ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις και όχι φόβο. Ενώ δεν θα πρέπει μόνο να πείσουμε και για τη σημασία της τρίτης δόσης σ’ όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

2.       Διεύρυνση της υποχρεωτικότητας. Δεν ακούω κανέναν άλλο να το λέει. Η Κυβέρνηση είναι πολύ φοβική σε κάτι τέτοιο, και ο ΣΥΡΙΖΑ μας τα λέει στρογγυλεμένα. Και ενώ στην Γερμανία λαμβάνεται απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων τους, εδώ, ο κύριος Σκέρτσος μας λέει δικαιολογίες για κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο. Αλήθεια, θα ήταν χρήσιμο να μας πει ποιες είναι αυτές.

3.       Στήριξη του ΕΣΥ. Θα πρέπει να υπάρξει σύμπλευση και επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι αδιανόητο για μια ακόμη χρονιά, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και άλλοι συμπολίτες μας που ασθενούν, να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δομές του ΕΣΥ λόγο της πανδημίας. Και σ’ αυτό το θέμα η Κυβέρνηση έχει επιδείξει φοβικότητα.

Κυρίως όμως, θα πρέπει η Κυβέρνηση, ν’ ακούσει τους ειδικούς, γιατί μέχρι τώρα δεν τους άκουγε. Χάνεται ένα χωριό κάθε μέρα και η Κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται.»

Ενώ για την κατάσταση της οικονομίας είπα ότι:

«Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι οποιαδήποτε στήριξη δίνεται, ειδικά σ’ ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είναι θετικό. Όμως παρά ταύτα εδώ πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι.

Το επίδομα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή αυτούς που παίρνουν κάτω από  500 ευρώ το μήνα, και είναι μια εφάπαξ καταβολή 250 ευρώ. Μιλάμε για εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  τους κατήργησε το ΕΚΑΣ, τη στήριξη δηλαδή που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ για τους ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας και που η ΝΔ προεκλογικά υπόσχονταν να επαναφέρει, χωρίς να το έχει κάνει ακόμα.

Μπορεί λοιπόν να είναι θετική η καταβολή αυτού του επιδόματος, αλλά δυστυχώς είναι χαρτζιλίκια που δίνονται άπαξ. Μετά από 10 χρόνια περικοπών και σκληρής λιτότητας που έχει υποστεί ο Ελληνικός λαός, μετά από 2 χρόνια πανδημικής κρίσης και από την στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης, έχει έρθει η ώρα να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για μια ουσιαστική αύξηση τόσο του κατώτατου μισθού, που θα επιφέρει αύξηση αντιστοίχως και στους υπόλοιπους μισθούς, όσο και στις συντάξεις.

Μια αύξηση που να μπορεί να καλύψει την ακρίβεια στην ενέργεια, στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Γιατί το να μιλάμε για εφάπαξ επιδόματα είναι πολιτικές που μας πηγαίνουν πίσω και όχι μπροστά.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s