«Έχουμε χρέος να εκπέμπουμε σαφή μηνύματα με την πολιτική συμπεριφορά μας και τις θέσεις που παίρνουμε»

Χθες το απόγευμα με φιλοξένησαν ο Γιώργος Πιέρρος και ο Γιώργος Κουβαράς, στην εκπομπή τους «Μέχρι τέλους» στον Parapolitika 90.1FM. Στην συζήτηση μας μιλήσαμε για του λόγους της παραίτησης μου από την θέση της εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής, στο νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα και για το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Ξεκαθαρίζοντας του λόγους της παραίτησης αποσαφήνισα:

«Κατ΄ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι ακολούθησα την διαδικασία που έχουμε στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων. Ήμουν σ’ απόλυτη συνεννόηση με τον κύριο Χρήστο Κακλαμάνη  (Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματός μας) και τον κύριο Δημήτρη Μάντζο (Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας).  Η συμφωνημένη πρόταση μας ήταν, η επί της αρχής ψήφιση του σχεδίου νόμου και βέβαια να καταψηφιστούν τα άρθρα στα οποία είχαμε διαφωνία με την Κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα, εγώ ως εισηγήτρια, Κοινοβουλευτική Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, τοποθετήθηκα στις συνεδριάσεις των αρμοδίων Επιτροπών με βάση την συνείδηση μου και την γραμμή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, με την οποία συμπλέαμε επί του θέματος, η οποία επανειλημμένως είχε εγκαλέσει την Κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα για τα ειδεχθή εγκλήματα.

Συνεπώς στη συντονιστική σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη το μεσημέρι, όπου συμμετείχαμε 4 μόνο Βουλευτές, εγώ ακολούθησα την αποφασισμένη θέση στην τοποθέτηση μου, όπως αντίστοιχα έκανε και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος.

Ο κύριος Καμίνης και οι υπόλοιποι δύο παρόντες Βουλευτές, διαφώνησαν εκφράζοντας το δικό τους σκεπτικό, με το οποίο τοποθετήθηκαν και στη Βουλή. Δηλαδή ότι δεν έχουμε δει ακόμα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα και κάτι γενικές τοποθετήσεις για το σωφρονιστικό σύστημα.

Όμως εδώ δεν μιλάμε γενικά για τον σωφρονισμό και το σωφρονιστικό σύστημα. Δεν έχουμε να μιλήσουμε γενικά για την αντιεγκληματική πολιτική.

Είχαμε και έχουμε να μιλήσουμε για την αυστηροποίηση των ποινών σε συγκεκριμένα ειδεχθή αδικήματα. Αδικήματα όπως βιασμός ανηλίκων, η αιμομιξία, ο θανατηφόρος βιασμός, ο ομαδικός βιασμός και η αναστολή παραγραφής σεξουαλικών αδικημάτων απέναντι σ’ ανηλίκους.

Επί της αρχής λοιπόν το κόμμα λέει ότι ψηφίζει «παρών». Εγώ όμως, έχω ξεκάθαρα εκφράσει την άποψη μου, ότι το «παρών» δεν είναι πολιτική θέση. Όταν λοιπόν διάφοροι σύντροφοι λένε ότι από το 175 άρθρα του νομοσχεδίου έχουμε ψηφίσει τα 158, αναρωτιέμαι γιατί δεν το υπερψηφίσαμε και επί της αρχής;

Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δίνουμε ένα θολό μήνυμα μ΄ αυτή την στάση στην ψηφοφορία..

Ο πολίτης δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί όταν συμφωνείς με το 91% των άρθρων, από το άγχος να κάνεις αντιπολίτευση, ψηφίζεις «παρών» επί της αρχής.

Φοβάμαι ότι όλη αυτή η θολούρα, τα ήξεις – αφήξεις, είναι που πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουμε μια δημοσκοπική στασιμότητα. Όταν νιώθεις αυτοπεποίθηση δεν φοβάσαι μην σε ταυτίσουν με τον έναν ή με τον άλλον.

Εγώ νιώθω αυτοπεποίθηση για τις θέσεις, της αρχές και τις αξίες μου τις οποίες εκφράζω και τις οποίες εξέφραζε επί του συγκεκριμένου θέματος και η αείμνηστη Πρόεδρος μας. Προσωπικά έχω ψέξει επανειλημμένως την Κυβέρνηση και τον κύριο Τσιάρα, ότι έχει καθυστερήσει να φέρει στη Βουλή αυτά τα ζητήματα όπως και άλλα που αφορούν το #me_too.»

Απαντώντας στις αιτιάσεις κάποιων, για τους λόγους παραίτησης μου, τόνισα:

«Όσοι κατέχουμε το αξίωμα του  Βουλευτή, είμαστε Βουλευτές του Έθνους. Δηλαδή εκφράζουμε το Έθνος. Ως εκ τούτου αυτά που ψηφίζουμε καθορίζουν τις ζωές 11 εκατομμυρίων συμπολιτών μας, και υπάρχουν κομβικά σημεία στα οποία πρέπει και οφείλουμε να προτάσσουμε την συνείδηση μας.

Είναι απαράδεκτο να εργαλειοποιούμε θέματα αρχής και συνείδησης, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για τον βιασμό ανηλίκων, και να λένε ότι είναι “κλείσιμο του ματιού” στην Κυβέρνηση. Αντίστροφα, κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει ότι με το να μην κάνεις το αυτονόητο, να μην υπερψηφίζεις αυτό που είναι πάνδημο αίτημα, μπορεί να σημαίνει να πει ότι κάποιος “κλείνει το μάτι” στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την κουβέντα θα κάνουμε τώρα;»  

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διεξαγωγής debate των έξι υποψήφιων προέδρων, είπα:

«Νομίζω ότι ο διάλογος είναι σημαντικός και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, χωρίς κανείς να βάζει προσκόμματα. Η κοινωνία πρέπει ν’ ακούσει τι έχουν να πουν οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και να ξέρει, να κρίνει και να πάει να ψηφίσει.

Γι’ αυτό από την πλευρά μας δεν έχει μπει και δεν πρόκειται να μπει κανέναν πρόσκομμα σε διαδικαστικά ζητήματα για να γίνει ο διάλογος, όπως έχουν μπει από έναν υποψήφιο. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει το debate, χωρίς να κολλάμε σε διαδικαστικά ζητήματα και να χάνουμε πολύτιμο χρόνο μιλώντας μόνο για διαδικασίες, δημιουργώντας προσκόμματα. Αλλά πρέπει να βρούμε χρόνο για μιλήσουν οι έξι υποψήφιοι για ζητήματα ουσίας.»

Ακούστε την συνέντευξη εδώ:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s