«Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε όλα.»

Άρθρο στην εφημερίδα «Παρόν»

Πορευόμαστε προς τις εκλογές του νέου Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, υπό την σκιά της απώλειας της Προέδρου μας, Φώφης Γεννημάτα. Πορευόμαστε όμως με αισιοδοξία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου παραταξιακού μας χώρου και με την πεποίθηση και την απαίτηση ότι ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα και να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι. Τώρα είναι η ώρα να το πετύχουμε και αισθάνομαι ότι χιλιάδες φίλες και φίλοι, ψηφοφόροι μας, αλλά και άνθρωποι που μπορεί για διάφορους λόγους να επέλεξαν άλλους πολιτικούς χώρους ή και την αποστασιοποίηση, διακατέχονται μετά από καιρό από ένα πείσμα να προχωρήσουμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα. Τώρα που η Κυβέρνηση της Ν.Δ δείχνει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει μείζονα θέματα, όπως της πανδημίας και της ακρίβειας, αλλά και την μεταρρυθμιστική της άπνοια. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την αδυναμία του να διδαχθεί από τα λάθη του και να ανταποκριθεί με σοβαρότητα και εθνική ευθύνη στα καθήκοντά του ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, καταφεύγοντας στον πρωτοφανή λαϊκισμό.

Τώρα δημιουργείται ο χώρος, τώρα το έχει ανάγκη η χώρα και το πολιτικό σύστημα, τώρα έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Αρκετά με την εσωστρέφεια, τον εθισμό με τα χαμηλά ποσοστά, τα θολά μηνύματα, τον μετεωρισμό μας στην αντιπολιτευτική μας πολιτική. 

Ας μην κρυβόμαστε:

–  Συνιστά κρίσιμο θέμα για το μέλλον μας η ανάδειξη ενός Προέδρου που να μπορεί να σηματοδοτήσει την σωστή πορεία, την σωστή κατεύθυνση, τις καθαρές επιλογές που έχουμε ανάγκη και ταυτόχρονα να έχει την ορμή, την εμπειρία, τον δυναμισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

–  Αποτελεί σημαντικό παράγοντα να κατέβουν να ψηφίσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες ενεργών πολιτών, συγκροτώντας το ποτάμι της νέας πορείας με τη συμμετοχή τους και στην πορεία που θα ξεκινούμε μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.

– Όπως επίσης συνιστά καθοριστικό παράγοντα η διασφάλιση της ενότητας κάτι που δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους εκφραστές, αφού η βάση της παράταξης θα την επιβάλλει και οι υποψήφιοι πρέπει να εκπέμψουν την σιγουριά για αυτήν με κοινή τους δήλωση.

Το ΠΑΣΟΚ, ο χώρος μας αμέσως μετά τις εκλογές και με το Συνέδριο που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να αποσαφηνίσει το αφήγημά του, την εναλλακτική πολιτική πρότασή του. Η αυτόνομη πορεία του δεν είναι ένα σύνθημα, συνδέεται με την ικανότητα να μιλήσουμε στην καρδιά και την ψυχή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, δείχνοντας ότι διαθέτουμε προτάσεις που δίνουν πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Συνδέεται με μια πολιτική καθαρή τοποθέτηση που δεν εκπέμπει σαφή μηνύματα. Ο διακριτός, παρεμβατικός ρόλος μας συνδέεται με την ικανότητα να δείξουμε τον πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό λόγο μας και να δείξουμε ότι μόνο με θαρραλέες αλλαγές- τομές μπορεί η Ελλάδα να ανέβει και ότι η κοινωνία μπορεί να απαντήσει θετικά στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ζούμε στην εποχή των μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών και της τουρκικής προκλητικότητας, της κλιματικής κρίσης, της ψηφιοποίησης και της ρομποτικής που θα επιφέρει θεαματικές αλλαγές στην ζωή, την εργασία, την λειτουργία της κοινωνίας μας. Έχουμε ταυτόχρονα ως χώρα να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, την στήριξη των οικονομικά αδυνάτων , την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μετά από μια δύσκολη δεκαετία, την ανάγκη βαθειών αλλαγών του Εκπαιδευτικού μας συστήματος, του ΕΣΥ, στην λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε κοιτώντας μπροστά ως δύναμη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Μεταρρύθμισης, της αλήθειας, της λογικής και της ευθύνης.

Είμαι αισιόδοξη. Στο χέρι μας είναι να τα αλλάξουμε όλα και να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ όχι με προτάσεις ασαφείς , αλλά κοιτώντας στο μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s