Πρέπει να επεκταθεί  ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σ’ όσα περισσότερα επαγγέλματα έρχονται σ’ επαφή με πολίτες

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή «Από τις έξι», της ΕΡΤ1. Με τον Δημήτρη Κοτταρίδη και τον Γιάννη Πιτταρά συζητήσαμε σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε για τον έλεγχο της.

Κατά την τοποθέτηση μου σημείωσα: 

«Νομίζω ότι δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έρχονται καθυστερημένα. Η επιστημονική κοινότητα ζητούσε την λήψη τους τουλάχιστον ενάμιση μήνα πιο πριν.

Είναι μέτρα μερικά και αποσπασματικά, έχουν αστερίσκους, εξαιρέσεις και φοβάμαι ότι εκπέμπουν ένα θολό μήνυμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούν να παρθούν μέτρα για όλους τους κλειστούς χώρους, όπως συμβαίνει σ’ όλη την υπόλοιπη Ευρώπη;

Κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνει μια επανεκκίνηση, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας παντού, ή να μην μπορεί κάποιος να εισέλθει σε κλειστό χώρο χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικού.

Όσον αφορά το ζήτημα των Εκκλησιών και των λατρευτικών χώρων γενικότερα, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να τα προσεγγίζει η Κυβέρνηση με επικοινωνιακό τρόπο ή με γνώμονα την πολιτική της στρατηγική. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι σ’ αυτά τα ζητήματα, όλοι είμαστε πιστοί, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορώ να καταλάβω τις εξαιρέσεις, είτε για τις Εκκλησίες, είτε για τα εμπορικά κέντρα, είτε για όλους τους κλειστούς χώρους.

Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά όσα ζήσαμε πέρσι πρέπει να ληφθούν σοβαρές και γενναίες αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα ούτε για παζάρια, ούτε για υπεκφυγές, ούτε για τον υπολογισμό του πολιτικού κόστους, που φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση υπολογίζει περισσότερο από την ίδια την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Το Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη ότι πρέπει να ενταθούν και να οργανωθούν καλύτερα οι εμβολιασμοί από κινητά συνεργεία, που μέχρι τώρα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Τι γίνεται μ’ αυτό; Η Κυβέρνηση πρέπει ν’ απαντήσει.

Επίσης πρέπει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί σε όσα περισσότερα επαγγέλματα έρχονται σ’ επαφή με πολίτες. Εγώ ως εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής, όταν τον Ιούλιο η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τον Νόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είχα ψέξει τον κ. Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση ότι άργησαν πολύ και ότι το έκαναν πολύ φοβικά.

Είναι άξιο απορίας πως οι κλειστοί χώροι των εστιατορίων είναι μόνο για εμβολιασμένους και παρά ταύτα οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι ανεμβολίαστοι. Όλοι μπορούμε να δούμε την αντίφαση σ’ αυτό. Ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να ενταθούν και οι έλεγχοι.

Χρειάζεται λοιπόν μια επανεκκίνηση της εκστρατείας κατά της πανδημίας. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό η Κυβέρνηση μοιάζει να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, σαν να θεώρησε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Όμως σε λίγο καιρό, αν όχι ήδη, παρέρχονται οι έξι ή εφτά μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολίου και οι εμβολιαστική κάλυψη του 65% που λέμε πως υπάρχει θ’ αρχίσει να αδυνατίζει και σ’ έναν με δύο μήνες θα είναι στο 50 ή το 40% όπως φαίνεται από τα επιστημονικά δεδομένα, άρα είναι επιτακτική η ενημέρωση του κοινού ώστε να κάνουν την τρίτη δόση.

Τέλος νομίζω ότι θα πρέπει να δει η Κυβέρνηση το ζήτημα των συμπολιτών μας που έχουν κάποια προβλήματα υγείας όπως είναι αλλεργίες, ινώσεις και άλλα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να συγκαταλέγονται στους ανεμβολίαστους, αλλά πολλοί έχουν απευθυνθεί σ’ εμένα και ζητούν  καλύτερη επιστημονική προσέγγιση από την πολιτεία, ζητούν να υπάρξουν συμβουλευτικά κέντρα που θα τους ενημερώσουν υπεύθυνα και θα παρακολουθούν την πορεία τους μετά τον εμβολιασμό τους για τυχόν παρενέργειες. Γιατί δεν το οργανώνει η Κυβέρνηση; Είναι νομίζω κάτι και εύκολο και δυνατόν»             

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s