Δεν θα επιτρέψουμε στον κύριο Μητσοτάκη να κυριαρχεί στον χώρο του Κέντρου

Μας χωρίζει ιδεολογικό και πολιτικό χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ που μας αποκαλούσε δοσίλογους όταν σώζαμε την χώρα και πιστεύει στην θεωρία « ελέγχου των αρμών της εξουσίας»

Χθες με φιλοξένησε ο Γιώργος Μελιγγώνης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel, όπου συζητήσαμε σχετικά με την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, το ενδεχόμενο συνεργασιών και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης μας.

Στην τοποθέτησης μου για την εκλογή ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής ανέφερα ότι:

«Με την λήξη της διορίας υποβολής υποψηφιοτήτων και την οριστικοποίηση των έξι υποψηφίων ανοίγει επί της ουσίας η διαδικασία εκλογής αρχηγού.

Όλοι οι υποψήφιοι πλέον θα πρέπει να ξεδιπλώσουν την ατζέντα τους, την στρατηγική τους, το τι πιστεύουν για την πορεία του κόμματος μας. Για το πως θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής ν’ αυξήσει τα ποσοστά του, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει ξανά όπως, κατά την γνώμη μου, οφείλει να κάνει.

Νομίζω ότι από την μια πλευρά, οι μεγάλες φθορές που έχει υποστεί η Κυβέρνηση του K. Μητσοτάκη, λόγω της μεταρρυθμιστική καχεξίας που εμφανίζει και των λαθών που έχει κάνει στην διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας. Αλλά και από την άλλη  ο ΣΥΡΙΖΑ με την λαϊκίστικη  ρητορική του, που αδυνατεί να επιτελέσει τον θεσμικό ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό.

Τώρα είναι η ώρα της επανεκκίνησης, της αναγέννησης της Προοδευτικής Παράταξης. Η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης δεν την έχει.Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής να βγει μπροστά, να καλύψει τον πολιτικό χώρο του Κέντρου, που έχει «αφεθεί»  στον κύριο Μητσοτάκη, και με μεταρρυθμιστικό λόγο για γενναίες τομές και αλλαγές, να εκφράσει δυναμικά τους προοδευτικούς πολίτες.

Η προσωπική μου άποψη, την οποία έχω εκφράσει και στα αρμόδια όργανα του κόμματος μας, είναι ότι η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει μια σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση στον κύριο Μητσοτάκη.

Θεωρώ ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει την απαιτούμενη εμπειρία, έχει τον δυναμισμό και το ξεκάθαρο πολιτικό αφήγημα, χωρίς στρογγυλέματα, για το μέλλον της παράταξης. Σίγουρα υπάρχουν διαφωνίες από κάποιους, όμως νομίζω ότι αυτό είναι δείγμα υγείας. Δεν μπορείς να είσαι αρεστός σ’ όλους και να καλύπτεις τα πάντα στρογγυλεύοντας τις θέσεις σου.

Κατά την γνώμη μου ότι αυτή η πορεία ανάκαμψης, μεγαλώματος της παράταξης μας μπορεί να εκφραστεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Γιατί;

Ο Α. Λοβέρδος εκφράζει, αυτό που και εγώ πιστεύω απόλυτα, ότι το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να στοχεύσουμε στον χώρο του Κέντρου. Αυτή ήταν η στόχευση του Ανδρέα Παπανδρέου την δεκαετία του ’80, όπου με ριζοσπαστικές αλλαγές το ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε. Έτσι έγινε και την δεκαετία του ’90 με τον Κώστα Σημίτη, όπου με πρόταγμα τον εκσυγχρονισμό του κράτους μπόρεσε και κυβέρνησε για 8 χρόνια. Έτσι νομίζω ότι μπορεί να γίνει και τώρα.

Δεν μπορούμε ν’ αφήσουμε τον χώρο του Κέντρου να τον «λυμαίνεται» ο κύριος Μητσοτάκης.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών και τον ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης, ανέφερα ότι:

«Θεωρώ ότι είναι αυτονόητο και ξεκάθαρο ότι ιδεολογικός μας αντίπαλος είναι η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ, και δεν έχω ακούσει κανένα να μιλά για συγκυβέρνηση ή συνεργασία μαζί της.  

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός μας αντίπαλος. Είναι το κόμμα που πόνταρε στην διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Δεν νομίζω ότι ζούμε σε χώρα λωτοφάγων, όλοι θυμόμαστε τον ανοίκειο και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με την ρητορική περί Τσολάκογλου κλπ. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά σύνδρομο της Στοκχόλμης στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε.

Όμως δεν θέλω να μιλάω για το παρελθόν και να ξύνω πληγές. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον. Αν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει μυαλά, αν μετανιώνουν, να βγουν και να το πουν. Αν πιστεύουν σε μια προοδευτική λειτουργία του κράτους και προοδευτικές πολιτικές, ας βγουν και να το εξηγήσουν.

Αλλά αναρωτιέμαι, πόσο προοδευτικές είναι λογικές για τον έλεγχο των αρμών της εξουσίας; Πόσο προοδευτικές είναι οι λογικές που είδαμε για το θέμα των ΜΜΕ;  Ή με την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Είδαμε την λειτουργία του κυρίου Παππά. Είδαμε τι έγινε με το παραδικαστικό που ουσιαστικά λειτουργούσε. Είδαμε πάρα πολλά κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε μια συντηρητική Κυβέρνηση και χρειάζεται μια σοβαρή, προοδευτική αντιπολίτευση με άλλη, διαφορετική πρόταση και αυτή μπορούμε να την εκφράσουμε εμείς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής.  

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε και να δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους, Για να μπορέσουμε τους προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες, μια καλύτερη ζωή.

Απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους μας που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως βεβαίως απευθυνόμαστε και σ’ αυτούς που έφυγαν προς την ΝΔ. Κυρίως και πάντα όμως η κατεύθυνση μας και η τοποθέτηση μας είναι στο Κέντρο.

Αλλοίμονο αν το να έχεις ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό σημαίνει να πει, ότι χάνεις τον κόσμο που απευθύνεσαι. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις μια ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, και τελείως διαφορετικό να είσαι ένας ιδεολογικός αχταρμάς. Αν είσαι ιδεολογικός αχταρμάς, τότε απλά δεν προσφέρεις στην Ελληνική κοινωνία.

Είμαι απ’ αυτούς τους ανθρώπους που διαβάζουν πολύ προσεκτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, και όχι μόνο την παράσταση νίκης και την πρόθεση ψήφου. Τι βλέπουμε λοιπόν στις δημοσκοπήσεις;

Παρατηρούμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών οι οποίοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και που πλέον μετακινούνται, χωρίς ενδιάμεση στάση στο Κίνημα Αλλαγής, στη ΝΔ. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κεντρώος χώρος που είχε εκφραστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και που πλέον φεύγει ή έχει την τάση να φύγει και να πάει στην ΝΔ χωρίς να μπορεί να εκφραστεί από το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που μέχρι στιγμής αντιπολιτευόμαστε και λειτουργούμε. Αυτό είναι το κοινό στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε, με μεταρρυθμισμό, με τομές και αλλαγές.

Αυτό που μου προξενεί απορία είναι, από πότε η στροφή στο Κέντρο θεωρείται δεξιά πολιτική. Έχω και η ίδια υποστεί «κυνήγι μαγισσών» όταν με πηχυαίους τίτλους μου απέδιδαν υπουργοποίηση με την ΝΔ, επειδή με τις απόψεις μου εξέφραζα την ανησυχία μου για το θόλωμα του μηνύματος μας και την προσέγγιση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι αν το να τοποθετείσαι στο Κέντρο, όπως ιστορικά έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ και μεγαλουργούσε, αποτελεί δεξιά στροφή. Σε καμία απολύτως περίπτωση νομίζω. Αυτή είναι η τοποθέτησή μας, αυτός είναι ο τρόπος που θα μας κάνει να πρωταγωνιστήσουμε ξανά και να είμαστε χρήσιμη στην κοινωνία.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s