Θα πρέπει οι εσωκομματικές εκλογές να είναι μια γιορτή συμμετοχής και Δημοκρατίας

Πρέπει να ξεφύγουμε από την ασάφεια που υπήρχε στις θέσεις μας και τις θολές προτάσεις χωρίς καθαρό περιεχόμενο.

Χθες ήμουν καλεσμένη του Γιώργου Πιέρρου στην εκπομπή Briefing όπου αναλύσαμε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως το αίτημα για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, την ακρίβεια, την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά και διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Σχετικά με το αίτημα σύστασης Εξεταστική Επιτροπής για την λίστα Πέτσα και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, είπα:

« Η ουσία της σύστασης μιας Εξεταστική Επιτροπής είναι να πέσει φως σε όλα και αυτή η συζήτηση να μην είναι προσχηματική και διαδικαστική αλλά ουσιαστική. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής ήμασταν πάντα υπέρ όλων των Εξεταστικών Επιτροπών, ακόμα και όταν αυτές αφορούσαν σε δικά μας στελέχη και σε δικές μας περιόδους διακυβέρνησης. 

Άρα και σ’ αυτή την περίπτωση θέλουμε να διερευνηθούν όλα. Θα πρέπει να ερευνήσουμε την λίστα Πέτσα και την χρηματοδότηση γενικά των ΜΜΕ. Θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν οι δημοσκοπικές εταιρείες. Αυτό δεν ζητάει και ο κόσμος; Αυτό δεν πρέπει να κάνουμε;

Όμως αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να δούμε μόνο μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και μόνο ότι έγινε  αυτά τα δύο χρόνια;

Δεν πρέπει να διερευνηθεί όλο το δημοσκοπικό τοπίο και πλαίσιο; Δεν πρέπει να ερευνήσουμε και τι έγινε από το 2015 και μετά; Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, είδαμε τον ρόλο του κυρίου Παππά με τα βοσκοτόπια, πως έβρισκε χρηματοδοτήσεις για να γίνουν νέα κανάλια κλπ

Έχω υπάρξει σε τηλεοπτικές συζητήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούσαν ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η υπαναχώρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται διαδικαστικά ζητήματα και βάζει προσκόμματα για να μην διερευνηθούν όλα και η δική του περίοδο διακυβέρνησης. Ας προσέξουν όμως γιατί εκτίθενται.»

Αναφορικά με το κύμα ανατιμήσεων, είπα:

«Είμαι η τελευταία που θα πω οτιδήποτε ακόμα και για 1 ευρώ το οποίο δίνεται σε μια οικογένεια, μέσα στις τόσο δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις που βιώνουμε.

Στην επικοινωνία μου τον κόσμο στην Δυτική Αθήνα, μια περιοχή που έχει πολλά οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, η ακρίβεια είναι μείζον θέμα. Οι οικογένειες στενάζουν από τις ανατιμήσεις στα ψώνια, στην βενζίνη, στα κοινόχρηστα.

Δεν υποτιμώ τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, όμως θεωρώ ότι δεν είναι επαρκή και δεν λύνουν το πρόβλημα. Είναι μέτρα με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (φοροαπαλλαγές κλπ), όταν οι ανατιμήσεις στα ψώνια του supermarket, στην λαϊκή αγορά είναι εδώ και πρέπει να πληρωθούν τώρα.

Επί παραδείγματι, η Κυβέρνηση εξήγγειλε αύξηση 160 ευρώ το χρόνο στις συντάξεις. Που σημαίνει να πει 13 ευρώ το μήνα ή 0,44 λεπτά την ημέρα. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;

Το πρόβλημα θα λυθεί με πραγματική και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Είναι ο μόνος τρόπος.»

Σχετικά με την διαχείριση του κορονοϊού, σχολίασα:

«Νομίζω ότι έχει υπάρξει ένας εφησυχασμός, που μας οδηγεί σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Η Κυβέρνηση μου δίνει την εντύπωση πως έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια, σ’ ότι αφορά την επικοινωνιακή εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Δεν γίνεται να έχουμε τόσα θύματα της πανδημίας και η επικοινωνιακή καμπάνια να έχει βαλτώσει.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχουμε φτάσει σ’ έναν πυρήνα συμπολιτών μας οι οποίοι είναι κοντά στην άρνηση εμβολιασμού ή φοβούνται να εμβολιαστούν. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όπως π χ με τα μέτρα για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης είχε παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη πέρσι. Ποια μέτρα σχεδιάζει να πάρει η Κυβέρνηση για να μην έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και φέτος;

Επίσης στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπήρξε μια φοβικότητα. Η Κυβέρνηση άργησε πολύ να την φέρει, ήταν σχεδόν τέλη Ιουλίου όταν ψηφίστηκε στην Βουλή. Ενώ στην Ιταλία που είχε παρεμφερή ποσοστά εμβολιασμών μ’ εμάς, ο κύριος Ντράγκι έφερε την υποχρεωτικότητα πολύ νωρίτερα και υπήρξε σημαντική βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των πισωγυρισμάτων της Κυβέρνησης, είναι με τα εστιατόρια. Όπου ένα εστιατόριο μπορεί να είναι για αμιγώς εμβολιασμένους, αλλά το προσωπικό μπορεί να είναι ανεμβολίαστο. Ή ότι την αρχή ενημερώνουν τους πολίτες ότι μια οικογένεια έπρεπε να είναι όλοι εμβολιασμένοι για να πάνε σ’ ένα εστιατόριο, και αργότερα ανακοινώνουν ότι μπορούν και με tests. Αυτό τα επικοινωνιακά εμπρός – πίσω δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες.»

Τέλος στην τοποθέτηση μου σχετικά με την εκλογή αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, είπα:

«Σήμερα έκλεισε η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και των υπογραφών που απαιτούνται γι’ αυτή. Έχουμε έξι υποψήφιους μεταξύ των οποίων και τον πρώην Πρόεδρο και Πρωθυπουργό της χώρας, τον κύριο Παπανδρέου.

Νομίζω ότι μ’ όλες αυτές τις υποψηφιότητες και το πλήθος των υπογραφών που συνελέγησαν, φαίνεται  ότι θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής αρχηγού. Θα πρέπει να είναι μια γιορτή όπου ο προοδευτικός κόσμος θα δώσει ισχυρό παρόν για να δυναμώσει ξανά ο χώρος μας.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από μια, ας την πούμε, ασάφεια που υπήρχε στις θέσεις μας, τις προτάσεις στην εν γένει τοποθέτηση μας τον τελευταίο καιρό. Είμαστε στο 2021 και πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα, δεν μπορούμε να εκφραζόμαστε με γενικές και θολές έννοιες. Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Τι είναι προοδευτική διακυβέρνηση; Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι προοδευτική πολιτική ή όχι; Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου είναι προοδευτικό ή όχι; Το θέμα τις ενίσχυσης των εξοπλισμών είναι προοδευτικό ή όχι; Το θέμα του ελέγχου των αρμών της εξουσίας είναι προοδευτική πολιτική; Και ποιος εκφράζει το προοδευτικό; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που κυβέρνησε έδειξε ότι είναι προοδευτική πολιτική δύναμη; Νομίζω πως όχι.

Άρα δεν υπάρχει χώρος για θολά μηνύματα μέσα από θολές έννοιες, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε. Εμείς με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, και γι’ αυτό την στηρίζω, πάμε για μια αυτόνομη πορεία, με ξεκάθαρο στίγμα για μια ενδυνάμωση της Προοδευτικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s