Στόχος μας να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών

Μας χωρίζει ιδεολογικό και πολιτικό χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τον Δημήτρη Οικονόμου και με την Μαρία Αναστασοπούλου, στην εκπομπή Σήμερα του ΣΚΑΙ, συζητήσαμε για τις τρέχουσες εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, το ενδεχόμενο συνεργασιών και για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κυρίου Παπανδρέου.  

Κατά την τοποθέτηση μου για τις εσωκομματικές διεργασίες, είπα:

«Στο Κίνημα Αλλαγής, σαν ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να προσέλθει και να είναι υποψήφιος. Βέβαια όταν πριν κάποιες ημέρες ο κύριος Παπανδρέου ανακοίνωνε ότι αναλαμβάνει τη πρωτοβουλία να μιλήσει με όλους του υποψήφιους, για τη διασφάλιση της ενότητας, περίμενα ότι θα επιτελούσε τον ιστορικό του ρόλο ως πρώην Προέδρος. Τελικά επέλεξε να κάνει κάτι άλλο, κατεβαίνει ως υποψήφιος Προέδρος.

Θα πρέπει να γίνει μια πολιτική κουβέντα, μια σκληρή πολιτική διαμάχη για το μέλλον του κόμματος και όχι απλά μια ρεβάνς του παρελθόντος. Αλλά όλος αυτός ο διάλογος είναι κάτι θετικό, σε καμία περίπτωση δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα διχασμού και διάσπασης.

Είναι χρέος του κυρίου Παπανδρέου ως πρώην Πρόεδρος και Πρωθυπουργού, αλλά και όλων των υποψηφίων να διαφυλάξουν και την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου και την ενότητα. Ενότητα, σοβαρότητα, αξιοπιστία πρέπει να είναι το τρίπτυχο με το οποίο θα πρέπει να κινηθούν όλοι τους.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών τόνισα ότι:

«Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι προοδευτικό να συνεργαστούμε ή να συνασπιστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε καμία περίπτωση, όχι. Μας χωρίζει ένα χάος σε πολλά ζητήματα. Σαφώς όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό κόμμα και η ΝΔ.

Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι το πως θα μεγαλώσουμε τα ποσοστά μας, το πως θα μπορέσουμε να έχουμε έναν αυτόνομο, δικό μας ρόλο και αυτό είναι αλήθεια ότι κάπως το είχαμε θολώσει. Το θολώσαμε, γιατί αντί να βγαίνουμε με αυτοπεποίθηση, με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, εμείς προσπαθούσαμε να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις είτε από το ένα, είτε από το άλλο κόμμα.

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει (και δίκαια και πολύ άδικα) μια σειρά από πράγματα, γι’ αυτό βρέθηκε από το 40 % στο 5%. Το θέμα είναι πως θα προχωρήσουμε απ’ εδώ και πέρα, χωρίς τους παλαιούς διχασμούς. 

Εγώ λέω ότι πρέπει να ξαναβρούμε τον αυτόνομο ρόλο μας, και με αυτοπεποίθηση, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας να ξαναπρωταγωνιστήσουμε, ώστε γρήγορα να μπορέσουμε να  επιφέρουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.»  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s