Η Ελληνογαλλική συμφωνία θωρακίζει την χώρα από την Τουρκική επιθετικότητα και γι’ αυτό το Κίνημα Αλλαγής την ψήφισε.

Συνέντευξη στο «Κανάλι 1»:

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος που με τις θέσεις και τον δυναμισμό του μπορεί να ανεβάσει το Κίνημα Αλλαγής.

Σήμερα το πρωί ήμουν καλεσμένη στην εκπομπή της Λίας Λάππα στο Κανάλι 1 του Πειραιά. Στην συζήτηση μας αναφερθήκαμε σε θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα όπως: ψήφιση της Ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, το κύμα ακρίβειας αλλά και για τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.

Σχετικά με την ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία σημείωσα:

«Χθες ήταν σημαντική ημέρα για την Βουλή. Το γεγονός ότι η συμφωνία με την Γαλλία κυρώθηκε από τα 2/3 της Ολομέλειας καταδεικνύει την βαρύτητα της. Δυστυχώς όμως ακούστηκαν και πράγματα που μας θύμισαν τις άσχημες ημέρες του 2011 – 12.

Η Ελλάδα γειτονεύει με μια χώρα που δεν κρύβει την προκλητικότητα της και φτάνει στο όρια της επιθετικότητας με την διεκδίκηση των νησιών μας. Μ’ αυτή την συμφωνία η Ελλάδα αποκτά ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα (Belharra, Rafale), που η χώρα μας δεν είχε καθώς το τελευταίο ήταν επί διακυβέρνησης Σημίτη. Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο, είναι ένα διεθνών διαστάσεων γεγονός καθώς δημιουργείται μια συμμαχική δύναμη που μπορεί ν’ αποτελέσει τον προάγγελο δημιουργίας του Ευρωπαϊκού στρατού, που είναι μια αναγκαιότητα.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής παρ’ ότι είχαμε κάποιες ενστάσεις, όσων αφορά κάποια άρθρα σχετικά με την ΑΟΖ και του κατά πόσο καλύπτονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καταθέσαμε τις προτάσεις μας και υπερψηφίσαμε αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της συμφωνίας. Το ΠΑΣΟΚ πάντα κρατούσε μια υπεύθυνη στάση σε τόσο σοβαρά θέματα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Όμως δεν μπορώ να πω ότι κατανόησα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε με την διατύπωση ερωτημάτων στις αρμόδιες Επιτροπές και στη συνέχεια κάθε μέρα που περνούσε ανέβαζε διαρκώς την ένταση, με αποκορύφωμα την ομιλία του κ. Τσίπρα χθες, όπου έκανε λόγο για φέρετρα και μίζες. Περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση, η καταφυγή σε ακραίες εκφράσεις νομίζω ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Δυστυχώς για πρώτη φορά μετά την Μεταπολίτευση, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο Ελληνικός λαός έχει άποψη και κρίνει όλα τα κόμματα.»

Τοποθετούμενη για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την κοινωνία, είπα:

« Η ακρίβεια είναι κατά την γνώμη μου το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή η μέση ελληνική οικογένεια. Βρίσκομαι σχεδόν καθημερινά στην Δυτική Αθήνα, μια περιφέρεια με οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και μπορώ να σας πω ότι η ακρίβεια είναι μείζον θέμα συζήτησης. Οι ανατιμήσεις  προϊόντων στο supermarket, στις λαϊκές αγορές αλλά και στην ενέργεια, έχουν πλήξει μια κοινωνία που μετά από μια δεκαετή οικονομική και υγειονομική κρίση, βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία.

Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Όμως ειλικρινά θεωρώ ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι επαρκή σε καμία περίπτωση. Πρόσφατα διαβάζαμε με πηχυαίους τίτλους για αυξήσεις στις συντάξεις, που τελικά ήταν μια αύξηση 160 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή 13 ευρώ τον μήνα ή 0.44 λεπτά την ημέρα, ουσιαστικά ούτε ένα κουλούρι. Είναι αυτονόητο ότι αυτό δεν θεωρηθεί ότι αποτελεί στήριξη για τις συντάξεις.

Χρειάζονται σημαντικά και διευρυμένα μέτρα τα οποία θα στηρίξουν τα νοικοκυριά. Επαρκές μέτρο θα ήταν μια γενναία μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Επαρκές μέτρο θα ήταν μια πραγματικά και ουσιαστική στήριξη του κατώτατου μισθό, όχι αυτά που βλέπουμε.

Βέβαια οτιδήποτε δίνεται, οποιαδήποτε στήριξη, είναι θετική. Αλλά θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην είναι εμπαιγμός.»

Ερωτόμενη σχετικά με την διαδικασία εκλογής προέδρου και την ενότητα του κόμματος απάντηση:

« Είμαστε σε μια δυναμική πορεία προς τις εκλογές, που είναι μια βαθιά πολιτική και δημοκρατική διαδικασία. Δεν θέλω ν’ αναφερθώ στα όσα έγιναν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και σε κάποιους λάθους χειρισμούς που εκτιμώ ότι έγιναν.    Ξέρετε οι καιροί και οι απαιτήσεις της  κοινωνίας είναι τέτοιες που ο οποιοσδήποτε παλαιοκομματισμός, δεν είναι ανεκτός. Όμως πιστεύω ότι σ’ ένα βαθμό έχουμε βρει τη λύση στα διαδικαστικά θέματα. 

Εγώ απευθυνόμενη στα όργανα του κόμματος είπα ότι μετά από πολύ σκέψη κατέληξα στην στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου. Θεωρώ ότι ο κ. Λοβέρδος είναι εκείνη η προσωπικότητα και υποψηφιότητα με την μεγαλύτερη εμπειρία, τον μεγαλύτερο δυναμισμό, τις πιο ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις. Θέσεις και προτάσεις που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με αυτές που έχω εκφράσει και η ίδια.

Νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος είναι ο υποψήφιος που μπορεί να σηκώσει, με το πιο αποτελεσματικό τρόπο, το βάρος του διακυβεύματος που δεν είναι άλλο από την επανεκκίνηση του χώρου μας.»

Σχετικά με την ενότητα του χώρου μετά την εκλογή προέδρου, ήμουν ξεκάθαρη:

«Η θέση μου είναι απολύτως ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει ποτέ. Πάντα υπάρχει ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα και όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος, όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε αγώνα για να μπορέσουμε να ξανακάνουμε τον χώρο μας πλειοψηφικό και πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Αν και πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος θα στηρίξει την καθαρή, διακριτή και δυναμική θέση όπως την εκφράζει ο κ. Λοβέρδος. Θέλω να κάνω ξεκάθαρο ότι θα σεβαστώ την αρχή της πλειοψηφίας. Γιατί πρωτίστως την ενότητα του ΠΑΣΟΚ την διασφαλίζει ο κόσμος του. Όπως είπα και στην τοποθέτηση μου στην ΚΠΕ νομίζω ότι όλοι οι υποψήφιοι/ες πρόεδροι πρέπει να υπογράψουν μια κοινή δήλωση που να αναφέρει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος την επόμενη ημέρα θα πάμε όλοι μαζί.»   

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του Κινήματος Αλλαγής είπα:

« Αυτό που πρεσβεύω περισσότερο είναι η καθαρότητα του αφηγήματος μας. Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη ν’ ακούσει ξεκάθαρες κουβέντες, όχι μετεωρισμούς ανάμεσα στην μια και την άλλη πλευρά. Όχι θολούρα, όχι στρογγυλέματα, τα οποία πραγματικά δεν πείθουν κανέναν.

Είναι αλήθεια ότι ως τρίτο κόμμα ο ρόλος μας είναι λίγο άχαρος και στο άγχος μας ν’ αναδείξουμε τον διακριτό μας ρόλο ή να κάνουμε ορατή την παρουσία μας προβήκαμε σε έναν περίεργο μετεωρισμό, προκειμένου να κρατήσουμε ίσως κάποιες αποστάσεις είτε προς την μια ή την άλλη πλευρά. Μια κίνηση που θόλωσε το μήνυμα και εν τέλει έκανε κακό, παρά καλό. Όταν έχεις μια θέση πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση.»

Αναφορικά με την ταύτιση θέσεων του κ. Λοβέρδου με την Κυβέρνηση τόνισα:

«Κατ’ αρχάς ότι ζητούμε και είμαστε υπέρ αλλαγών, τομών και μεταρρυθμίσεων,  δεν σημαίνει να πει ότι η παρούσα Κυβέρνηση  επειδή τις ανακοινώνει της κάνει. Αντίθετα παρατηρώ μια μεταρρυθμιστική αφλογιστία από την πλευρά, ως προς το να προχωρήσει σε πραγματικές τομές.

Βλέπουμε να γίνονται κάποιες επιφανειακές μεταρρυθμίσεις όπως πχ στην παιδεία με το θέμα του ασύλου, που όμως δεν προχωρούν. Ακόμα όμως και αν προχωρήσει σε κάποια μεταρρύθμιση δεν την εφαρμόζει.» 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s