«Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας απέναντι στο κύμα ακρίβειας»

Χθες με τον Σωτήρη Ξενάκη είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην εκπομπή του, «Παρεμβάσεις», στον Blue Sky. Η θεματολογία της συζήτησης μας περιλάμβανε ζητήματα της επικαιρότητας όπως η διαγραφή του κ. Μπογδάνου, η Ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της ακρίβειας και των συντάξεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. σημείωσα:

«Κάλιο αργά παρά ποτέ! Καιρός ήταν ο κ. Μητσοτάκης να διαγράψει τον κ. Μπογδάνο. Έπρεπε να το είχε κάνει πριν λίγες ημέρες, όταν μέσα σ’ ένα ρατσιστικό παραλήρημα ο συγκεκριμένος Βουλευτής, είχε δημοσιεύσει λίστα ονομάτων νηπίων που ήταν παιδιά μεταναστών ή προσφυγόπουλα.

Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να μετέρχεται μια τέτοια ρητορική μίσους. Αυτό το εμφυλιοπολεμικό μένος  μας γυρίζει πίσω σε οδυνηρές περιόδους για την πατρίδα μας. Περιόδους που οι Έλληνες έχουμε επιλέξει να αφήσουμε πίσω μας.

Με τέτοιου είδους σκεπτικό, αντιλήψεις και ρητορική δεν πάμε μπροστά, πόσο μάλλον όταν εκφράζονται από ένα μέλος του Κοινοβουλίου. Είναι θεωρώ απολύτως απαράδεκτο.»

Σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, στην τοποθέτηση ανέφερα:

«Είναι σημαντική και επωφελής για την χώρα μας συμφωνία. Το Κίνημα Αλλαγής το αναγνωρίζουμε αυτό και παρά τις όποιες επιμέρους μας ενστάσεις, θα την υπερψηφίσουμε.

Όμως ας την δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει δύο σκέλη, το ένα είναι το εξοπλιστικό που είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας και περιλαμβάνει την απόκτηση των φρεγατών Belharra. Είναι αλήθεια ότι από την εποχή της διακυβέρνησης του κ. Σημίτη, δεν έχει υπάρξει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, λόγω της οικονομικής κρίσης κυρίως. Ενώ παράλληλα παρατηρούμε τον επιθετικό πλέον παροξυσμό της Τουρκίας λόγω του οποίου κατέστη επιβεβλημένη η ενδυνάμωση της άμυνας μας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής στήριξης. Αυτός ο όρος της συμφωνίας έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έλλειψη κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Ένα θέμα το οποίο η Ένωση θα πρέπει να το μελετήσει διεξοδικά και να προχωρήσει στην υλοποίηση του. Ενώ παρατηρούμε ότι και το ΝΑΤΟ αρκετές φορές, δυστυχώς, νίπτει τας χείρας του  σ’ ότι αφορά της σχέσεις μας με την Τουρκία και την επιθετικότητα που εκδηλώνει.

Βέβαια και υπάρχουν ενστάσεις. Ενστάσεις που εξέφρασε επαρκώς ο κ. Βενιζέλος, και που εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε τονίσει. Κυρίως επισημάναμε το ζήτημα με τα κυριαρχικά δικαιώματα, το οποίο πρέπει να βελτιωθεί. Όμως αυτό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γι’ εμάς, ώστε να καταψηφίσουμε μια επωφελή για την χώρα μας συνθήκη.

Θα έλεγα ότι είναι τουλάχιστον περίεργο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να κατηγορεί για κατευναστική πολιτική την Κυβέρνηση, και με μια συνδικαλιστικού τύπου πρόφαση να καταψηφίζει μια τόσο σημαντική για την χώρα συμφωνία.»

Ερωτώμενη από τον κ. Καραμέρο, σχετικά με το αν είναι προκλητικό να δαπανούνται τόσα κεφάλαια στην άμυνα, όταν υπάρχει μείζον ζήτημα με την ακρίβεια, επεσήμανα ότι:

«Νομίζω ότι κάποια πράγματα τα μπερδεύουμε. Είναι άλλο πράγμα το ότι η κοινωνία είναι οικονομικά ευάλωτη, και άλλο θέμα το ότι η πατρίδα μας πρέπει να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ απέναντι στην Τουρκία.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου με τους όποιους συνομιλώ στην Δυτική Αθήνα, σε περιοχές δηλαδή που ο κόσμος είναι πιο εκτεθειμένος στο κύμα της ακρίβειας, συντάσσεται με την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της.»

Τοποθετούμενη αναφορικά με την ραγδαία αύξηση των τιμών και του κόστους της ενέργεια, είπα:

«Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στις λαϊκές αγορές, το supermarket, στην ενέργεια ταλαιπωρούν την κοινωνία. Βρίσκομαι καθημερινά στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι, σε περιοχές που έχουν πληγεί από το κύμα της ακρίβειας και αυτό είναι το κύριο θέμα συζήτησης παντού.

Η Κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Χρειάζεται άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Φ.Π.Α. Χρειάζεται να εξεταστεί σοβαρά η αύξηση των κατώτατων μισθών και βεβαίως η γενίκευση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι κάποια μέτρα ώστε να μπορέσει η κοινωνία να πάρει μια ανάσα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η δυσπραγία σε μια κοινωνία που έχει ταλαιπωρηθεί από μια δεκαετή οικονομική κρίση και από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά. Θα ήθελα επίσης να σας μεταφέρω την απογοήτευση και την οργή των συμπολιτών μας που είναι ίσως οι πιο εκτεθειμένοι στο κύμα της ακρίβειας, τους συνταξιούχους. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης στις πρόσφατες δηλώσεις στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ.  δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα γι’ αυτούς.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s