«Δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση που να μην έχει τη σφραγίδα ΠΑΣΟΚ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Espresso»

Προσφάτως, μίλησες για δημοσκοπικό τέλμα, και στασιμότητα του «Κινήματος Αλλαγής», από το 2015 μέχρι σήμερα. Η Φώφη Γεννηματά, φταίει για αυτό;

Κατ΄ αρχάς να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει στασιμότητα και δεν είναι μόνο δημοσκοπικό το τέλμα. Το 2015 ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ συγκέντρωσαν 7.64%. Αν δε κάποιος λάβει υπόψη και το ΠΟΤΑΜΙ που είχε πάρει 6,05% , το άθροισμα γίνεται 13.69%. Τον Ιούλιο του 2019 πήραμε 8,10%.  Μιλάμε λοιπόν για στασιμότητα στα ποσοστά μας, για να μη μιλήσουμε και για συρρίκνωση. Στην συνέχεια και επί δύο χρόνια υπάρχει «το μαρτύριο των δημοσκοπήσεων» και η διακύμανση των ποσοστών μας στο 6%-7%. Άρα το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ, είναι τι λένε οι αριθμοί. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα κόμμα δεν πάει καλά, ιδιαίτερες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας. Ισχύει παντού και πάντα. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά θέμα της τακτικής και των πολιτικών επιλογών που έγιναν ασφαλώς από την ηγεσία.

Ποιος είναι ο τρόπος να ανακοπεί αυτή η φθίνουσα πορεία; Ο νέος αρχηγός;

Ο ρόλος του προσώπου που ηγείται στην Πολιτική είναι σημαντικός και συχνά καθοριστικός. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ο νέος Πρόεδρος πρέπει να εκφράζει την πολιτική ταυτότητα, την τακτική, τις μεταρρυθμιστικές θέσεις που θα μας επιτρέψουν να πείσουμε τον κόσμο του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της λογικής, των μεγάλων αλλαγών. Αυτό είναι το μείζον και το καθοριστικό και μαζί μ΄ αυτά βέβαια η εμπειρία, ο δυναμισμός, η απήχηση του προσώπου του Προέδρου στον κόσμο της Παράταξης αλλά και στην κοινή γνώμη γενικότερα, αφού δεν στοχεύουμε σε μια διατήρηση των δυνάμεών μας, αλλά και στην ψήφο πολιτών που σε κάποιες στιγμές επέλεξαν να ψηφίσουν Ν.Δ ή ΣΥΡΙΖΑ ή και τον δρόμο της αποστασιοποίησης.

Ποιόν υποψήφιο θα υποστηρίξεις και γιατί; Ποιος θα αλλάξει τα δεδομένα; Είναι όμως, η αλλαγή αρχηγού τελικά σημαντική ή είναι μια παράταση ενός πραγματικού τέλματος;

Σας ανέφερα πριν το σκεπτικό μου. Ασφαλώς και έχω επιλέξει. Επιτρέψτε μου να το διατυπώσω δημόσια με τον πιο θεσμικά σωστό τρόπο στα όργανα του κόμματος. Σύντομα θα καταλάβετε τι εννοώ.

Για ποιο λόγο κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η σημερινή ταυτότητα του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ως ο φορέας του αριστερού λαϊκισμού στην εποχή των Μνημονίων, διέσυρε και ενοχοποίησε  το ΠΑΣΟΚ, υποσχέθηκε τα πάντα, θα έσκιζε τα Μνημόνια. Η πορεία του αποτελεί μια μεγάλη διάψευση για όσους πραγματικά τον πίστεψαν τόσο ως Αντιπολίτευση, όσο και ως Κυβέρνηση, όταν τσάκισε την μεσαία τάξη. Όμως και τώρα ακολουθεί μια τακτική που δείχνει ότι αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα της κάλπης και επιστρέφει στη τακτική του 2011-2012. Γιατί να τον ψηφίσει ένας πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός ή μεταρρυθμιστής; Ασφαλώς , η περιγραφή του χαρακτήρα και της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ένα σύγχρονο κόμμα δεν θα ωθήσει μαζικά δυνάμεις προς το ΚΙΝΑΛ χωρίς να τολμήσουμε να προχωρήσουμε εμείς  σε αλλαγές. Το είδαμε στην κάλπη το 2019, το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις δύο ετών.

Πως αισθάνεται μια βουλευτής όπως εσύ, τόσο δραστήρια πολιτικά, σε ένα κόμμα που δεν έχει τόση ανταπόκριση στον κόσμο; Νιώθεις μια ματαιότητα;

Είμαι υπερήφανη που είμαι Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής. Δεν υπάρχει σημαντική μεταρρύθμιση στην μεταπολιτευτική Ελλάδα που να μην έχει την σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εμφανιστεί ΠΑΣΟΚ, να μιλάει σαν τον Α. Παπανδρέου και να τραγουδάει το «θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» . Γι’ αυτό από την άλλη και διεκδικώντας τμήματα του χώρου μας με άλλα χαρακτηριστικά από αυτά των τμημάτων που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να διευρύνει την βάση της Ν.Δ . Αυτή είναι και η ευθύνη μας. Να ξαναδώσουμε στο ΠΑΣΟΚ τον ορμητικό μεταρρυθμισμό και την καινοτομία που πάντα το χαρακτήριζαν. Να το κάνουμε πάλι πρωταγωνιστή.

Ποια η σχέση σου με την Φώφη Γεννηματά;

Η Φώφη Γεννηματά είναι σήμερα η Πρόεδρος του Κόμματος μας. Η σχέση μου είναι θεσμική μέσα στο Κόμμα  και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την σέβομαι ως Πρόεδρο, δεν κρυβόμουν και διατύπωνα τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μου σε επιλογές που θεωρούσα λαθεμένες σεβόμενη πάντα την κομματική συνοχή. Μ΄ αυτή την έννοια έχουμε μια σχέση ειλικρινή.

Εκλογές εθνικές πότε βλέπεις;

Είμαι από τους Πολιτικούς που πιστεύουν ότι πρέπει να ολοκληρώνονται οι τετραετίες όπως γίνεται σ΄ όλη την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα το μαχαίρι και το καρπούζι το κρατά πάντα ο εκάστοτε Πρωθυπουργός. Πιστεύω ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια της κοινωνίας προς την Κυβέρνηση και ότι αυτό μπορεί να εξαναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες με την ολοκλήρωση του τρέχοντος δημοσιονομικού κύκλου. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά κάθε Κυριακή ότι μπορεί να «μυρίζει εκλογές». Ας ξέρει ο Πρωθυπουργός ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι έτοιμο, με νέο Πρόεδρο, έχοντας προχωρήσει της αναγκαίες αλλαγές για να δώσει την μάχη της γενναίας αύξησης των ποσοστών του.

Τι γίνεται τελικά μέσα στις οικογένειες και στην κοινωνία Νάντια; Γιατί τόσες βίαιες και τραγικές υποθέσεις, αναδύονται τώρα στην κοινωνία μας; Τι ζόρι τραβάει η κοινωνία;

Πρέπει να εμβαθύνουμε στα φαινόμενα που εμφανίζονται και έχουν οδηγήσει σε 11 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021. Έχω την αίσθηση ότι οι καραντίνες, όλη η κοινωνική, οικονομική, υγειονομική κατάσταση που ζούμε περίπου μια δεκαετία φέρνει στην επιφάνεια ένστικτα και συμπεριφορές που προϋπήρχαν, αλλά έρχονται δραματικά στην επιφάνεια. Βλέπω πάντως ως παρήγορο και ενθαρρυντικό ότι άνοιξαν στόματα αυτή την περίοδο για κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις, βιασμούς, όταν κάποτε όλα αυτά τα κάλυπτε η σιωπή. Πρόκειται για μια κατάκτηση και για ένα όπλο στην μάχη που οφείλουμε να δίνουμε. Ωστόσο, δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε σε επίπεδο Παιδείας, Ποινικού Κώδικα, ρόλου όλων των εμπλεκομένων ώστε να περιορίσουμε όλη αυτή την νοσηρότητα.

Μίλησε μου για τις κόρες σου: τι λένε όταν ακούνε ειδήσεις;, όταν σε βλέπουν να μιλάς στη Βουλή;

Ξέρετε, η βασική μάχη που δίνω είναι να μην με βλέπουν μόνο από την Τηλεόραση, να περνάμε χρόνο μαζί, να μιλάμε, να παίζουμε. Φαίνεται πάντως να τους αρέσει, να χαίρονται όταν με βλέπουν στην τηλεόραση είτε σε μια ομιλία στην Βουλή είτε για κάποια συνέντευξη.

Πόσο κακός θα γίνει ο Μάξιμος, στη «Γη της Ελιάς»; Βλέπεις το σίριαλ;

Το βλέπω, όσο μπορώ το βλέπω και είναι και πολύ καλογυρισμένο. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει πει ο Μάξιμος και πολλά μυστικά του σεναρίου. Νομίζω όμως ότι θα γίνει και πιο «κακός» .

Ανησυχείς όταν οι θαυμάστριες πολιορκούν τον ωραίο σύζυγό σου; Ο έρωτας πως κρατάει τόσα χρόνια μετά;

Η σχέση μας έχει αντέξει μέσα από πολιορκίες και δοκιμασίες. Γι’ αυτό και αντέχει, ανανεώνεται . Αυτό είναι το μυστικό μιας χημείας που συνεχίζει να υπάρχει πολύ ισχυρή.

Πως γίνεται να είσαι βουλευτής, μαμά, σύζυγος κλπ. Δεν κουράζεσαι;

Δεν είναι εύκολο να είσαι σύζυγος, μητέρα και ενεργή Πολιτικός. Νομίζω πως αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και πολύμορφες και ασφαλώς και υπάρχει και κούραση και ένταση συχνά. Υπάρχει όμως η ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι που σε εκφράζει, που σου αρέσει και αυτό μου δίνει την δύναμη να ανταποκρίνομαι.

Τι σε έκανε να νιώσεις ευτυχία και τι σε έκανε να κλάψεις τελευταία;

Ευτυχία νιώθω με καθημερινές στιγμές. Π.χ. Όταν περιμένω να πάρω τις κόρες μου από το σχολείο, μπαίνουμε στο αμάξι και τις ακούω να μου λένε τα νέα της ημέρας του. Έκλαψα από συγκίνηση και χαρά στα γενέθλια της μεγάλης μου κόρης πριν λίγες ημέρες, όταν είδα πόσο έχει μεγαλώσει και αναλογίστηκα πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος. Πόσο θα την καμάρωνε η γιαγιά της εάν ζούσε. Πόσο σημαντικό είναι να μην χάνουμε στιγμές.   

Στο τέλος της ημέρας, πως είσαι στο σπίτι; Με πυζάμες, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, με το τηλεκοντρόλ ή βιβλίο στο χέρι; Πως καταλήγει συνήθως η μέρα σου;

Θα έλεγα στον καναπέ μαζί με τον Μάξιμο, εφόσον έχουμε βάλει τα παιδιά για ύπνο, να βλέπουμε σειρές στο Netflix. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μας βρίσκει και τους δύο εξουθενωμένους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s